Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στις διαμάχες για το βίντεο στο Web βάζουν Microsoft, Google

Τέλος στις διαμάχες για το βίντεο στο Web βάζουν Microsoft, Google

Δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς συμφώνησαν να... θάψουν το τσεκούρι του πολέμου, με την παύση όλων των δικαστικών αντιμαχιών τους για θέματα κατοχυρωμένων τεχνολογιών για κινητά τηλέφωνα και το βίντεο στο Web, 18 συνολικά υποθέσεων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία. Το πενταετές κυνηγητό στα δικαστήρια αφορούσε, απο τη μια, στην χρήση κατοχυρωμένων τεχνολογιών χωρίς άδεια ή, από την άλλη στην διάθεσή τους σε υπερβολικά υψηλό κόστος.

Δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς συμφώνησαν να… θάψουν το τσεκούρι του πολέμου, με την παύση όλων των δικαστικών αντιμαχιών τους για θέματα κατοχυρωμένων τεχνολογιών για κινητά τηλέφωνα και το βίντεο στο Web, 18 συνολικά υποθέσεων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία. Το πενταετές κυνηγητό στα δικαστήρια αφορούσε, απο τη μια, στην χρήση κατοχυρωμένων τεχνολογιών χωρίς άδεια ή, από την άλλη στην διάθεσή τους σε υπερβολικά υψηλό κόστος.

Η δικαστική διαμάχη είχε ξεκινήσει το 2010 όταν η Microsoft κατηγορούσε την Motorola Mobility -η οποία πέρασε αργότερα στα χέρια της Google και στην συνέχεια πουλήθηκε στην Lenovo, αφήνοντας όμως το χαρτοφυλάκιο των πατεντών της στα συρτάρια της Google- ότι δεν διέθετε σε λογικές τιμές, όπως απαιτείται, άδειες χρήσης τεχνολογιών που αφορούσαν στην ασύρματη δικτύωση Wi-Fi και στην κωδικοποίηση βίντεο H.264.

Σε σχετικό post σε μπλογκ της Microsoft το 2012 (με τον χαρακτηριστιικό τίτλο «Google: Please Don’t Kill Video on the Web»), ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Microsoft, Dave Heiner, υποστήριζε ότι οι πατέντες αφορούν σε βασικά πλέον πρότυπα, για τα οποία η Motorola χρέωνε υπέρογκα υψηλά ποσά -αντικατοπτρίζουν το 22,5% της τιμής κάθε προϊόντων. Έτσι, για ένα λάπτοπ με Windows των 1000 δολαρίων, η Microsoft καλείται να πληρώσει 22,5 δολάρια μόνο για 50 πατέντες της Motorola για το βίντεο με κωδικοποίηση H.264, όταν πληρώνει μόλις 2 σεντς για 2.300 άλλες πατέντες σχετικές με αυτό το στάνταρτ. «Εάν κάθε επιχείρηση χρέωνε τις στοιχειώδεις πατέντες όπως η Motorola, το κόστος τους θα ήταν μεγαλύτερο από όλα τα άλλα κόστη για την κατασκευή υπολογιστών, tablet, smartphone και άλλων συσκευών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος των συσκευών αυτών για τον τελικό καταναλωτή», υποστήριζε η Microsoft.

Πάντως, τον Ιούλιο του 2015 αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ποσό που χρεώνεται η Microsoft είχε οριστεί σύμφωνα με τους κανόνες FRAND από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σιάτλ.

Σε ότι αφορά στις επίμαχες πατέντες για το Video στο Web, αμφότερες οι εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να αναπτύξουν από κοινού μια τεχνολογία για την ταχύτερη μετάδοση βίντεο στο Ίντερνετ, για την χρήση της οποίας δεν θα απαιτούνται δικαιώματα. Επιπλέον, επιζητούν να προωθήσουν την ανάπτυξη ενός ενιαίου μηχανισμού επίλυσης των διαφορών που αφορούν σε πατέντες -δικαστηρίου- στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

H συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2015 δεν αποκλείει κάθε μελλοντική δίωξη παράβασης, ενώ οι οικονομικοί όροι της δεν έγιναν γνωστοί. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η Microsoft είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν να πείσουν τις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον στην Ευρώπη ότι η Google εκμεταλλεύεται ως Δούρειο Ίππο το Android για να εξοστρακίσει τον ανταγωνισμό στην πλατφόρμα και να προωθήσει αθέμιτα τις δικές της υπηρεσίες. Ομοίως, η Microsoft έχει κατ’επανάληψη κατηγορήσει την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης και της διαφήμισης στα αποτελέσματά τους.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024