Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Απειλή για την ελευθερία του λόγου στο Ίντερνετ», η καταδίκη δικτυακού τόπου για δυσφημιστικά σχόλια επισκέπτη

«Απειλή για την ελευθερία του λόγου στο Ίντερνετ», η καταδίκη δικτυακού τόπου για δυσφημιστικά σχόλια επισκέπτη

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Delfi στην Εσθονία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για σχόλια επισκεπτών που υποβλήθηκαν ανώνυμα και μπορεί να χαρακτηριστούν δυσφημιστικά. Σύμφωνα με το Access, διεθνή οργανισμό προάσπισης των δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, η απόφαση αυτή αντιφάσκει με την ευρωπαϊκή οδηγία που απαλλάσσει από την ευθύνη για πιθανή παραβίαση τον ενδιάμεσο, στην προκειμένη περίπτωση τον ειδησεογραφικό τόπο που παρέχει ενημέρωση με δυνατότητα υποβολής σχολίων.

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Delfi.ee στην Εσθονία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για σχόλια επισκεπτών που υποβλήθηκαν ανώνυμα και μπορεί να χαρακτηριστούν δυσφημιστικά. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Access, ενός διεθνή οργανισμού για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Η απόφαση αυτή αντιφάσκει με την ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ε.Ε. που απαλλάσσει τον ενδιάμεσο από την ευθύνη για παραβίαση του χρήστη, στην προκειμένη περίπτωση τον ειδησεογραφικό τόπο που παρέχει ενημέρωση για τα σχόλια που υπέβαλλαν οι επισκέπτες του.

Μια τέτοια απόφαση, σχολιάζει το Access, αποθαρρύνει την ελευθερία του λόγου και την ανωνυμία στο Ίντερνετ. Θα μπορούσε να οδηγήσει είτε στην απενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής σχολίων ή στην προληπτική διαγραφή σχολίων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν δυσφημιστικά υπό τον φόβο της ανάληψης ευθύνης.

Εντούτοις, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται εξαίρεση αφού αφορά τέτοια σχόλια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «hate speech», έκφραση μίσους σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή δικτυακό τόπο, τα οποία επιπλέον ήταν ανώνυμα.

H απόφαση πάντως προκάλεσε την αντίδραση 27 ειδησεογραφικών οργανισμών και πρακτορείων ειδήσεων ανά τον κόσμο, οι οποίοι τόνισαν την αξία των σχολίων στον δημόσιο λόγο. «Η απόδοση ευθύνης στους ειδησεογραφικούς δικτυακούς τόπους για τα σχόλια των επισκεπτών πλήττει την ελευθερία του λόγου», σημειώνουν τα μέλη του Media Legal Defense Initiative.

Το Delfi.ee είναι ένας δημοφιλής ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος. Τα επίμαχα σχόλια υποβλήθηκαν το 2006 ανώνυμα και αφορούσαν τους παγωμένους δρόμους και τις μετακινήσεις με πλοιάρια, που οδήγησαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αντιδράσει στους χαρακτηρισμούς για τον επικεφαλής της με μήνυση για δυσφήμιση εναντίον του Delfi.ee. Το site αρνήθηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Εσθονία να παραχωρήσει στοιχεία για την ταυτότητα του υποβολέα των σχολίων. Το δικαστήριο επέτρεψε στον πλοιοκτήτη να στραφεί εναντίον του Delfi.ee ως εκδότη των σχολίων, απόφαση που επικυρώθηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που καθιστά υπεύθυνους δικτυακούς τόπους για σχόλια που υποβλήθηκαν από τους επισκέπτες τους συνιστά απειλή για την ελευθερία της έκφρασης και την ανωνυμία online, δηλώνει η Ρίγκαν ΜακΝτόναλντ, αρμόδια για θέματα πολιτικής στην Ευρώπη στο Access.

Ανθή Παναγιωτάκη,
@anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024