Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα άδυτα του πλέον κακόφημου εργοστασίου συναρμολόγησης iPhone στην Κίνα

Στα άδυτα του πλέον κακόφημου εργοστασίου συναρμολόγησης iPhone στην Κίνα

Πρόσβαση σε ένα από τα πλέον μυστηριώδη, αλλά κυρίως κακόφημα, εργοστάσια συναρμολόγησης iPhone στην Κίνα παραχώρησε η Apple σε δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου Bloomberg. Ο Shai Oster μπήκε στο εργοστάσιο της Pegatron στα περίχωρα της Σαγκάης, εκεί όπου δουλεύουν ρολόι περίπου 50.000 άνθρωποι, χωρίς εξουθενωτικές πλέον υπερωρίες, επιχειρεί να αποδείξει ο αμερικανικός κολοσσός.

Πρόσβαση σε ένα από τα πλέον μυστηριώδη, αλλά κυρίως κακόφημα, εργοστάσια συναρμολόγησης iPhone στην Κίνα παραχώρησε η Apple σε δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου Bloomberg. Ο Shai Oster μπήκε στο εργοστάσιο της Pegatron στα περίχωρα της Σαγκάης, εκεί όπου δουλεύουν ρολόι περίπου 50.000 άνθρωποι, χωρίς εξουθενωτικές πλέον υπερωρίες πάνω από 60 ώρες, επιχειρεί να αποδείξει ο αμερικανικός κολοσσός.

Το σύστημα που επιδεικνύουν Apple και Pegatron αφορά στην καταγραφή των υπερωριών των εργαζομένων. Η εξάντληση των εργαζομένων θεωρείται η αιτία που κάποιοι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονίες σε εργοστάσιο της Foxconn, έχει καταγγείλει το China Labour Watch, ενώ αργότερα διαπίστωσε αθλιότερες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Pegatron που επισκέπτεται τώρα ο αμερικανός δημοσιογράφος. Δείτε:

Η περιήγηση του αμερικανού δημοσιογράφου έγινε από τον επικεφαλής του, John Sheu, γνωστό με τα παρατσούκλια «Μπιγκ Τζον» ή ως «Δήμαρχος» στο εργοστάσιο όπου εργάζονται 50.000 άνθρωποι. Ο Δήμαρχος λέει πως στο Pegatron, «κάθε δευτερόλεπτο μετράει», αναφερόμενος στη διαδικασία ελέγχου εισόδου των εργαζομένων στο εργοστάσιο, σκοπός των οποίων είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες διαρροές για τα χαρακτηριστικά του επόμενου iPhone.

Το γεγονός ότι επιτράπηκε η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης θεωρείται ως καλό σημάδι, εντούτοις το China Labour Watch επιμένει πως το μυστικό στο εσωτερικό του εργοστασίου παραμένει: ο εξαιρετικά χαμηλός μισθός εξαναγκάζει ακόμα εκατοντάδες εργαζόμενους να αναλαμβάνουν υπερωριακή εργασία, παρά τους ελέγχους που απαγορεύουν αυτομάτως σε εργαζόμενους να εισέλθουν για δουλειά εάν έχουν καταγραφεί περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ώρες υπερεργασίας.

«Οι έλεγχοι είναι ένα σόου», επιμένει το China Labour Watch, ενώ στην αντίπερα όχθη η Apple επιμένει ότι οι τελευταία έρευνά της για τις συνθήκες εργασίας στα συνεργαζόμενα εργοστάσια έδειξε πώς συμμορφώνονται με το όριο των 60 ωρών εργασίας την εβδομάδα σε ποσοστό 95%, 5% περισσότερο από το 2015.

Οι υπερωριακές αμοιβές όμως αμείβονται υψηλότερα, γι΄αυτό οι εργαζόμενοι τις επιδιώκουν, δεδομένου ότι ο μισθός τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός -το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά πώς ο μισθός μιας εργαζόμενης στα τερματικά ενημέρωσης ήταν ο μισός της αξίας ενός iPhone 6 (2020 γουάν, όταν ένα iPhone 6 στην Κίνα πωλείται στα 4488 γουάν).

Η αναφορά που εκδόθηκε το Φεβρουάριο 2016 από το China Labour Watch για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Pegatron στη Σαγκάη κατέληγε στα ακόλουθα συμπεράσματα και επί της ουσίας υποστήριζε πως η Apple ψεύδεται σε κοινό και μετόχους για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα συνεργαζόμενα εργοστάσια:

  • Οι εργαζόμενοι πληρώνονται 1,82 δολάρια την ώρα
  • Κατά μέσο όρο, οι υπερωρίες φέρνουν το 42,4% του μικτού μισθού των εργαζομένων
  • Εργάζονται περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. 80 ώρες υπερωρίες το μήνα έγραψε το 83,8% των εργαζομένων
  • Τον Οκτώβριο του 2015, ο μέσος όρος ωρών εβδομαδιαίας εργασίας για το 71,1% ξεπερνούσε το όριο των 60 ωρών που έχει ορίσει η Apple

O οργανισμός κάνει μάλιστα και τη σύγκριση με την αυξανόμενη αξία των μετοχών του Τιμ Κουκ ως τον Φεβρουάριο του 2016 και σημειώνει χαρακτηριστικά πως ισοδυναμεί με τον ετήσιο μισθό 78.847 εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Pegatron.

Μόλις το 2,6% των ετήσιων εσόδων της Apple αντιστοιχεί στους βασικούς μισθούς 1,6 εκατομμυρίων εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής της Apple, σημειώνει το China Labour Watch.

tech.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024