Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεχάστε τα Megapixels λέει και η LG, έμφαση στο f και τον αισθητήρα

Ξεχάστε τα Megapixels λέει και η LG, έμφαση στο f και τον αισθητήρα

Πίσω, στα βασικά, μας επιστρέφει η LG παραθέτοντας σειρά πληροφοριών «για την τέχνη και την επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων», στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι το LG G4 πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «το καλύτερο φωτογραφικό smartphone της αγοράς». Μπορεί να έχει δίκιο, όμως...

Πίσω, στα βασικά, μας επιστρέφει η LG παραθέτοντας σειρά πληροφοριών «για την τέχνη και την επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων», στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι το LG G4 πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «το καλύτερο φωτογραφικό smartphone της αγοράς».

Μπορεί να είναι κι έτσι, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ανάλογα μαθήματα έχουν παραδώσει κατά καιρούς, HTC και Samsung, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος των smartphone τους με το επιχείρημα ότι είναι ικανά να υποκαταστήσουν μια -έστω compact- φωτογραφική μηχανή.

Στο ερώτημα αν είναι δυνατόν ένα smartphone να υποκαταστήσει μια καλή φωτογραφική μηχανή, οι απόψεις συνεχίζουν να διαφέρουν: κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί, άλλοι εκθειάζουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και κάποιοι τρίτοι, θυμίζουν ότι δεν κάνει η μηχανή τον καλό φωτογράφο…

Ας δούμε όμως τι μας μαθαίνει η LG. Σε έγγραφο που δημοσιοποιεί με τίτλο «Η φωτογραφία στην εποχή των smartphones» κάνει αρχικά λόγο για τις παραμέτρους που είναι πιο σημαντικές από τα Megapixel (αν και όλοι γνωρίζουμε πως οι κατασκευαστές θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για την έμφαση που οι ίδιοι έδιναν στον αριθμό των pixel). Η HTC έκανε το ίδιο μάθημα (όπως και η Nokia) όταν έλεγε ότι «δεν είναι όλα τα pixel ίδια».

  • Δεν είναι όλα τα pixel ίδια, σταματήστε να μετράτε Mpixel, λέει η HTC
  • Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
  • Και η Samsung δίνει προτεραιότητα στην λήψη φωτογραφιών και έχει εξοπλίσει τα νέα Galaxy S6 με φακούς με διάφραγμα f1,9 που επιτρέπουν να περάσει περισσότερο φως και αισθητήρες υψηλής ανάλυσης για να το καταγράψουν, με καλύτερη αντίθεση χρωμάτων που καταγράφεται δυναμικά με το HDR σε πραγματικό χρόνο (λήψη με δυναμικό εύρος ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αντίθεση των χρωμάτων από τις φωτεινές προς τις σκοτεινές περιοχές) και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας OIS για να περιορίζεται η θαμπάδα που προκαλείται από την κίνηση καθώς και το «IR Detect White Balance» που αναφέρεται στην δυνατότητα της συσκευής να αναπροσαρμόζει την απόδοση του φωτισμού διακρίνοντας αυτόματα πότε η φωτογράφιση γίνεται σε εσωτερικό και πότε σε εξωτερικό χώρο.

Τώρα, η LG μας μιλά για το διάφραγμα και το μέγεθος του αισθητήρα, με παράδειγμα το νεότερο high end smartphone της, το LG G4.

«Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα, καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική. Με τον όρο «φωτογραφία» νοείται η τέχνη και η επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός. Το φως αποτελεί μία παράμετρο με καταλυτική σημασία για τη λήψη μιας εξαιρετικής φωτογραφίας. Αυτό που διαφοροποιεί μια πολύ καλή κάμερα από μία μέτρια, είναι η ικανότητα με την οποία «συλλαμβάνει» το φως.

Για τους ειδικούς, δύο βασικοί παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί από τον αριθμό των megapixels. Συγκεκριμένα, αφενός το πόσο φως μπορεί να περάσει στον αισθητήρα της κάμερας και αφετέρου τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πρέπει κάποιος να ελέγχει προκειμένου να διαπιστώσει αν μία κάμερα μπορεί να αξιοποιεί κατάλληλα το φως κατά τη φωτογραφική λήψη.

