Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕΤΤ: Υποχρεωτικές οι μειωμένες χρεώσεις περιαγωγής με άνω φράγμα

ΕΕΤΤ: Υποχρεωτικές οι μειωμένες χρεώσεις περιαγωγής με άνω φράγμα

Με αφορμή τη σύσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για προσοχή στις νέες χρεώσεις περιαγωγής μετά τη νέα μείωση που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απαντά στο tech.in.gr τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη σύσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για προσοχή στις νέες χρεώσεις περιαγωγής μετά τη νέα μείωση που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απαντά στο tech.in.gr τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, η εθνική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει πως εάν υπάρχει πρόγραμμα που ειδικά για το roaming δεν χρεώνει περισσότερο από τις εθνικές χρεώσεις από όσο προβλέπεται από τα σχετικά όρια τιμών για κλήσεις, SMS και data, τότε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμμορφώνονται με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να διαθέτουν και άλλα, εναλλακτικά προγράμματα περιαγωγής με άλλες χρεώσεις και άλλα προνόμια.

Ακολουθεί η επίσημη απάντηση της ΕΕΤΤ (οι επισημάνσεις έγιναν από το tech.in.gr):

tech.in.gr: Επιτρέπεται η επιβολή ημερήσιας πάγιας χρέωσης 2,99 ευρώ για την αξιοποίηση των (προπληρωμένων) λεπτών/SMS/ΜΒ του εκάστοτε προγράμματος κινητής τηλεφωνίας από Vodafone και Cosmote;

ΕΕΤΤ: «Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κανονισμό Διεθνούς Περιαγωγής, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πέρα από την υποχρέωση τους να χρεώνουν κάθε συνδρομητή τους που ταξιδεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης στο Λιχτενστάιν, στην Ισλανδία και στη Νορβηγία, με τις χρεώσεις που ισχύουν για αυτόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα τηλεφωνίας που διαθέτει (προσαυξημένο ενδεχομένως με επιπλέον χρέωση ανά λεπτό ομιλίας, ανά SMS και ανά ΜΒ), έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν εναλλακτικά προγράμματα διεθνούς περιαγωγής με διαφορετικούς όρους χρήσης και χρέωσης.

Συνεπώς, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικά προγράμματα (όπως π.χ. την επιβολή ημερήσιας πάγιας χρέωσης 2,99 ευρώ για την αξιοποίηση των (προπληρωμένων) λεπτών/SMS/ΜΒ του εκάστοτε προγράμματος κινητής τηλεφωνίας), αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να διαθέτουν και τον τρόπο χρέωσης που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Διεθνούς Περιαγωγής, προκειμένου οι συνδρομητές τους να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο χρέωσης που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες τους.»

tech.in.gr: Επιτρέπεται να περιορίζεται η δυνατότητα αυτή (με ή χωρίς πρόσθετη χρέωση) μόνο σε συγκεκριμένα προγράμματα;

ΕΕΤΤ: «Δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται ανωτέρω, πρόκειται για εναλλακτικά προγράμματα περιαγωγής, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούν την τιμολογιακή τους πολιτική ανά πρόγραμμα. »

Τι χρεώνουν για την περιαγωγή Vodafone, Cosmote και Wind

Από μια γρήγορη περιήγηση στις ιστοσελίδες των παρόχων στην Ελλάδα, τo tech.in.gr διαπιστώνει πως δύο στους τρεις φαίνεται να χρεώνουν ημερήσιο τέλος τριών περίπου ευρώ για να μην επιβάλλουν τις προαναφερόμενες πρόσθετες χρεώσεις.

ΕΕΤΤ: «Και οι τρεις εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν και τον τρόπο χρέωσης που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Διεθνούς Περιαγωγής. Το σχετικό link της Cosmote είναι το: https://www.cosmote.gr/mobile/cosmoportal/pricelist/index.jsp?catName=Roaming_out8 Το σχετικό link της Vodafone είναι το: http://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=10541», υποδεικνύει η Αρχή, παραπέμποντας στις βασικές χρεώσεις συνδρομητών συμβολαίου των δύο εταιρειών.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως πράγματι οι μειωμένες χρεώσεις περιαγωγής -οι οποίες καταργούνται πλήρως τον Ιούνιο του 2017- αποτελούν μέρος των βασικών χρεώσεων όλων των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, τηρώντας τα όρια των προσαυξήσεων για το roaming.

