Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Facebook τρομάζει, συστήνοντας ανθρώπους που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα

Το Facebook τρομάζει, συστήνοντας ανθρώπους που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα

Το Facebook χρησιμοποιεί τη θέση του χρήστη όπως και όποτε αυτή καταγράφεται από το κινητό του τηλέφωνο για να του προτείνει πιθανούς νέους φίλους, όπως υποδεικνύουν ανησυχητικά παραδείγματα που έγιναν γνωστά στο διαδικτυακό περιοδικό Fusion.

Το Facebook χρησιμοποιεί τη θέση του χρήστη όπως και όποτε αυτή καταγράφεται από το κινητό του τηλέφωνο για να του προτείνει πιθανούς νέους φίλους, όπως υποδεικνύουν, ανησυχητικά, παραδείγματα που έγιναν γνωστά στο διαδικτυακό περιοδικό Fusion. Ανησυχητικά καθώς, πατέρας καταγγέλλει ότι η δημοφιλής υπηρεσία του πρότεινε ως πιθανό γνωστό και ως εκ τούτου πιθανό νέο φίλο στο Facebook έναν άλλο πατέρα με τον οποίο βρέθηκαν, χωρίς να συστηθούν, μόνο σε ένα κοινό γεωγραφικό σημείο: σε μια συνάντηση για γονείς με εφήβους που έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Το Facebook φρόντισε να τον ενημερώσει για το ονοματεπώνυμό του, καταργώντας στην ουσία την ανωνυμία του.

Η Κασμίρ Χιλ από το Fusion ζήτησε διευκρινίσεις από την Facebook Inc. για τον τρόπο που λειτουργεί το «People you May Know» («Άτομα που Ίσως Γνωρίζετε»). Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η υπηρεσία εντοπίζει τα άτομα που ίσως γνωρίζετε επειδή έχετε έναν ή περισσότερους κοινούς φίλους (τους οποίους κατονομάζει), έχετε μοιραστεί τον ίδιο χώρο εργασίας ή επειδή σπουδάσατε στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και άλλες, αδιόρατες παραμέτρους, όπως η κοινή χρήση του ίδιου δικτύου, που συνεκτιμώνται. Σε αυτές τις αδιόρατες παραμέτρους περιλαμβάνεται τώρα και η γεωγραφική θέση του smartphone από το οποίο γίνεται χρήση του Facebook, με την εφαρμογή να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση στο GPS του.

Η Facebook Inc. επιβεβαιώνει ότι η γεωγραφική θέση αποτελεί μια από τις παραμέτρους που συνεκτιμά πριν εμφανίσει φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα στην ενότητα Άτομα που Ίσως Γνωρίζετε. Αρνείται όμως ότι αυτό είναι το μόνο που μοιράζονται τα άτομα που έρχονται έτσι σε επαφή μέσω του κοινωνικού της δικτύου, αφού δεν αποτελεί ικανό στοιχείο για να τους φέρει κοντά. Πρέπει να μοιράζονται κάτι ακόμα, απαντά στο Fusion, όπως για παράδειγμα το ίδιο δίκτυο -και αυτό δεν είναι διόλου απίθανο, ειδικά εάν τα smartphone τους συνδέθηκαν αυτόματα στο ίδιο δημόσιο, ανοικτό Wi-Fi όπου συναντήθηκαν την ίδια ώρα χωρίς να το ξέρουν ή να το επιδιώκουν. Το Facebook όμως θα αποκαλύψει τις ταυτότητές τους ακόμα κι αν δεν αντάλλαξαν αριθμούς τηλεφώνου (η υπηρεσία έχει πρόσβαση στις Επαφές σας, εκτός εάν αλλάξετε και τη ρύθμιση αυτή).

Η δημοσιογράφος Χιλ αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου δεν θα ήθελε κανείς να αποκαλυφθεί άθελά τους η ταυτότητά του από το Facebook μέσω της λειτουργίας Άτομα που Ίσως Γνωρίζετε:

  • ένας ενοχλητικός τύπος στο μπαρ που αποφύγατε χθες επιτυχώς, σας στέλνει αίτημα φιλίας την επόμενη ημέρα γνωρίζοντας ήδη περισσότερα απ΄όσα θα θέλατε να αποκαλύψετε σε έναν άγνωστο,
  • διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων ζητούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αφού σας αναγνώρισαν κατά την χθεσινή σας επίσκεψη στο ιατρικό κέντρο την ώρα της διαδήλωσης,
  • ανώνυμοι αλκοολικοί παύουν να είναι ανώνυμοι αφού το Facebook τους εντόπισε από την θέση και το δίκτυο που μοιραστήκατε…

Στις σελίδες Βοήθειας του Facebook για τον τρόπο που λειτουργεί το Άτομα που ίσως γνωρίζετε, δεν αναφέρεται ρητά ότι χρησιμοποιείται η γεωγραφική θέση για τις προτάσεις φιλίας με πιθανά γνωστά άτομα. Είναι ωστόσο σαφές ότι δεν είναι μόνο ο τόπος καταγωγής, ο τόπος διαμονής, το Γυμνάσιο/Λύκειο, Κολέγιο ή πανεπιστήμιο, ο εργοδότης, οι κοινοί φίλοι και το σχολείο αποφοίτησης οι μόνες παράμετροι που το κατευθύνουν για να δημιουργήσει νέους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του.

Επίσης, ο χρήστης δεν μπορεί να επιλέξει να εξαιρεθεί η γεωγραφική του θέση από τις προτάσεις φίλων σε τρίτους για το πρόσωπό τους. Αντίθετα, μπορεί να περιορίσει ποιοι μπορούν να του στέλνουν αιτήματα φιλίας -«όλοι» ή μόνο οι φίλοι όσων είναι ήδη φίλοι τους.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να αποτρέψει να αποκαλύπτεται η ταυτότητά του σε αγνώστους στο Facebook επειδή βρέθηκαν στο ίδιο μέρος και μοιράστηκαν το ίδιο δίκτυο ή κάτι άλλο, είναι να ανακαλέσει το δικαίωμα της εταιρείας Facebook Inc. να ενημερώνεται για τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται. Κι αυτό μπορεί να γίνει είτε απενεργοποιώντας πλήρως τις πληροφορίες θέσης (που δεν είναι γνωστές μόνο μέσω της ενεργοποίησης του GPS), είτε από τις ρυθμίσεις του απορρήτου για το Facebook:

  • Από τις ρυθμίσεις για το απόρρητο ή τη διαχείριση των δικαιωμάτων που αποδίδετε στις εφαρμογές του κινητού σας, ελέγξτε εάν έχετε επιτρέψει την πρόσβαση του Facebook στις πληροφορίες για την τοποθεσία όπου βρίσκεστε και τροποποιήστε την αναλόγως, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να βρεθείτε σε ένα μέρος όπου θέλετε να προστατεύσετε την ανωνυμία σας.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024