Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mειωμένες πωλήσεις iPhone, iPad και Mac καταγράφει για πρώτη φορά η Apple

Mειωμένες πωλήσεις iPhone, iPad και Mac καταγράφει για πρώτη φορά η Apple

Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2016. Στα ταμεία της συγκεντρώθηκαν 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν όμως μειωμένα κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως και τα κέρδη της (-18%). Οι πωλήσεις iPhone, iPad και Mac μειώθηκαν, και τα έσοδα από το App Store και τις υπηρεσίες σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές αυξήθηκαν σημαντικά, όχι όμως τόσο ώστε να κάνουν αισιόδοξους τους επενδυτές.

Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του έτους, συγκεντρώνοντας στα ταμεία της 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερα κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 18% μέσα σε ένα χρόνο, αφού οι πωλήσεις iPhone, iPad και Mac μειώθηκαν, και τα έσοδα από το App Store και τις υπηρεσίες γενικότερα, σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές αυξήθηκαν σημαντικά, όχι όμως τόσο ώστε να κάνουν αισιόδοξους τους επενδυτές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της Apple συνοπτικά:

  • Το 65% των εσόδων της Apple προέρχεται από τις πωλήσεις iPhone (-18% σε έσοδα, -16% στις μονάδες)
  • Τα έσοδα από τις πωλήσεις iPad μειώθηκαν κατά 19%, -19% και στις μονάδες που διατέθηκαν
  • Τα έσοδα από τους Mac μειώθηκαν κατά 9%, -12% στις μονάδες
  • Τα έσοδα από τις υπηρεσίες (iTunes, App Store, Apple Music, AppleCare, Apple Pay) αυξήθηκαν κατά 20% στα $6 δισ.
  • Άλλα προϊόντα (Apple Watch, Apple TV, Beats, iPod) προσέθεσαν +30% ή $2.2 δισεκατομμύρια στα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η τιμή της μετοχής της Apple σημείωσε πτώση 7,9%, διαγράφοντας μονομιάς από την χρηματιστηριακή της αξία 43 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει η USA Today.

Η μείωση αποδίδεται από την εταιρεία στις γενικότερες μακροοικονομικές παραμέτρους και την ισοτιμία του ισχυρού δολαρίου. Εντούτοις, οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν στο τρίμηνο κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Η εταιρεία επεσήμανε κατ’επανάληψη πως η σύγκριση αδικεί τις επιδόσεις του, αφού το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 είχε χαρακτηριστεί φαινόμενο: Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 6 οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 40%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Apple πούλησε 51,2 εκατομμύρια iPhone, την αντίστοιχη όμως περίοδο του 2015 είχε πουλήσει 10,1 εκατομμύρια περισσότερα.

Οι Λος Άντζελες Τάιμς έγραψαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Apple ανακοινώνει πτώση στις πωλήσεις iPhone, όπως επίσης ότι είναι το πρώτο τρίμηνο με μειωμένα έσοδα τα τελευταία 13 χρόνια.

O Κουκ αναφέρθηκε κατ’επανάληψη πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 προστέθηκαν πολλοί περισσότεροι που επέλεξαν iPhone εγκαταλείποντας το Android, και επεσήμανε πως η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών προτιμούν iPhone. Σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις από μοντέλο σε μοντέλο iPhone, ο Κουκ είπε ότι ελαφρώς περισσότεροι αναβάθμισαν όταν κυκλοφόρησε το iPhone 6S σε σχέση εκείνους που το έκαναν όταν κυκλοφόρησε το 5S πριν από δυο χρόνια, δεν σημειώθηκε όμως η επιτυχία που γνώρισε το iPhone 6. Αξιοσημείωτο κατά τον Κουκ, ότι οι χρήστες iPhone παραμένουν σε ποσοστό 95% πιστοί στην επιλογή τους, περισσότερο από ότι σε κάθε άλλο κατασκευαστή smartphone. Η διείσδυση του iPhone διεθνώς έχει φτάσει στο 42%.

Το iPhone SE κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου και η συμβολή του στα αποτελέσματα δεν έχει ακόμα καταγραφεί -ο Κουκ δήλωσε πεπεισμένος πως το πιο οικονομικό iPhone SE θα συνδράμει την προσπάθεια της εταιρείας να φέρει νέους πιστούς από το Android, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μειώνει το μέσο περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις iPhone.

