Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ημερίδα για την παιγνιοθεραπεία με τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Ημερίδα για την παιγνιοθεραπεία με τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ) σας προσκαλεί να γνωρίσετε τα ψηφιακά, ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα, να πειραματιστείτεε με κάποια είδη τους και να συζητήσετε για τις νέες εμπειρίες παιχνιδιού σε σύγκριση με τα αναλογικά (επιτραπέζια, συναναστροφής, ρόλων ή αντικειμένων) που ήδη γνωρίζουμε.

Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ) σας προσκαλεί να γνωρίσετε τα ψηφιακά, ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα, να πειραματιστείτεε με κάποια είδη τους και να συζητήσετε για τις νέες εμπειρίες παιχνιδιού σε σύγκριση με τα αναλογικά (επιτραπέζια, συναναστροφής, ρόλων ή αντικειμένων) που ήδη γνωρίζουμε.

Στους γονεϊκούς και θεραπευτικούς ρόλους που αναλαμβάνουμε, να διερευνήσουμε τις δημιουργικές δυνατότητες που φέρει ο καινούριος τρόπος που παίζουν τα παιδιά , οι έφηβοι, οι ενήλικες αλλά και τους κινδύνους, παγίδες ή κακοτοπιές που μπορεί να ενέχει ο νέος «δυνητικός χώρος».

  • Πώς παίζουν σήμερα τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ενήλικες;
  • Τι είδους παιχνίδια κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας;
  • Πώς διαφέρουν από τα παιχνίδια του χτες;
  • Τι μπορούμε να καταλάβουμε, να μάθουμε, να χαρούμε από τα παιχνίδια του καιρού μας;
  • Τι μπορεί να μας προβληματίσει, να μας κάνει να σκεφτούμε, τι μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε από την εμπειρία της συνάντησης με το παιχνίδι του σήμερα;

Το παιχνίδι αποτελεί μια από τις βασικές διεργασίες που χρησιμοποιούν τόσο η Δραματοθεραπεία όσο και η Παιγνιοθεραπεία για δημιουργικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ως διεργασία που αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού, εξελίσσεται όχι μόνο καθώς μεγαλώνουμε αλλά και μέσα στο πέρασμα του χρόνου. «Είναι ένας εξαίρετος οδηγός για να ξανακερδίσουμε τη φαντασία και τον αυθορμητισμό της παιδικής ηλικίας αλλά και ν’ αφουγκραστούμε τους κραδασμούς του μέλλοντος», υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

Πλοηγός αναλαμβάνει η Ελένη Τιμπλαλέξη, θεατρολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε.Κ.Π.Α (Τμήμα Θεατρικών σπουδών και Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό), Θεατρικές σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κα Τιμπλαλέξη εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α στα αναλογικά και ψηφιακά παιχνίδια (με υποτροφία από το ΙΚΥ). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη θεωρία του Θεάτρου, των ψηφιακών μέσων και του gaming. Ασχολείται επίσης με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή θετρικών έργων.

Δραματοθεραπευτές, παιγνιοθεραπευτές, μέλη της ΕΔΠΕ αλλά και φίλοι της Ένωσης με την οικογένειά τους (σύντροφοι και παιδιά από 11 ετών) θα γνωρίσουν νέους τρόπους του «παίζειν», θα παραμετροποιήσουν ηλεκτρονικά το δικό τους avatar και θα συζητήσουν τις νέες δυνατότητες που φέρει το σύγχρονο παιχνίδι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • «Παίζοντας σήμερα αφουγκραζόμαστε το αύριο»
  • Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, 10.00-15.30μμ. Δανάης 5, Αθήνα ΤΚ 11631

10.00-10.30 Προσέλευση, καφές.

10.30-11.00 Σύντομη εισήγηση για το παιχνίδι και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Παιγνιοθεραπεία και Δραματοθεραπεία, θεραπευτικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν το παιχνίδι στη θεωρία και την εφαρμογή τους.

11.00-12.00 Μια εισαγωγή στην παιγνιολογία και τη δραματική αναπαράσταση στην ψηφιακή εποχή : προς μια εννοιολογική αποσαφήνιση όρων και σύγκριση των αναλογικών και ψηφιακών παιχνιδιών ρόλων.

12.00-12.30 Διάλειμμα

12.30-14.30 Παραμετροποιώντας ηλεκτρονικά το δικό μας avatar – δράσεις με αναλογικά παιχνίδια.

14.30-15.30 Συζήτηση, προβληματισμοί, συμπεράσματα

Συμβολική είσοδος: 5 ευρώ – Η τιμή ισχύει και για την είσοδο μιας οικογένειας

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΔΠΕ μέχρι την Παρασκευή 18/3/2016 στο edpe_d5 (ατ) yahoo.gr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024