Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρόμο προκαλούν οι προδιαγραφές της Google για ένα high-tech αρκουδάκι

Τρόμο προκαλούν οι προδιαγραφές της Google για ένα high-tech αρκουδάκι

Ένα ανθρωπόμορφο αρκουδάκι που θα στρέφει το βλέμμα του, θα εκφράζει την περιέργειά του, θα γέρνει ή θα ξύνει το κεφάλι του, ανάλογα με όσα του λέει το νήπιο είναι σε θέση να κατασκευάσει το καινοτόμο εργαστήριο Google X. Μόλις πρόσφατα κατοχυρώθηκε από το αμερικανικό γραφείο πατεντών μέθοδος που περιγράφει την λειτουργία του, προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για την ανάγκη διαρκούς καταγραφής και μεταφοράς όσων λέει ένα παιδί στους διακομιστές της Google.

Ένα ανθρωπόμορφο αρκουδάκι που θα στρέφει το βλέμμα του, θα εκφράζει την περιέργειά του, θα γέρνει ή θα ξύνει το κεφάλι του από περιέργεια ανάλογα με όσα του λέει το νήπιο είναι σε θέση να κατασκευάσει το καινοτόμο εργαστήριο Google X. Μόλις πρόσφατα κατοχυρώθηκε από το αμερικανικό γραφείο πατεντών η μέθοδος που περιγράφει την λειτουργία του, προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για την ανάγκη διαρκούς καταγραφής και μεταφοράς όσων λέει ένα παιδί στους διακομιστές της Google. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που με αφορμή την κατοχύρωση αυτής της πατέντας ανακαλούν από την μνήμη τους τον Chucky από την ταινία τρόμου «Η κούκλα του σατανά» (1988). Η προοπτική κατασκευής τέτοιων παιχνιδιών χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «τρομακτική». Κι αυτό καθώς, το παιχνίδι είναι μια συσκευή που καταγράφει συνομιλίες και δραστηριότητες παιδιών, σχολιάζουν οι αναγνώστες.

Πάντως, η ιδέα για την οποία κατοχυρώθηκε πατέντα στην Google αναφέρεται σε μια κούκλα ή άλλο παιχνίδι που μπορεί να μεταφράσει μια κίνηση ή μια φωνητική εντολή του παιδιού σε εντολή που αλλάζει την κατάσταση μια συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων -όπως θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίηση ενός media player. Η Google απαντά στον διεθνή Τύπο πως η κατοχύρωση μεθόδων που αναπτύσσουν οι μηχανικοί της δεν μετατρέπονται απαραίτητα σε προϊόντα -κάποιες κατοχυρωμένες ιδέες ίσως αργότερα ωριμάσουν και μετασχηματιστούν σε προϊόντα και υπηρεσίες.

H ιδέα για ένα παιχνίδι που συζητά με τα παιδιά δεν είναι νέα -φαίνεται μάλιστα ότι πολλά παιδιά θα ζητούσαν από τον Άγιο Βασίλη «μια κούκλα που θα πραγματοποιούσε όλες τους τις ευχές» ή, τουλάχιστον θα μιλούσε μαζί τους.

Αυτή την επιθυμία έχει ήδη καταγράψει η Mattel. Την εορταστική περίοδο του 2015 αναμένεται μια Barbie, έτοιμη να συζητά με τα παιδιά -υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται ανοικτή η πρόσβαση στο Ίντερνετ. Η ToyTalk με την οποία συνεργάζεται για αυτό το σκοπό η Mattel, έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για την αναγνώριση ομιλίας, την οποία χρησιμοποιεί στα δικά της app για να επιτρέψει στους συγγραφείς παραμυθιών να κάνουν τους χαρακτήρες τους να απαντούν σε ό,τι πιθανολογείται ότι θα πουν τα παιδιά, σε μια ατέρμονη μεταφορά των αλληλεπιδράσεων στο cloud για μελέτη και βελτίωση των αποκρίσεών τους.

H Barbie δεν θα είναι η πρώτη κούκλα που συζητάει. Η πρωτιά μάλλον ανήκει στην Cayla από την Vivid Toys, ενώ ακόμα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτό που επιχειρεί η Elemental Path, φτιάχνοντας ένα δεινοσαυράκι που αντλεί την σοφία του από τον υπερυπολογιστή Watson, από την στιγμή που έγινε διαθέσιμος στο cloud. H Cayla είχε γίνει θέμα στο βρετανικό BBC καθώς έγινε φανερό ότι χωρίς την προστασία ενός κωδικού στο σώμα της κούκλας ήταν εφικτό να αλλάξουν εσκεμμένα οι διάλογοι της κούκλας -γεγονός που φέρεται να έλαβε υπόψη της η κατασκευάστρια εταιρεία.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024