Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Κατρούγκαλος: Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΡΜΗ

Γ.Κατρούγκαλος: Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΡΜΗ

Ο κ.Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα». Με την αναβάθμιση της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ και την διασύνδεση με το Taxis, θα είναι εφικτή η παροχή δεκάδων υπηρεσιών ψηφιακά, χωρίς την απαίτηση για παρουσία στα ΚΕΠ, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ.Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα». Το βασικό συμπέρασμα της μακροοικονομικής ανάλυσης, που έγινε με την υποστήριξη της Microsoft, είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να εξοικονομεί ετησίως 380 εκατομμύρια ευρώ και να αποκομίζει μεγάλα οφέλη σε όρους εξαγωγών, ανταγωνιστικότητας, διαφάνειας αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από την περαιτέρω αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη σχετικά με την ποσότητα των προσυμπληρωμένων δεδομένων σε ηλεκτρονικά έντυπα δημοσίων υπηρεσιών που έχουν ήδη υποβάλλει στις δομές του Δημοσίου οι πολίτες, ο κος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο φόρτο εργασίας που καλούνται να σηκώσουν οι υπάλληλοι των φυσικών ΚΕΠ -ενός θεσμού ιδιαίτερα επιτυχημένου, όπως τον χαρακτήρισε.

Τα Ηλεκτρονικά ΚΕΠ – Ο νέος ΕΡΜΗΣ

Βραχυπρόθεσμα, άμεσα, τόνισε ο κος Κατρούγκαλος θα προωθήσει την διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης, ΕΡΜΗΣ με το TaxisNet. Κι αυτό καθώς, από την διασύνδεση αυτή θα πάψει πλέον να υπάρχει η ανάγκη της πιστοποίησης ταυτότητας που αναγκάζει την δημόσια διοίκηση να παραπέμπει τους πολίτες στα ΚΕΠ με φυσική παρουσία (πρόνοια που λαμβάνεται για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση του συστήματος για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των πολιτών ή ακόμα και την έκδοση πιστοποιητικών χωρίς προηγουμένως να έχει βεβαιωθεί ότι ο αιτούμενος είναι αυτός που ισχυρίζεται). Το Taxis και η επιβολή της υποβολής φορολογικών δηλώσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά οδήγησαν στην απόδοση του μοναδικού κλειδάριθμου για 7 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και ο μοναδικός αυτός κωδικός θα επιτρέψει να προστεθούν άμεσα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σαράντα ακόμα υπηρεσίες του δημοσίου προς τους πολίτες, στις μόλις εννέα που παρέχονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά σήμερα, με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΡΜΗ. Επιπλέον, θα επιτρέψει την ηλεκτρονική, έστω, παραγγελία των πολιτών για 117 ακόμα υπηρεσίες.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι αργότερα κατά την συζήτηση που έγινε στο τέλος της εκδήλωσης, ο κος Φ.Κακλαμάνης (ο πλέον αρμόδιος για το σύστημα ΕΡΜΗΣ) ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των υπηρεσιών του Δημοσίου προς πολίτες και επιχειρήσεις ανέρχεται σε περισσότερες από 2.800 υπηρεσίες, γεγονός που αυξάνει την πολυπλοκότητα της υλοποίησης. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ακόμα πως, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά από τον ΕΡΜΗ, προϋποθέτουν όμως εφάπαξ την πρώτη φορά, την φυσική παρουσία στα ΚΕΠ για την ταυτοποίηση, μετά την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ΕΡΜΗ για πολλές υπηρεσίες από το Δημόσιο.

Ο κος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης στο τρίτο κεφάλαιο του ονομαζόμενου «Νόμου Κατρούγκαλου» (Νόμος 4325), το οποίο «δεν κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας» όσο το τέταρτο κεφάλαιό του, αφορά όμως ειδικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και κάνει λόγο για μια ηλεκτρονική θυρίδα με ψηφιακή υπογραφή για την παραλαβή εγγράφων του Δημοσίου.

  • Ο Νόμος 4325 προβλέπει, μεταξύ άλλων στο κεφάλαιο 3, ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΑΣΕΠ, ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων Δημοσίου και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

Ο κος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης στα έργα Σύζευζις Ι και Σύζευξις ΙΙ λέγοντας πως «δόθηκαν πολλά λεφτά χωρίς να χρειάζεται», καθώς τα προηγούμενα χρόνια βασίλευε η πρακτική «του πλουτισμού δια του παρασιτισμού», με την έννοια της προσκόλλησης στο κράτος. Η αναφορά αυτή προκάλεσε αργότερα τον αντίλογο από την εκπρόσωπο του ΣΕΠΕ στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, κα Γιώτα Παπαρίδου, η οποία αρνήθηκε ότι ξοδεύτηκαν «πολλά δις»: η ετήσια δαπάνη στο δημόσιο δεν πρέπει να ξεπερνούσε σε γενικές γραμμές τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που επενδύουν άλλες χώρες, σημείωσε η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος.

