Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαράντα χρόνια Apple

Σαράντα χρόνια Apple

Επέτειο 40 χρόνων γιορτάζει η Apple, αφορμή για μια αναδρομή στην ιστορία της εταιρείας που σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία την φέρνει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η ιστορία της Apple συνδέεται στενά με την προσωπική ιστορία του θρυλικού Στίβεν Τζομπς, το μέλλον της όμως εξαρτάται από τον Τιμ Κουκ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της βαριάς κληρονομιάς του Τζομπς σε ότι αφορά τα ηγετικά του προσόντα.

Επέτειο 40 χρόνων γιορτάζει η Apple, αφορμή για μια αναδρομή στην ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας ΙΤ σήμερα με βάση τα έσοδά της και μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, με βάση τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία.

  • Το 2015 τα έσοδα της Apple έφτασαν τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία της Apple συνδέεται στενά με την προσωπική ιστορία του θρυλικού Στίβεν Τζομπς, το μέλλον της όμως εξαρτάται από τον Τιμ Κουκ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της βαριάς κληρονομιάς του Τζομπς σε ότι αφορά τα ηγετικά του προσόντα.

Η Apple ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976, αφού ο Στιβ Τζομπς εξασφάλισε παραγγελία των 50 πρώτων Apple I στο Byte Shop στην κοντινή Σάντα Κλάρα.

Η επιτυχία της κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της έχει συνδεθεί με τον Apple II, ενώ εξαιρετικά σημαντικά σταθμός στην ιστορία της είναι το 1984 με το ντεμπούτο του Macintosh με το γραφικό περιβάλλον εργασίας και το mouse.

O Τζομπς είχε επιστρέψει τον Οκτώβριο του 1997 στην εταιρεία από την οποία εκδιώχτηκε από το ΔΣ το ’93. Λίγους μήνες αργότερα, έκπληκτοι οι οπαδοί των Macintosh θα έβλεπαν τον Μπιλ Γκέιτς σε γιγαντοοθόνη να ανακοινώνει την επένδυση 150 εκατομμυρίων στην ασθενή τότε εταιρεία.

Το 2001 η προσοχή στρέφεται και πάλι στην Apple με το iPod, που αναδεικνύεται το πλέον δημοφιλές μέσο αναπαραγωγής μουσικής. Το 2007 όμως θα μείνει στην ιστορία της για την εξαιρετική ομιλία του Στιβ Τζομπς και τα αποκαλυπτήρια του iPhone:

«Μαζί θα γράψουμε σήμερα ιστορία», υποσχέθηκε ο Τζομπς, «περίμενα δυόμισι χρόνια αυτή την ημέρα». Κάθε τόσο έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν και αλλάζει τα πάντα. Η Apple έχει εισάγει μερικά από αυτά στην ιστορία της, όσο απίθανο κι αν είναι να συμβεί αυτό σε μια εταιρεία με ένα έστω καινοτόμο προϊόν. Το 1984 παρουσίασε τον Macintosh, το 2001 το iPod. Το 2007, η Apple ανακοινώνει τρία επαναστατικά προϊόντα σε ένα: ένα iPod ευρείας οθόνης με έλεγχο αφής, ένα κινητό τηλέφωνο και μια συσκευή ιντερνετικής επικοινωνίας. «Η Apple εφευρίσκει ξανά το τηλέφωνο», είπε και έδειξε ένα iPod με καντράν τηλεφώνου… O Τζομπς είχε ξεκινήσει την παρουσίαση με μια επίθεση στα επονομαζόμενα από τότε smartphone. «Τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι διόλου έξυπνα, ούτε εύχρηστα» είχε πει, δείχνοντας με χλευασμό τα MotoQ, Blackberry, Palm Treo και Nokia E62, όπως έκανε στο παρελθόν αναφερόμενος στα PC με Windows, στα CD-ROM, στα πενάκια γραφής, στη Java.

{{{related}}}

Η πρώτη καινοτομία στο σχεδιασμό του iPhone ήταν ότι εγκατέλειπε το πληκτρολόγιο. Ολόκληρη η συσκευή ήταν μια οθόνη με διαγώνιο 3,5 ιντσών με ένα μόνο πλήκτρο εμπρός και κάποια ακόμα στο πλάι του για τον έλεγχο της έντασης του ήχου και την ενεργοποίηση. Ο χειρισμός του γινόταν με ένα ανθρώπινο μέσο επιλογής: τα δάκτυλα. «Η οθόνη αφής multitouch είναι μαγική, αφού είναι τόσο έξυπνη ώστε να αγνοεί τις ακούσιες κινήσεις», εξηγούσε ο Τζομπς. Σήμερα, πωλούνται 6,4 iPhone κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, υπολογίζει η βρετανική Telegraph.


Το πρώτο iPad
παρουσιάζεται τον Ιανουάριο του 2010 από τον Τζομπς, και από τότε υπολογίζεται πως έχουν πουληθεί 170 εκατομμύρια ταμπλέτες της Apple. O Στιβ Τζομπς πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Το 2015, η Apple εισέρχεται στην αγορά των smartwatch με το Apple Watch, το πρώτο νέο προϊόν υπό τον νέο CEO της, φίλο και επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Τζομπς, Τιμ Κουκ.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024