Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφικτή η μηχανική αναγνώριση προθέσεων από τα post στα κοινωνικά δίκτυα

Εφικτή η μηχανική αναγνώριση προθέσεων από τα post στα κοινωνικά δίκτυα

Ένα σύστημα ικανό να διακρίνει τις προθέσεις των ανθρώπων από τα διαδικτυακά τους δημοσιεύματα βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Amdocs Best Project που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ισραήλ. Ο Eden Saig, φοιτητής Computer Science στο Πανεπιστήμιο Technion περιγράφει ένα σύστημα που μπορεί να διακρίνει ποιος εκδηλώνει online τάσεις αυτοκτονίας, πρόθεση διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ένα σύστημα ικανό να διακρίνει τις προθέσεις των ανθρώπων από τα διαδικτυακά τους δημοσιεύματα βραβεύτηκε στον φοιτητικό διαγωνισμό Amdocs Best Project που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ισραήλ. Ο Eden Saig, φοιτητής Computer Science στο Πανεπιστήμιο Technion περιγράφει ένα σύστημα που μπορεί να διακρίνει ποιος εκδηλώνει online τάσεις αυτοκτονίας, πρόθεση διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στις αρχές επιβολής του νόμου, ανά τον κόσμο, γράφουν οι Τάιμς του Ισραήλ.

Το σύστημα “Sentiment Classification of Texts in Social Networks” που αναλαμβάνει να κάνει ανάλυση προθέσεων δεν προϋποθέτει την σαφή τοποθέτηση του υποκειμένου για τις επόμενες κινήσεις του στο γραπτό λόγο του. Όπως κατά την λεκτική επικοινωνία, αποκτούμε αίσθηση των θέσεων που εκφράζει ο συνομιλητής μας όχι μόνο από αυτά που λέει αλλά και από τις αντιδράσεις, το ύφος και τον τόνο της φωνής του, ακόμα και από την γλώσσα του σώματος, έτσι και στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να ερμηνεύσουν τα post ως σαρκαστικά ή ειρωνικά και γιατί όχι, «επικίνδυνα».

Ο Saig ανέλυσε αναρτήσεις σε δύο σελίδες στο Facebook (στην εβραϊκή γλώσσα) που με 150.000 Like θυμίζουν φόρουμ όπου εκφράζονται πλήθος από απόψεις για την πολιτική, την διατροφή, την οδήγηση και πολλά άλλα: Superior People (150 χιλ. Like) – Normal Guy (50 χιλ. Like).

Αντλώντας 5.000 post από τις σελίδες αυτές, το σύστημα του Saig επιχειρεί να διακρίνει το επίπεδο της ειρωνείας ή του σαρκασμού που εκφράζεται από τα συνθήματα, το συντακτικό, ή την αργκό που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στην συζήτηση. Επιχείρησε για παράδειγμα να διακρίνει την πρόθεση του χρήστη που δημοσίευσε ένα σχόλιο που συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 Like: «Θα σου προσέφερα μετά χαράς φαγητό, αλλά χρήματα δεν θα σου έδινα», γράφει ο χρήστης απευθυνόμενος πιθανότατα σε έναν ζητιάνο -ένα σχόλιο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί πολλαπλώς ως προς τις προθέσεις του συντάκτη του.

Ο Saig δηλώνει στην Τάιμς του Ισραήλ ότι το σύστημά του θα μπορούσε να απαλλάξει τις αστυνομικές αρχές από την διερεύνηση περιπτώσεων που εσφαλμένα θεωρήθηκαν ύποπτες όταν στην πραγματικότητα επρόκειτο για κακόγουστα, έστω, αστεία, απουσία διεξοδικής ανάλυσης των προθέσεων. Ομοίως, το σύστημα ανάλυσης προθέσεων του Saig θα μπορούσε να συνδράμει την προσπάθεια πρόληψης αυτοκτονιών, την αναγνώριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, την προσπάθεια διαδικτυακού εκφοβισμού κ.ά.

  • Ξέρατε ότι: Ινδία 2014: Τα Like στο Facebook έδειχναν ποιος θα κέρδιζε τις εκλογές Τα Like στις Σελίδες των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στο Facebook που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές είναι ικανά να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, συμπεραίνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ασιατική επιστημονική επιθεώρηση για την Πολιτική Επιστήμη.
  • Ξέρατε ότι: Στα τέλη του 2013, η Apple επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια στο Topsy. Το Topsy είναι μια διαφορετική μηχανή αναζήτησης που βουτάει στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο Twitter, αναλύει τα tweet σε πραγματικό χρόνο και αποφαίνεται για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με τους όρους αναζήτησης. Τα Topsy Labs βρίσκουν και τους κορυφαίους «καθοδηγητές γνώμης» στα κοινωνικά δίκτυα (influencer) και καταγράφουν το βαθμό των θετικών ή αρνητικών αντιδράσεων σχετικά, δηλαδή το κλίμα που επικρατεί στα social media.

    • Το Topsy.com υπολογίζει για όλο περιεχόμενο που αντλεί το λεγόμενο «Sentiment Score», με το οποίο επιχειρεί να διακρίνει το θετικό (με ένδειξη πράσινο) με το αρνητικό συναίσθημα (κόκκινο) που εκφράζουν οι χρήστες του Twitter, όταν υπάρχει ικανός αριθμός tweet με την αναφορά του όρου αναζήτησης που εισάγει ο χρήστης. Το Twitter αναλαμβάνει επίσης να παρέχει τις υπηρεσίες του σε κυβερνήσεις για την δημιουργία του δικού «πολιτικού δείκτη» (Twitter Political Index).

    Διαβάστε επίσης:

  • «Ξέρουμε για σένα»: Ορατός ο κίνδυνος διακρίσεων από την αδιαφανή ανάλυση των Big Data
  • αλλά και…

  • Ποιος εγγυάται την εγκυρότητα των δεδομένων; Υπό αμφισβήτηση οι προβλέψεις από τα κοινωνικά δίκτυα
  • Και οι μηχανές έχουν άποψη: Στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να έχουν άποψη
  • Ανθή Παναγιωτάκη, @techingr

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

    Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 26 Απριλίου 2024