Οι πωλήσεις iPad μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2016 στα 10,3 εκατομμύρια από 12,6 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Το μικρότερο iPad Pro 9,7 ιντσών δεν συνυπολογίζεται στο τρίμηνο και η Apple έχει επενδύσει στα υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως την εξαιρετική, όπως λέγεται, οθόνη του. Πάντως, ο Κουκ δεν φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των iPad και των tablet γενικότερα, υποστηρίζοντας πως απλώς οι χρήστες αντικαθιστούν πολύ αργότερα ένα tablet με ένα νεότερο, απ’ότι ένα smartphone με ένα νεότερο μοντέλο. Το iPad Pro αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ενός PC, επανέλαβε ο Τιμ Κουκ.

Στο τρίμηνο πουλήθηκαν 4 εκατομμύρια Mac, μειωμένοι κατά 12%, η Apple όμως σημειώνει πως παρά τους αριθμούς κέρδισε σε μερίδιο αγοράς, την ώρα που ολόκληρη η αγορά PC συρρικνώνεται. Στις μεγάλες αγορές, οι μισές από τις πωλήσεις Mac έγιναν σε νέους χρήστες -στην Κίνα, σε ποσοστό 80%. Το Verge σημειώνει πως, πλέον η Apple κερδίζει περισσότερα από τις πωλήσεις υπηρεσιών απ’ότι από τις πωλήσεις Mac.

Εκτός από το iPhone, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες -οι πωλήσεις app από το App Store των iPad και των iPhone αυξήθηκαν κατά 35%. Τα έσοδα της Apple από υπηρεσίες συνέβαλαν κατά 6 δισεκατομμύρια στα αποτελέσματα του τριμήνου (+20%). Οι συνδρομητές στην υπηρεσία Apple Music αυξήθηκαν από τα 10 στα 13 εκατομμύρια.Η Apple έχει 1 δισεκατομμύριο συσκευές και αυτή η εγκατεστημένη βάση αποτελεί πηγή εσόδων από πλήθος υπηρεσιών -τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή επαναλαμβανόμενων πωλήσεων, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2015.

Σε ότι αφορά τις συσκευές, με ενδιαφέρον αναμένονταν οι πρώτοι επίσημοι αριθμοί για τις πωλήσεις του Apple Watch. Όμως, η Apple επέλεξε να αναφερθεί στη σύγκριση των άγνωστων ακόμα αριθμών με αυτούς της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας του iPhone, ενώ ο Τιμ Κουκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Apple Watch είναι ένα επιτυχημένο προϊόν, με εξαιρετικά υψηλό βαθμό ικανοποίησης πελατών. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, οι πωλήσεις του Apple Watch τους πρώτους 12 μήνες της κυκλοφορίας του ξεπέρασαν τις αντίστοιχες πωλήσεις του πρώτου iPhone (σύμφωνα με την Statista, ήταν 5,4 εκατομμύρια ρολόγια Apple). Πάντως, η Apple δεν ανακοίνωσε αριθμούς -οι πωλήσεις χαρακτηρίζονται εποχικές, όπως συνέβαινε και με το iPod: το 40% των πωλήσεων σημειώνονται το τελευταίο εορταστικό τρίμηνο του έτους. Η IDC έχει εκτιμήσει πως το 2015 πουλήθηκαν 11,6 εκατομμύρια Apple Watch.

Αναφερόμενος στις αγορές εκτός ΗΠΑ, ο Κουκ μίλησε για την Ινδία και είπε πως η πορεία της Apple δείχνει να ακολουθεί αυτή στην Κίνα πριν από 7-10 χρόνια κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών (δίκτυα 2,5 ή 3G με περιορισμένη κάλυψη). Στην Κίνα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% από χρονιά σε χρονιά στα 12,5 δισ., εντούτοις ο επικεφαλής της εταιρείας σημειώνει πως στην Ινδία «η αγορά δεν είναι τόσο αδύναμη όσο μας είχαν πει», φέροντας ως απόδειξη ότι οι πωλήσεις στην Ινδία διπλασιάστηκαν από πέρσι (+56%).

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024