Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκη της AI στην πρώτη αναμέτρηση με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Γκο

Νίκη της AI στην πρώτη αναμέτρηση με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Γκο

O αλγόριθμος AlphaGo της εταιρείας DeepMind της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του επιτραπέζιου ασιατικού παιχνιδιού Γκο. Ο Λι Σεντόλ έχει την υψηλότερη κατάταξη παγκοσμίως στο Γκο, κατέχει τον τίτλο 18 φορές, ποτέ όμως δεν είχε παίξει με αντίπαλο υπολογιστή.

O αλγόριθμος AlphaGo της εταιρείας DeepMind της Google νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του επιτραπέζιου ασιατικού παιχνιδιού Γκο στην πρώτη από τις πέντε παρτίδες του αγώνα που διοργανώθηκε στη Σεούλ.

Ο Λι Σεντόλ έχει την υψηλότερη κατάταξη παγκοσμίως στο Γκο (9 dan pro), κατέχει τον τίτλο 18 φορές, ποτέ όμως δεν είχε παίξει με αντίπαλο υπολογιστή.

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο οι δημιουργοί του νευρωνικού δικτύου, που μαθαίνει παίζοντας, γιόρτασαν τη νίκη του AlphaGο εναντίον του τρεις φορές ευρωπαίου πρωταθλητή στο Γκο (2-dan pro), Φαν Χούι.

Το παιχνίδι όμως AlphaGo εναντίον Σεντόλ, ή μάλλον Αλγόριθμος AI εναντίον Ανθρώπου δεν έχει ακόμα τελειώσει. Απομένουν τέσσερις ακόμα παρτίδες, οι οποίες μεταδίδονται ζωντανά από το YouTube (9-15 Μαρτίου 2016). Οι… παίκτες διεκδικούν έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Την πρώτη παρτίδα παρακολούθησαν περίπου 15.000 άνθρωποι και το βίντεο παραμένει διαθέσιμο για προβολή στο κανάλι της DeepMind.

H νίκη του αλγορίθμου εναντίον επαγγελματία παίκτη στο εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι -ακόμα και από το σκάκι- δεν ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η ομάδα που ανέπτυξε το AlphaGo μέσα σε δύο μόλις χρόνια, τόλμησε να θέσει τον αλγόριθμό της στη υπέρτατη δοκιμασία, μετά τη νίκη του Οκτωβρίου εναντίον του ευρωπαίου πρωταθλητή.

Κυρίως όμως, το νευρωνικό δίκτυο βελτιώθηκε αφού έμαθε από τις ιδιαίτερες ικανότητες του εξαιρετικού Σεντόλ. Κι αυτό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού η τεχνητή του νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία και η επιστημονική έρευνα γενικότερα.

  • Το ταμπλό του Γκο είναι ένας πίνακας με 19 επί 19 τετράγωνα, στα οποία οι δύο παίκτες παίζουν εναλλάξ τοποθετώντας μαύρα ή άσπρα βότσαλα. Κάθε παίκτης προσπαθεί να περικυκλώσει τα πούλια του αντιπάλου του έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις γύρω του. Τα περικυκλωμένα πούλια απομακρύνονται από τον ταμπλό και η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από την περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό των βότσαλων που κατάφερε να φυλακίσει. Σε μια τυπική αναμέτρηση των 150 κινήσεων, οι πιθανές διατάξεις των πετρών στο ταμπλό φτάνει τις 10170 -ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των ατόμων στο Σύμπαν που εξηγεί την πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024