Από την άλλη, ο ενημερωμένος καταναλωτής πρέπει να διακρίνει σε τι συνίσταται το προνόμιο ενός εναλλακτικού προγράμματος, με κύριο συστατικό τις χαμηλές ή ανύπαρκτες χρεώσεις περιαγωγής. Η αφετηρία μιας συζήτησης για τις χρεώσεις roaming που θα υποστεί ο συνδρομητής είναι το πρόγραμμα που έχει ήδη επιλέξει και επομένως, θα πρέπει να ελέγξει εάν στο πρόγραμμα αυτό δεν επιβάλλεται η ημερήσια χρέωση ή, να αλλάξει πρόγραμμα.

Ενημέρωση: Ο Συνήγορος του Καταναλωτή απαντά στο tech. in.gr

Οι ίδιες ερωτήσεις απευθύνθηκαν και στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος στις 13 Απριλίου είχε εφιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στις διαφημίσεις των παρόχων που εμφάνιζαν την κατάργηση των τελών περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017 ως πρόσθετη παροχή. Ειδικά για την μεταβατική περίοδο που διανύουμε τώρα, ο Συνήγορος συστήνει στους καταναλωτές να διευκρινίζουν με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της επιλογής τους, αν στο δικό τους πρόγραμμα παρέχεται ήδη η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ή αν θα χρεώνονται με μειωμένες τιμές και σε ποιο ποσό ανά λεπτό, με βάση τις ανωτέρω ανώτατες τιμές.
Ακολουθεί η απάντηση του Συνηγόρου, σχετικά:

«Αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτετε σας παραπέμπουμε στο από 13.4.2016 σχετικό δελτίο τύπου της Αρχής μας.

Επιπροσθέτως διευκρινίζουμε ότι στην αρμοδιότητα της Αρχής μας εμπίπτει η διαμεσολάβηση επί ατομικών διαφορών καταναλωτών, ενώ ειδικά για το ζήτημα της προέγκρισης κατηγοριών συμβάσεων προσχώρησης που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προτείνουν στο υποψήφιο συνδρομητικό κοινό αρμόδια είναι η ΕΕΤΤ.

Σε κάθε περίπτωση για τη μεταβατική περίοδο οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων τελών περιαγωγής μέχρι όμως του (μειωμένου σε σχέση με τα ισχύοντα μέχρι 29-4-2016) ύψους που ορίζεται από τον Κανονισμό 2120/2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρεται στο προαναφερθέν δελτίο τύπου, δηλαδή:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου από 30 Απριλίου 2016 ως και 14 Ιουνίου 2017 που ορίζεται από τον Κανονισμό ως μεταβατική, οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:
• τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις
• τα 0,0114 ευρώ ανά λεπτό για εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις,
• τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS),
• τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής σε συγκεκριμένα προγράμματα ήδη από σήμερα, οπότε και διανύουμε τη μεταβατική περίοδο, αποτελεί πρόσθετη παροχή των εταιρειών σε συνδρομητές προγραμμάτων, τα οποία οι εταιρείες στο πλαίσιο της ελεύθερης λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς έχουν δικαίωμα να επιλέγουν. Το ίδιο αφορά και τους όρους βάσει των οποίων προτείνουν στους υποψήφιους συνδρομητές τους τη συγκεκριμένη πρόσθετη παροχή της κατάργησης νωρίτερα από το κανονιστικά προβλεπόμενο των τελών περιαγωγής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εν λόγω όροι δεν χαρακτηρίζονται από καταχρηστικότητα.
Αναφορικά τέλος με το ΦΠΑ το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται από τον Κανονισμό και τα αναγραφόμενα στο δελτίο τύπου της Αρχής μας έχουν αντληθεί από το κείμενο του, στο οποίο σας παραπέμπουμε.»

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024