  • Το κόστος των έργων πληροφορικής στην Ελλάδα αναφέρονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ. Το Σύζευξις ΙΙ έχει το υψηλότερο κόστος όλων, στα 616 εκατομμύρια ευρώ (σελίδα 24). Φιλοδοξία, να παρέχει υπηρεσίες επικοινωνιών σε 34.000 δημόσια κτίρια, να μειώσει στο μισό τα έξοδα τηλεπικοινωνιών του κράτους, να παρέχει ασύρματη πρόσβαση σε 55.000 smartphone δημοσίων υπαλλήλων.

Λόγος έγινε και για την «Κάρτα Πολίτη», για την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό ΕΡΜΗ («τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ»), στο TaxisNet και στα Δικαστήρια, αλλά και για χρήση σε άλλες υπηρεσίες, όπως τις πληρωμές στις τράπεζες, στα διόδια και από smartphones.

O υπουργός μίλησε για συνεργασία με την Εσθονία, την Φιλανδία και το Βέλγιο προκειμένου να εφαρμόσουμε τις (αδιαμφισβήτητα) επιτυχημένες πρακτικές τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα προσωπικά δεδομένα και στην προστασία της ιδιωτικότητας.

«Πλουτισμός δια του παρασιτισμού»

Ο κος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην έλλειψη προτυποποίησης για τα πληροφοριακά συστήματα των υπουργείων την αδυναμία οριζόντιας επικοινωνίας μεταξύ τους λόγω αυτή της έλλειψης, την οποία απέδωσε στις πελατειακές σχέσεις που οδηγούσαν «το κάθε υπουργείο να προτιμά τον δικό του προμηθευτή». Μετά τις απολύσεις που έγιναν ο δημόσιος τομέας αποδυναμώθηκε, είπε ο κος Κατρούγκαλος, αφού έτσι έφυγαν τα πλέον έμπειρα στελέχη του, το κενό των οποίων καλούμαστε πλέον να καλύψουμε αγοράζοντας υπηρεσίες από την αγορά (με outsourcing).

Ιδιαίτερος λόγος και για την (βραβευμένη) Διαύγεια, την οποία, είπε ο κος Κατρούγκαλος θα προστεθούν και οι προϋπολογισμοί των δημοσίων φορέων, θα επιχειρηθεί η βελτίωση της δυνατότητας αναζήτησης στοιχείων καθώς και η οριζόντια διασύνδεση. Νωρίτερα, είχε μιλήσει για την υψηλή θέση (6η) που έχει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία Open Government Partnership και μίλησε για την αξία των ανοικτών δεδομένων.

Το παράδειγμα του crowdsourcing στο Σύνταγμα της Ισλανδίας

Ακόμα, ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην ανοικτή διακυβέρνηση, λέγοντας ότι οραματίζεται ένα πρότυπο όπως αυτό της Ισλανδίας, την χώρα που ξανάγραψε το Σύνταγμά της με crowdsourcing, δηλαδή την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην συγγραφή των αρχών του πολιτεύματος. Θα πρέπει να προωθείται η αξιολόγηση από τους πολίτες και γενικότερα η συμμετοχή, είπε ο κος Κατρούγκαλος, τώρα μάλιστα όπου «δεν υφίσταται ο περιορισμός του μεγέθους της πόλης από τον αριθμό των πολιτών στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο ρήτορας», είπε ο υπουργός.

Το κράτος, ο εχθρικός συνομιλητής

Έχουμε την πιο καταρτισμένη γενιά νέων Ελλήνων στα χρονικά και έχουμε και το γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Για να υπάρξει η περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα πρέπει να εκλείψει η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι το κράτος -οι πολίτες αντιμετωπίζουν εχθρικά έναν εχθρικό συνομιλητή, και γι’αυτό φοροδιαφεύγουν, είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει λοιπόν, να εξαλειφθεί το εμπόδιο του εχθρικού συνομιλητή, κατέληξε ο κος Γ.Κατρούγκαλος.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024