Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τι προβλέπεται για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους κανόνες που θα διέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλη η κίνηση θα θεωρείται ισότιμη», ανακοινώνει η Επιτροπή, και δεν θα επιτρέπεται η εξαγορά προτεραιότητας. Εντούτοις, οι πάροχοι κάποιων απαιτητικών υπηρεσιών θα μπορούν να πληρώσουν τους ISP για να εξασφαλίσουν τους δείκτες ποιότητας που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους κανόνες που θα διέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλη η κίνηση θα θεωρείται ισότιμη», ανακοινώνει η Επιτροπή, και δεν θα επιτρέπεται η εξαγορά προτεραιότητας. Εντούτοις, οι πάροχοι κάποιων απαιτητικών υπηρεσιών θα μπορούν να πληρώσουν τους ISP για να εξασφαλίσουν τους δείκτες ποιότητας που απαιτούνται για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Από την τριμερή συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 30 Ιουνίου 2015 προέκυψε η απόφαση για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη, δηλαδή την απαγόρευση στους παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP) να δημιουργούν λωρίδες ταχείας και μη κυκλοφορίας στο Ίντερνετ. Κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι θα ανέκοπτε την πορεία νεοεισερχόμενων καινοτόμων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν για να φτάνουν γρήγορα στις οθόνες των χρηστών. Από την άλλη, η αδυναμία διαφοροποίησης της υπηρεσίας πρόσβασης κάνει τους ISP να διαμαρτύρονται ότι οι λεγόμενοι Over the Top, δηλαδή οι υπηρεσίες περιεχομένου, όπως το YouTube, ή το Facebook, απολαμβάνουν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση μιας υποδομής, της δικής τους υποδομής, χωρίς να επενδύουν τίποτα σε αυτήν, χωρίς να πληρώνουν για την απρόσκοπτη μετάδοση του περιεχομένου τους.

Στην συζήτηση που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της Ουδετερότητας, η Google και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών απάντησαν στο επιχείρημα των δικτύων με ιστογράμματα που έδειχναν ποιοι πάροχοι παρέχουν ταχύτερη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι είναι το περιεχόμενό τους που ωθεί τους χρήστες στις υπηρεσίες τους και όχι το αντίστροφο.

Οι αποφάσεις για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής που επίσης αποφασίστηκε στις 30 Ιουνίου -και τοποθετήθηκε στις 15 Ιουνίου 2017- και για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου θα περάσουν σε νέους τηλεπικοινωνιακούς κανόνες το 2016 -σε αυτούς θα περιλαμβάνεται, παρεμπιπτόντως, «ο πιο αποτελεσματικός συντονισμός του φάσματος στα κράτη μέλη», ένα ακόμα αμφιλεγόμενο θέμα δεδομένου ότι αφορά και τις χρεώσεις για το φάσμα -έναν πολύτιμο εθνικό πόρο.

Πάντως, η αναμόρφωση του κανονισμού για τα δίκτυα συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς που προωθεί η επιτροπή Γιούνκερ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία για την ουδετερότητα του Διαδικτύου προβλέπει ότι οι χρήστες θα είναι ελεύθεροι να προσπελαύνουν το περιεχόμενο της επιλογής τους, δεν θα μπλοκάρονται άδικα και δεν θα επιβραδύνονται ενώ, δεν θα επιτρέπεται η παραχώρηση προτεραιότητας επί πληρωμή των ISP.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η Επιτροπή, ότι η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μιας νεοσύστατης επιχείρησης δεν θα επιβραδύνεται για να ανοίξει ο δρόμος προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Καμία υπηρεσία «δεν θα κολλάει» επειδή δεν έχει πληρώσει επιπλέον τίμημα στους παρόχους πρόσβασης. Δεν θα υπάρχουν θηρωροί που θα αποφασίζουν τι θα μπορείτε και τι όχι να προσπελάσετε, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Με το ανοικτό Ίντερνετ, όλη η κίνηση θα αντιμετωπίζεται ισότιμα, υποκείμενη στην καθημερινή διαχείριση του δικτύου από τους ISP, και σε αυστηρές και σαφείς εξαιρέσεις που ικανοποιούν το δημόσιο συμφέρον, όπως η ασφάλεια του δικτύου ή η καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά την διαβεβαίωση αυτή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Παράλληλα, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης θα διατηρήσουν την δυνατότητά τους να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, όπως ιντερνετική τηλεόραση και νέες καινοτόμες εφαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν θα παρέχονται εις βάρος της ποιότητας του ανοικτού Διαδικτύου.»

Απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις εξαιρέσεις αυτές δίνει η Επιτροπή στην διεύθυνση

H Επιτροπή σημειώνει σε ότι αφορά στο «παράθυρο» για υπηρεσίες που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις -όπως για παράδειγμα, η τηλεχειρουργική- αυτό δεν πλήττει την αρχή της Ουδετερότητας. Η δυνατότητα πρόσβασης μέσω ενώ δικτύου που επιτυγχάνει τους απαιτούμενους για την υπηρεσία δείκτες ποιότητας «θα δώσει ώθηση στις καινοτόμες νεοφείς επιχειρήσεις», αναφέρει η Επιτροπή, αλλά «δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει το ανοικτό Ίντερνετ, θα είναι κάτι επιπρόσθετο».

Αν και η Επιτροπή δεν αποσαφηνίζει τον όρο «high-quality open Internet», εντούτοις δεσμεύεται ότι η δυνατότητα των χρηστών για πρόσβαση από ένα τέτοιο δίκτυο δεν πλήττεται από την ύπαρξη άλλων υπηρεσιών πρόσβασης, για πιο απαιτητικές εφαρμογές. Τι νοείται ως high quality Internet θα αποτελέσει αρμοδιότητα των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών, διευκρινίζει η Επιτροπή.

Αναφορικά με το λεγόμενο «zero rating» -μια εμπορική πρακτική που έχει ήδη υιοθετηθεί από το Internet.org και επιτρέπει την πρόσβαση σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες π.χ. μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας χωρίς χρέωση για κίνηση δεδομένων-, η Επιτροπή επιφυλλάσσεται. Αναφέρει όμως πως με την πρακτική δεν μπλοκάρεται ανταγωνιστικό περιεχόμενο και μπορεί να αποβεί επωφελής για τον τελικό χρήστη. Εντούτοις, παραπέμπει στις εκάστοτε εθνικές ρυθμιστικές αρχές για την παρακολούθηση τέτοιων πρακτικών, αφού αναγνωρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ελευθερία επιλογών του χρήστη.

    Η εφαρμογή του νέου κανονισμού έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει κανόνες που διασφαλιζουν ότι «οι συνδρομητές απολαμβάνουν αυτό για το οποίο πληρώνουν». Η υπόσχεση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην διαφορά που αποδεδειγμένα υπάρχει ανάμεσα στις ονομαστικές και στις πραγματικές ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις xDSL, αλλά και στο 4G με τους παρόχους να απαντούν ότι η τεχνολογία επιβάλλει το «έως».

    Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

    LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τετάρτη 24 Απριλίου 2024