Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Google αποκρούει με επιτυχία βολή 9 δισ. δολαρίων από την Oracle

H Google αποκρούει με επιτυχία βολή 9 δισ. δολαρίων από την Oracle

Μετά από δύο εβδομάδες δίκης και τρεις ημέρες περίπλοκων συζητήσεων από δέκα ενόρκους, ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ εξέδωσε την απόφαση με την οποία η Google δεν ξεπέρασε τα όρια της σύννομης χρήσης όταν αντέγραψε από την Oracle κώδικα για την αξιοποίηση της ελεύθερης και ανοικτής γλώσσας Java από την κυρίαρχη πλατφόρμα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, το Android. Η Oracle απαιτούσε δικαιώματα ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό δεν θα ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μετά από δύο εβδομάδες δίκης και τρεις ημέρες περίπλοκων συζητήσεων μεταξύ
δέκα ενόρκων, ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ εξέδωσε την απόφαση με
την οποία η Google δεν ξεπέρασε τα όρια της σύννομης χρήσης όταν
αντέγραψε από την Oracle κώδικα για την αξιοποίηση της ελεύθερης και
ανοικτής γλώσσας Java από την κυρίαρχη πλατφόρμα των «έξυπνων» κινητών
τηλεφώνων, το Android. Η Oracle απαιτούσε δικαιώματα ύψους 9
δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό δεν θα ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Κι αυτό καθώς η δίκη, η οποία ξεκίνησε από μήνυση για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων της Oracle πάνω στα λεγόμενα Java API το 2010, έθεσε θέμα ελεύθερης και δωρεάν χρήσης κώδικα που επιτρέπει σε πλήθος υπηρεσιών να αξιοποιούν δεδομένα που έχουν συλλέξει άλλες υπηρεσίες.

Τα λεγόμενα API, ή Application Programming Interface, χρησιμοποιούνται επί χρόνια από τους προγραμματιστές εφαρμογών και είναι αυτά που επιτρέπουν στην μια εφαρμογή να επικοινωνεί με μια άλλη και να αξιοποιεί κάποια από τη λειτουργικότητά της (όποια της επιτρέπουν τα διαθέσιμα API). Ένα μάλλον απλοποιημένο παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο θα ήταν ένας πελάτης εστιατορίου που επιθυμεί να παραγγείλει, η παραγγελία του όμως δεν μπορεί όμως να φτάσει στην κουζίνα εάν δεν μεσολαβήσει μια διεπαφή επικοινωνίας με τους μάγειρες: ο σερβιτόρος. Φανταστείτε επίσης ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία κάνοντας login με τα στοιχεία εισόδου σας σε μια άλλη υπηρεσία, π.χ. το Facebook, χρησιμοποιείτε το API που επιτρέπει την πρόσβαση στα στοιχεία που έχει για σας συγκεντρώσει το Facebook, στην προκειμένη περίπτωση το login name και το password σας. Υπάρχουν χιλιάδες API για διαφορετικούς σκοπούς και χάρη σε αυτά, οι προγραμματιστές είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήθος λειτουργιών που έχουν ήδη υλοποιηθεί για άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μια διαδικτυακή υπηρεσία κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων χρησιμοποιεί τα API των εφαρμογών κάθε αεροπορικής εταιρείας για να επιστρέψει αποτελέσματα που ταιριάζουν στα κριτήρια που έθεσε ο επίδοξος ταξιδιώτης από κάθε μια από αυτές -αποκτά πρόσβαση και ρωτά αν έχουν προγραμματισμένες διαδρομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του.

Εάν έπρεπε να πληρώσουν copyright για τα API αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης νέων εφαρμογών και υπηρεσιών θα μειωνόταν σημαντικά και το κόστος για την πρόσβαση στα API θα μείωνε τη λειτουργικότητα των εφαρμογών/υπηρεσιών τους.

Η Google κατηγορήθηκε από την Oracle ότι το 2010 αντέγραψε τον κώδικα 37 API της Java -η οποία σημειωτέον, έχει χιλιάδες API– για να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά smartphone, αναπτύσσοντας το Android.

Πάντως, η Oracle επιμένει ότι η πράξη της Google δεν συνιστά σύννομη χρήση και ότι το Android αναπτύχθηκε εις βάρος της Oracle, αφού η πρώτη ποτέ δεν της ζήτησε την άδεια για να αντιγράψει τον κώδικα των επίμαχων API. H Oracle είχε μόλις εξαγοράσει την Sun Microsystems αντί 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια χρονιά και έτσι είχε περάσει στα χέρια της η γλώσσα προγραμματισμού Java. Το 2012 δικαστήριο στην Καλιφόρνια έκρινε ότι τα API δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε copyright, ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο ανέτρεψε στη συνέχεια την απόφαση αυτή -ταυτόχρονα όμως δόθηκε η ευκαιρία στην Google να επιχειρηματολογήσει ότι αν και τα API υπόκεινται σε copyright, η χρήση των επίμαχων Java API ήταν εύλογη και σύννομη, αφού αποτελούσε κοινή πρακτική μεταξύ των developer λογισμικού. Τώρα, η Oracle θα απευθυνθεί εκ νέου στη Δικαιοσύνη για να ανατρέψει αυτή την απόφαση, ασκώντας όπως αναμένεται, έφεση.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024