Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕΤΤ: Πόσο χαμηλές πρέπει να είναι οι τιμές ώστε να έχουν όλοι τηλέφωνο;

ΕΕΤΤ: Πόσο χαμηλές πρέπει να είναι οι τιμές ώστε να έχουν όλοι τηλέφωνο;

Στο κείμενο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση η ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες αναφορικά με τις προτάσεις για την διαμόρφωση προσιτών τιμών για να έχουν όλοι υπηρεσίες τηλεφωνίας αναφέρονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που αποτυπώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, εντούτοις τρία χρόνια πριν.

Στο κείμενο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση η ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες αναφορικά με τις προτάσεις για την διαμόρφωση προσιτών τιμών για να έχουν όλοι υπηρεσίες τηλεφωνίας αναφέρονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που αποτυπώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, εντούτοις τρία χρόνια πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα νοικοκυριά με μηνιαία αγοραστική δύναμη μέχρι 750 ευρώ δαπανούν για σταθερό τηλέφωνο ποσό περίπου 14,61 ευρώ το 2012 από 20 ευρώ περίπου το 2008. Επίσης την ίδια περίοδο παρατηρείται μείωση του ποσοστού των νοικοκυριών με μηνιαία αγοραστική δύναμη μέχρι 750 ευρώ τα οποία έχουν σταθερό τηλέφωνο.

Συνεπώς, με βάση τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι, πιθανώς, τα περισσότερα από τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το ως άνω ποσό των 14,61€ οδηγούνται σε διακοπή τηλεφωνικής σύνδεσης. Αυτός πρέπει να είναι και ένας από τους παράγοντες που το ποσοστό των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ με τηλεφωνική σύνδεση έχει μειωθεί από 65,4% το 2008 σε 55,9% το 2012, χωρίς όμως να αποτελεί και τον μοναδικό λόγο. Η μείωση των συνδέσεων θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας προτιμούν την χρήση κινητού τηλεφώνου σε σχέση με τη χρήση σταθερού.

Μείωση επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται και στο ποσοστό των νοικοκυριών με σταθερό τηλέφωνο και αγοραστική δύναμη μέχρι 1100 ευρώ μηνιαίως. Γενικότερα, από το 2010 παρατηρείται μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που έχουν τηλέφωνο σταθερό, ειδικά όσον αφορά τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα έως 1450 €.

Εστιάζοντας στο προφίλ χρήσης με την μικρότερη χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και, συνακόλουθα, τη χαμηλότερη λιανική τιμή η οποία ανέρχεται στα επίπεδα των 18,5€ υπολογιζόμενη σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της Καθολικής υπηρεσίας, η Αρχή παρατηρεί τα εξής:

α) Η συγκεκριμένη τιμή είναι άμεσα συγκρίσιμη με τη δαπάνη για Επικοινωνίες της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας νοικοκυριών, δηλαδή με μηνιαία αγοραστική δύναμη έως 750€.

β) Δεδομένου ότι η δαπάνη εξαρτάται από το εισόδημα, δεν αναμένεται η δαπάνη για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα από τα παραπάνω για την εισοδηματική κατηγορία έως 750€.

γ) Το πλήθος νοικοκυριών στη συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία μεγεθύνθηκε κατά 146% μεταξύ 2008 και 2012, δηλαδή αυξήθηκε στις 477 από 194 χιλιάδες.

Η Αρχή διαπιστώνει επίσης ότι η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά, παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία:

δ) Πέραν του τιμοκαταλόγου του παρόχου καθολικής υπηρεσίας, υπάρχουν 11 προγράμματα των υπολοίπων παρόχων που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας για να καλύψουν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου προφίλ χρήσης.

ε) Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται από παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, 3 πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας προσφέρουν προϊόντα με λιανική τιμή στην περιοχή 15-17,5€, 2 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν προϊόντα τύπου homezone με λιανική τιμή στην περιοχή 11,5-17€. Ενδιαφέρον έχει ότι και ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας διατηρεί ένα πρόγραμμα με χαμηλότερη λιανική τιμή (~17€) από αυτήν που προκύπτει από τον τιμοκατάλογο.

στ) Η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά και οι ίδιοι οι πάροχοι με δική τους πρωτοβουλία χωρίς κάποια υποχρέωση ή επιδότηση έχουν δημιουργήσει ανταγωνιστικά πακέτα με τιμές χαμηλότερες από αυτές του παρόχου ΚΥ.

Η παρούσα δημόσια διαβούλευση διαρκεί από τις 30/6/2015 μέχρι και τις 14/9/2015.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024