Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρία περιστατικά χάκινγκ του 20ου αιώνα

Τρία περιστατικά χάκινγκ του 20ου αιώνα

Η μηνιαία διαδικτυακή έκδοση του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, theinstitute αναφέρεται σε αδρές γραμμές στην ιστορία του χάκινγκ, ως μια τέχνη με ιστορία περισσότερων από 100 ετών.

Η μηνιαία διαδικτυακή έκδοση του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, theinstitute αναφέρεται σε αδρές γραμμές στην ιστορία του χάκινγκ, ως μια τέχνη με ιστορία περισσότερων από 100 ετών. Αναφέρεται σε τρία χαρακτηριστικά περιστατικά: το χάκινγκ στον ασύρματο τηλέγραφο του Ιταλού Γ.Μαρκόνι, στην επέμβαση του χειριστή των διάτρητων καρτών ώστε να μην συμπεριλαμβάνουν το επιλήψιμο θρήσκευμα από την απογραφή στο Βισύ της Γαλλίας καθώς και στον πρώτο δημιουργό ιού υπολογιστή, Ρ.Μόρρις.

Αρουραίοι στον αέρα

Ξεκινά με μια εφεύρεση του ιταλού φυσικού Γουλιέλμου Μαρκόνι στις αρχές του 1900, ικανή να μεταδώσει ασύρματα μηνύματα σε προκαθορισμένο μήκος κύματος, δημιουργώντας έτσι ιδιωτικά κανάλια απόρρητης επικοινωνίας. Το γεγονός ότι ο Μαρκόνι είχε αναπτύξει ένα ασύρματο σύστημα μετάδοσης θεωρήθηκε απειλή για την καλωδιακή βιομηχανία της εποχής. Έτσι, γράφει το theinstitute.ieee.org, η εταιρεία Eastern Telegraph Co. ανέθεσε στον Βρετανό Τζον Νέβιλ Μάσκελιν να παρακολουθεί την πρόοδο του Μαρκόνι. Ο Μάσκελιν, όπως έγραψε το περιοδικό New Scientist, κατόρθωσε να υποκλέψει τις θεωρητικά ασφαλείς μεταδόσεις με το σύστημα του Μαρκόνι, χωρίς να γνωρίζει τις συχνότητές τους. Ο τρόπος μάλιστα που το έκανε έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον ιταλό επιστήμονα. Κι αυτό καθώς, έγινε κατά την δημόσια παρουσίαση του συστήματος στο Λονδίνο το 1903, όπου ο Μαρκόνι θα επεδείκνυε τη ασύρματη λήψη ενός μηνύματος από απόσταση 500 χιλιομέτρων. Πριν όμως λάβει το μήνυμα που περίμενε, έλαβε ένα άλλο: «Αρουραίοι, αρουραίοι, αρουραίοι. Ήταν κάποτε ένας νεαρός Ιταλός που κατόρθωνε να εξαπατά το κοινό αρκετά ωραία…», ένα εκτενές μήνυμα που χλεύαζε τον εφευρέτη.

{{{ moto }}}

Ο Μαρκόνι έστειλε επιστολή στους Τάιμς του Λονδίνου, ζητώντας από την εφημερίδα να συνδράμει την προσπάθειά του να σταματήσει ο «επιστημονικός χουλιγκανισμός» και να συλληφθεί ο αποστολέας του προσβλητικού μηνύματος. Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι Τάιμς δημοσίευσαν επιστολή του Μάσκελιν, με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη αλλά και το σκοπό της πράξεώς του: να αποδείξει ότι το σύστημα Μαρκόνι ήταν επισφαλές -εάν μπορούσε κάποιος να μεταδώσει το δικό του μήνυμα, τότε θα μπορούσε και να υποκλέψει αυτά που μεταδίδονταν, ισχυρίστηκε.

Ο πρώτος «ηθικός» χάκερ

Στις πρώτες σελίδες της ιστορίας του χάκινγκ αναφέρεται επίσης ο Ρενέ Καγμί (René Carmille), ο οποίος αξιοποίησε τις ικανότητές του στο χειρισμό των διάτρητων καρτών για να σώσει τη ζωή Γάλλων Εβραίων από τους Ναζί, αλλά και να επανδρώσει τη γαλλική αντίσταση. Οι καίριες θέσεις του Καγμί αφενός στο γαλλικό στρατό, αφετέρου στο τμήμα απογραφών στο Βισύ, του επέτρεψαν να αντισταθεί όταν αργότερα κλήθηκε να περάσει την απογραφή σε επεξεργάσιμη μορφή σε διάτρητες κάρτες ώστε να υπάρξει μια λίστα των Εβραίων που ζούσαν στο Βισύ. Ο Καγμί δεν χτυπούσε την κρίσιμη πληροφορία του θρησκεύματος στη Στήλης 11 στις διάτρητες κάρτες, μέχρι το 1944 οπότε αποκαλύφθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, όπου πέθανε ένα χρόνο αργότερα, γράφει το μηνιαίο διαδικτυακό περιοδικό της IEEE. Έσωσε όμως, ζωές (αν και είναι γνωστό ότι τελικά, η κυβέρνηση του Βισύ παρέδωσε τους φακέλους 30.000 Εβραίων στους Ναζί).

Το σκουλήκι του Μόρρις

Η ιστορία του χάκινγκ συνεχίζεται σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν στο πρώιμο τότε Ίντερνετ οι πρώτες 99 γραμμές κακόβουλου κώδικα, το γνωστό ως Morris Worm, στις 2 Νοεμβρίου 1988.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Κορνέλ, ο 23χρονος Ρόμπερτ Τ. Μόρρις έμεινε στην ιστορία για το πρόγραμμα που έκανε το 10% των υπολογιστών που ήταν συνδεδεμένοι στο δίκτυο να καταρρεύσουν, αφού εξαπλώθηκε από τον έναν στον άλλο, φυτεύοντας εαυτόν σε νέο πρόσφορο έδαφος. Προκάλεσε περί τα 10 εκατομμύρια δολάρια ζημία και οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου CERT από την στρατιωτική υπηρεσία DARPA, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ασφαλείας ανά τον κόσμο. Ο Μόρρις ήταν ο πρώτος που καταδικάστηκε με το νόμο περί απάτης και κατάχρησης με τη χρήση υπολογιστή στις ΗΠΑ, σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.050 δολαρίων. Σήμερα ο Ρόμπερτ Μόρρις διδάσκει στο ΜΙΤ.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024