Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημόσια διαβούλευση για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Δημόσια διαβούλευση για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Σε δημόσια διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέτουν οι ευρωπαίοι ρυθμιστές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών τους κανόνες για την ουδετερότητα του διαδικτύου, αυτούς που θα αποτρέψουν τη δημιουργία του Ίντερνετ δύο ταχυτήτων, αλλά ταυτόχρονα θα παραχωρήσουν προτεραιότητα σε κάποιες υπηρεσίες, υπό προϋποθέσεις.

Σε δημόσια διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέτουν έως τις 18 Ιουλίου 2016 οι ευρωπαίοι ρυθμιστές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, BEREC, οδηγίες προς τις εθνικές αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή των κανόνων για την ουδετερότητα του διαδικτύου, αυτούς με τους οποίους θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός Ίντερνετ δύο ταχυτήτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να παραχωρείται προτεραιότητα σε κάποιες υπηρεσίες, υπό συνθήκες.

Το Σώμα των ευρωπαίων ρυθμιστών θα ανακοινώσει τις τελικές οδηγίες για την διαχείριση της ιντερνετικής κίνησης στην Ευρώπη στις 30 Αυγούστου 2016.

Υπό συζήτηση είναι μια μάλλον καθιερωμένη πρακτική, το λεγόμενο zero rating, οι πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ για την διαχείριση της κίνησης, πότε επιτρέπεται να γίνονται εξαιρέσεις ώστε να παρέχεται μια υπηρεσία στην απαιτούμενη ποιότητα καθώς και τις κρίσιμες παραμέτρους ποιότητας των υπηρεσιών τους που οι ISP καλούνται να δημοσιεύουν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να τεκμηριώνουν γιατί παραχωρούν προτεραιότητα σε κάποιες υπηρεσίες στο δίκτυό τους.

Από τη μια πλευρά, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών πασχίζει να αυξήσει τα έσοδά της από την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η επικοινωνία από αυτόνομα οχήματα και ιντερνετικές συσκευές για να καλύψει τις απώλειες από την παραδοσιακή τηλεφωνία. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της ουδετερότητας του διαδικτύου φοβούνται ότι για να το επιτύχουν θα θυσιάσουν την ουδετερότητα του μέσου, δηλαδή πρόθυμα θα μεταφέρουν ταχύτερα τα bit εκείνων που μπορούν να πληρώσουν περισσότερα -π.χ. τις μεγάλες ιντερνετικές υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε τροχοπέδη για την καινοτομία, υποστηρίζουν.

Οι κανόνες που προτείνει το Σώμα των ευρωπαίων ρυθμιστών προβλέπουν ότι τέτοιες «ειδικευμένες» υπηρεσίες, με αφοσιωμένο εύρος ζώνης θα επιτρέπονται, μόνο είναι αντικειμενικά απαραίτητο και δεν επηρεάζει αρνητικά το Ίντερνετ. Κι αυτό, δηλαδή ποιες υπηρεσίες πρέπει να προωθούνται ταχύτερα, θα το κρίνει η εκάστοτε εθνική Αρχή.

Οι εταιρείες επικοινωνιών έχουν κατ’επανάληψη αντισταθεί σε οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούν να εγγυηθούν εύρος ζώνης σε υπηρεσίες που το απαιτούν, όπως αυτές που εξυπηρετούν την διακίνηση δεδομένων μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

Στο υπό διαβούλευση έγγραφο, αναγνωρίζοντας ως ειδικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να αποτελούν μια πλήρη λίστα, η τηλεφωνική επικοινωνία υψηλής ποιότητας (VoiceLTE), η μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου (Live video broadcasting) και η τηλεϊατρική (real time remote health services). Πάντως, οι κανόνες αφήνουν ανοικτό να ενταχθούν και άλλες στις εξαιρέσεις, αφού οι εθνικές Αρχές θα καλούνται να τις χαρακτηρίσουν ως τέτοιες.

  • Σε ότι αφορά το zero rating, δηλαδή τις υπηρεσίες η πρόσβαση στις οποίες δεν χρεώνεται από τα δίκτυα, οι ρυθμιστές φρονούν πως όσο ο τελικός χρήσης δεν πληρώνει για την κίνηση δεδομένων η πρόσβαση κατά προτεραιότητα θα επιτρέπεται. Όταν όμως ο συνδρομητής ξοδέψει την προπληρωμένη κίνηση, τότε που όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες μπλοκάρονται γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο, θα πρέπει να μπλοκάρονται και οι δωρεάν υπηρεσίες.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

    tech.in.gr

    Sports in

    Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ: Η ώρα της αλήθειας στην Premier League (pic)

    Θα σηκώσει το τέταρτο σερί η Μάντσεστερ Σίτι ή η Άρσεναλ θα κάνει την έκπληξη και θα ανέβει στον θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου;

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Κυριακή 19 Μαϊου 2024