Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις θέσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας υιοθετούν οι ΑΝΕΛ

Τις θέσεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας υιοθετούν οι ΑΝΕΛ

Ο επικεφαλής επικοινωνίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εξής κείμενο που περιέχει το περίγραμμα των θέσεων των ΑΝΕΛ για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, με βάση μελέτη που εκπόνησαν ο Στράτος Λαμπρινός - Βλάττας, πληροφορικός, υποψήφιος Β’ Αθηνών, ο Νεκτάριος Μουμουτζής, πληροφορικός, μέλος ΕΤΕΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υποψήφιος Χανίων και ο Κώστας Μιχαλίτσης, αναλυτής πληροφορικών συστημάτων, υποψήφιος Φθιώτιδας.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εξής κείμενο που περιέχει το περίγραμμα των θέσεων των ΑΝΕΛ για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, με βάση μελέτη που εκπόνησαν ο Στράτος Λαμπρινός – Βλάττας, πληροφορικός, υποψήφιος Β’ Αθηνών, ο Νεκτάριος Μουμουτζής, πληροφορικός, μέλος ΕΤΕΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υποψήφιος Χανίων και ο Κώστας Μιχαλίτσης, αναλυτής πληροφορικών συστημάτων, υποψήφιος Φθιώτιδας.

«Μετά από προσεκτική μελέτη των προτάσεων της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), σχετικά με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την αναδιοργάνωση του κράτους, την παραγωγική ανάταξη της χώρας καθώς και την εμβάθυνση και επέκταση της Πληροφορικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλώνω ότι:

1. Υιοθετούμε τις προτάσεις της ΕΠΕ και δεσμευόμαστε να τις προωθήσουμε στο πλαίσιο της νέας Κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουμε μετεκλογικά.

2. Στηρίζουμε το αίτημα της ΕΠΕ για την ενιαία επιμελητηριακή έκφραση του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε με την ίδρυση ενός νέου Επιμελητηρίου, είτε με τη μετεξέλιξη της ΕΠΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η ακριβής μορφή του νέου φορέα θα καθορισθεί σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους μετεκλογικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ξεκίνησε η εσωτερική διαδικασία συγκρότησης της Γραμματείας Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Κινήματος με στόχο να συμβάλει στην επεξεργασία ολοκληρωμένων προτάσεων πολιτικής, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, για την ευρύτατη αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Πληροφορικών στα πλαίσια της παραγωγικής ανάταξης της χώρας και της διοικητικής ανασυγκρότησης του Κράτους και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Παράλληλα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 μας δόθηκε η ευκαιρία να υποστηρίξουμε αιτήματα των Πληροφορικών της Εκπαίδευσης που ανέκυψαν στα πλαίσια της συμμετοχής μας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ένα από αυτά είναι και το δίκαιο αίτημα των Τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών να εξετάζονται οι υποψήφιοι φοιτητές τους στο μάθημα του Προγραμματισμού. Δυστυχώς, η δράση ομάδων συμφερόντων στο Υπουργείο Παιδείας δεν επέτρεψε την υλοποίηση αυτού του αιτήματος για το οποίο δεσμεύεται το Κίνημά μας να επανέλθει μετά τις επικείμενες εκλογές με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Παιδείας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινούνται στο πνεύμα και της από 26/2/2014 σχετικής ερώτησης της Τομεάρχου Παιδείας κ. Ξουλίδου προς τον Υπουργό Παιδείας (http://goo.gl/MhIAhK) και θα λαμβάνουν υπόψη τους την εκπεφρασμένη γνώμη των Τμημάτων Θετικής Κατεύθυνσης για το μάθημα στο οποίο επιθυμούν να εξετάζονται οι μελλοντικοί φοιτητές τους (σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει το Υπουργείο Παιδείας στα τμήματα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου).