Ο φακός του G4 έχει διάφραγμα με άνοιγμα F1.8, επιτρέποντας σε 80% περισσότερο φως να φτάνει στον αισθητήρα εικόνας (σε σχέση το F2.4 που συνήθως χαρακτηρίζει το φακό ενός μέσου smartphone).

  • Όσο μικρότερος ο αριθμός F, τόσο περισσότερο φως μπορεί να περνά από το φακό προς τον αισθητήρα.

Έτσι, με διάφραγμα F1.8, ο φακός του G4 είναι ο πιο φωτεινός μεταξύ όλων των smartphone της αγοράς.

  • Παρόλα αυτά, ένας φακός με μεγαλύτερο άνοιγμα (δηλ. μικρότερο αριθμό F) δεν έχει λειτουργικότητα εάν δεν συνοδεύεται και από ένα μεγαλύτερο αισθητήρα. Όσο πιο μεγάλος ο αισθητήρας, τόσο περισσότερο το φως που αξιοποιείται από την κάμερα.

Έτσι, το G4 εκτός από το μέγιστο διάφραγμα του F1.8, διαθέτει και αισθητήρα 16 ΜΡ (πίσω κάμερα), η επιφάνεια του οποίου είναι 40% μεγαλύτερη από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου. Κατά συνέπεια, η κάμερα του LG G4 «συλλαμβάνει» περισσότερο φως σε λιγότερο χρόνο, βοηθώντας το χρήστη να τραβά φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, καλύτερης από οποιοδήποτε άλλο smartphone της αγοράς.

Σύγκριση με επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό

Η LG τολμά να συγκρίνει το LG G4 με επαγγελματικό εξοπλισμό και τις μηχανές DSLR και μάλιστα αναθέτει την ευθύνη σε διεθνούς φήμη φωτογράφο, τον Colby Brown: «Εκείνο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό στο G4 είναι η δυνατότητα του φακού να «συλλαμβάνει» εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες κάτω από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες, σε τέτοιο βαθμό που η κάμερα το G4 θα μπορούσε να συγκριθεί με επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό». Αλλού, στο ίδιο έγγραφο η εταιρεία καταλήγει: «Με φωτογραφικές επιδόσεις τις οποίες θα περίμενε κανείς από μία επαγγελματική ή DSLR μηχανή, το LG G4 είναι το καλύτερο φωτογραφικό smartphone της αγοράς.»

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κάμερας του G4

Τα χαρακτηριστικά της κάμερας του G4 που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις smartphone κάμερες του ανταγωνισμού, είναι για την LG τα ακόλουθα:

1. Ο φακός F1.8 της κάμερας του G4 είναι ο πιο φωτεινός φακός που διατίθεται σε smartphone συσκευή σήμερα, ικανός να συλλάβει το φυσικό φως σε σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, χωρίς να υπάρχουν ‘λάμψεις’ στην κάμερα.

2. Η λειτουργία Manual Mode δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ρυθμίζουν χειροκίνητα την ταχύτητα του κλείστρου, το ISO και την ισορροπία του λευκού.

3. Ο εσωτερικός αισθητήρας Color Spectrum Sensor «ανιχνεύει» το φως ενός υπέρυθρου μήκους κύματος και το φάσμα των βασικών χρωμάτων RGB, κάνοντας βαθμονόμηση της κάμερας (camera calibration) για τη δημιουργία ολοζώντανων χρωμάτων.

4. Η λειτουργία OIS 2.0 (Optical Image Stabilization) βοηθάει τους χρήστες να απαθανατίζουν πεντακάθαρες λήψεις, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, βάζοντας τέλος στις θολές φωτογραφίες.

5. Η εμπρόσθια κάμερα 8 MP σε συνδυασμό με τα πρωτοποριακά UX χαρακτηριστικά του G4 δίνει τη δυνατότητα για εύκολη λήψη ‘selfie’ φωτογραφιών με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Η αλήθεια είναι ότι η αποτύπωση των εικόνων παραμένει πρόκληση για τους κατασκευαστές, οι οποίοι από την άλλη, αντικειμενικά έχουν βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα των λήψεων από την συσκευή που κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας. Το ενοχλητικό στους ισχυρισμούς τους είναι ότι παρουσιάζουν επιλεκτικά τις παραμέτρους που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024