Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη φυλακή, χωρίς Facebook, επί χρόνια ένας ακόμα «Βασιλιάς του Spam»

Στη φυλακή, χωρίς Facebook, επί χρόνια ένας ακόμα «Βασιλιάς του Spam»

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών και πρόστιμο 310.625 δολαρίων επιβλήθηκε στον Σάνφορντ Ουάλας από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Ο αυτοαποκαλούμενος και "Βασιλιάς του Spam" έστειλε 27 εκατομμύρια μηνύματα σε μέλη του Facebook παραβιάζοντας λογαριασμούς και δεν συμμορφώθηκε με δικαστική απόφαση που του επέβαλλε να μην χρησιμοποιεί στο Facebook -μπήκε, πετώντας πάνω από τη Νέα Υόρκη.

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών και πρόστιμο 310.625 δολαρίων επιβλήθηκε στον Σάνφορντ Ουάλας από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Ο αυτοαποκαλούμενος και «Βασιλιάς του Spam» έστειλε 27 εκατομμύρια μηνύματα σε μέλη του Facebook παραβιάζοντας λογαριασμούς και δεν συμμορφώθηκε με δικαστική απόφαση που του επέβαλλε να μην χρησιμοποιεί στο Facebook -μπήκε, πετώντας πάνω από τη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του εισαγγελέα της βόρειας περιφέρειας της Καλιφόρνια και το FBI, το οποίο παρακολουθούσε τη δράση του και τελικά, τον συνέλαβε. Ο Ουάλας θα φυλακιστεί για να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του, αφού η επιβολή τσουχτερών προστίμων δεν φαίνεται να τον συνετίζει -εξάλλου, ποτέ δεν πληρώνονται.

Ο 47χρονος σήμερα Ουάλας, κάτοικος Λας Βέγκας παραδέχτηκε την ενοχή του τον Αύγουστο του 2015 -από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009 έστελνε spam σε χρήστες του Facebook χάρη στα οποία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε μισό εκατομμύριο έγκυρους λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο με αποτέλεσμα να στείλει 27 εκατομμύρια ανεπίκλητα μηνύματα από τους διακομιστές της υπηρεσίας.

Ο Ουάλας κέρδιζε χρήματα ανακατευθύνοντας τους χρήστες στους επίμαχους δικτυακούς τόπους από τα μηνύματα που έστελνε αδιακρίτως μαζικά. Η επιχείρησή του ξεκίνησε με τη δημιουργία του λογαριασμού στο όνομα “David Frederix” για δοκιμές. Στη συνέχεια, αυτοματοποίησε τη διαδικασία εισόδου χρήστη στην υπηρεσία, ανακτούσε τη λίστα των φίλων του και έστελνε το μήνυμά του σε όλους.

Το μήνυμα περιείχε παγίδα με σκοπό να πείσει τους αποδέκτες να μπουν σε ένα website, το οποίο υποτίθεται ότι ανήκε σε φίλο στο Facebook. Εκεί, έπρεπε να εισάγει τα στοιχεία του για το Facebook τα οποία ήταν πολύτιμα για τον Ουάλας -έτσι θα συνέχιζε τη διάχυση των μηνυμάτων του. Όσο πιο πολλά κλικ στο URL που περιείχε το μήνυμά του, τόσο πιο πολλά χρήματα θα κέρδιζε από την αύξηση της κίνησης στον δικτυακό τόπο που τον πλήρωνε.

Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2008 έστειλε 128883 μηνύματα, στις 28 Δεκεμβρίου 2009 έστειλε 300.000 μηνύματα και στις 17 Φεβρουαρίου 2009 έστειλε 126.000 μηνύματα μέσω Facebook, από φίλο σε φίλο των λογαριασμών που είχε υποκλέψει τα στοιχεία πρόσβασης.

Τo Facebook μήνυσε τον Ουάλας στο περιφερειακό δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνια και τρεις φορές το 2009 ο δικαστής Τζέρεμι Φόγκελ διέταξε την απαγόρευση πρόσβασης ή δημιουργίας λογαριασμού στο Facebook από τον εναγόμενο. Ο Ουάλας παραδέχτηκε ότι τον Απρίλιο του 2009 συνειδητά και ηθελημένα παρέβη την απόφαση του δικαστή Φόγκελ και μπήκε στο λογαριασμό του, εν μέσω πτήσης από το Λας Βέγκας στη Νέα Υόρκη.

Με καταδικαστική απόφαση ενόρκων στις 6 Ιουλίου 2011, ο Spam King καταδικάστηκε για πολλαπλές απάτες με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς του δικτύου Facebook και για περιφρόνηση της απόφασης Φόγκελ. Τότε, καταδικάστηκε σε πενταετή επιτήρηση, ποινή που θα κληθεί θα υπηρετήσει από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016.

  • Πάντως, δεν αυτοκαλείται Βασιλιάς του Spam μόνο ο Ουάλας. Το 2008 επιδικάστηκε αποζημίωση έξι εκατομμυρίων δολαρίων στο MySpace για τον κυριολεκτικό βομβαρδισμό χρηστών του δημοφιλούς τότε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης με ανεπίκλητα διαφημιστικά, όσο και παραπλανητικά, μηνύματα. Υπεύθυνος για την αποστολή τους ήταν ο Σκοτ Ρίχτερ -ο Ρίχτερ υπέκλεψε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μελών του MySpace και τις χρησιμοποίησε για να αποστείλει μαζικώς μηνύματα προβολής του δικτυακού τόπου Consumerpromotionscenter.com. Το 2005, μια άλλη εταιρεία του Ρίχτερ, η Optinrealbig.com πλήρωσε 7 εκατομμύρια στην Microsoft και ταυτόχρονα βγήκε από τη μαύρη λίστα των σπάμερ, Spamhaus που απέκλειε τα μηνύματά της σε όσους την συμβουλεύονταν. Στο MySpace είχε επιδικαστεί αποζημίωση και από τον Ουάλας (και τον Ουόλτερ Ράινς) ύψους 230 εκατομμυρίων.
  • Ο Τομ Κόουλς, ιδιοκτήτης της Empire Towers Corporation στο Οχάιο των ΗΠΑ διεκδικούσε τον τίτλο του Spam King, αφού το 2002 αποκόμιζε περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στέλνοντας δισεκατομμύρια διαφημίσεις μέσω e-mail.

tech.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024