Περαιτέρω, θεωρούμε ζήτημα μείζονος σημασίας την καθιέρωση ενός δημόσιου, αδιάβλητου και προσιτού σε όλους συστήματος πιστοποίησης βασικών γνώσεων χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά τα πρότυπα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, και τον τερματισμό της εμπορίας πιστοποιητικών και τη συνακόλουθη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των λαϊκών στρωμάτων. Το πιστοποιητικό αυτό θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Παιδείας ώστε να το αποκτούν όλοι οι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ζήτημα των αναθέσεων μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η άρση της στρέβλωσης που έχουν δημιουργήσει αλλοπρόσαλλες ρυθμίσεις του παρελθόντος βάσει των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής οι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 Πληροφορικής. Το ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό και με ένα σύνολο άλλων ζητημάτων, όπως η απαίτηση για 17 μαθητές για την ύπαρξη δεύτερου εκπαιδευτικού στα εργαστηριακά μαθήματα των ειδικοτήτων του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ αντί για 13 μαθητές που ισχύει σε όλους τους άλλους τομείς, καθώς και η μη εφαρμογή της 3ωρης εργαστηριακής απασχόλησης για τους υπευθύνους των εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών των ΕΠΑΛ και των Ε.Κ. (πρώην Σ.Ε.Κ.), συνιστούν σημαντικές στρεβλώσεις που δημιουργούν πλασματικές υπεραριθμίες στους συγκεκριμένους κλάδους και δεν επιτρέπουν την βέλτιστη αξιοποίηση του καθηγητικού δυναμικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων. Δεσμευόμαστε ότι θα μεριμνήσουμε και γι’ αυτά τα ζητήματα, σε συνεργασία πάντοτε με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αρθούν οι εν λόγω στρεβλώσεις και να υπάρξει η βέλτιστη ανάθεση μαθημάτων με βάση τα πτυχία και τα ουσιαστικά προσόντα στους εμπλεκόμενους κλάδους εκπαιδευτικού προσωπικού.

O ιδιωτικός τομέας της πληροφορικής (εταιρείες ελληνικών ή ξένων συμφερόντων καθώς και εκπροσωπούμενες από Έλληνες ξένες εταιρίες) πάσχει από την ελλιπή αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και την ίδια στιγμή οι παραγωγικοί συντελεστές συνολικά αδυνατούν να κάνουν αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών. Λείπουν άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για την υπέρβαση του κυρίαρχου μεταπρατικού μοντέλου όπου απλά εκτρέφονται επιτήδειοι προμηθευτές, χωρίς να υπάρχει παραδοτέο και αξιοποιήσιμο έργο, με επιζήμιες επιπτώσεις για την εθνική οικονομία. Ο Έλληνας πληροφορικός ανεξαρτήτως της εμπειρίας του έχει ακόμα να βρει τον δρόμο του σε αυτήν την χώρα και σίγουρα να μην οδηγείται στη μετανάστευση αλλά να παραμένει στην Ελλάδα για να μπορέσει να ενδυναμωθεί η πραγματική οικονομία του τόπου.

Το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, όπως έχει επισημάνει και σε σχετικό δελτίο τύπου στις 20/8/2013 (http://goo.gl/3zU6CR), αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Πληροφορικής ως:
«… μιας επιστήμης που θεωρείται η αιχμή της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως και φυσικά είναι η πρώτη που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν με όλους τους φορείς του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ιδίως με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να τις εντάξουν κατάλληλα στα προεκλογικά τους προγράμματα ώστε την επαύριο των επικείμενων εκλογών να καταστεί εφικτή η ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Πληροφορικών για το καλό της χώρας και των πολιτών της. Οι πολίτες της χώρας και όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν την Πληροφορική ώστε να υπερβούν τους ανορθολογισμούς και τις εντάσεις που προκαλεί η Πληροφορική υπανάπτυξη και να βαδίσουν σταθερά στο μέλλον σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ευημερίας στην οικοδόμηση του οποίου πολλά έχει να προσφέρει η Πληροφορική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024