Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρια η συνεισφορά της Ελλάδας στην καινοτομία στην Ε.Ε.

Μέτρια η συνεισφορά της Ελλάδας στην καινοτομία στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν δημοσίευσε τα ευρήματα του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, του πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας και του βαρομέτρου καινοτομίας (Innobarometer) για το 2016. Σε όλους τους τομείς η Ελλάδα αξιολογείται κάτω του μετρίου.

Η Κομισιόν δημοσίευσε τα ευρήματα του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, του πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας και του βαρομέτρου καινοτομίας (Innobarometer) για το 2016. Σε όλους τους τομείς η Ελλάδα αξιολογείται κάτω του μετρίου.

Τα κύρια συμπεράσματα για το σύνολο είναι ότι η καινοτομία της ΕΕ πλησιάζει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ότι η Σουηδία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση, και ότι η Λετονία έχει αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα σ’ αυτόν τον τομέα.

Σημαντική ήταν η δήλωση του Carlos Moedas, του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία: «Οι χώρες και οι περιφέρειες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στηρίζουν την καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών από τις επενδύσεις έως την εκπαίδευση, από τη διαμόρφωση ευέλικτων συνθηκών εργασίας έως τη διασφάλιση φορέων δημόσιας διοίκησης που εκτιμούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η Επιτροπή από την πλευρά της συνεισφέρει προωθώντας και αυτή την καινοτομία σε όλους τους τομείς πολιτικής. Επιπλέον, βελτιώνουμε την πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση μέσα από το αξίας 315 δισ. ευρώ επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας».

Τα κύρια συμπεράσματα από τις τρεις εκθέσεις που δημοσιεύονται είναι τα εξής:

  • Η Σουηδία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.
  • Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν: η Σουηδία ως προς τους ανθρώπινους πόρους και την ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας, η Φινλανδία ως προς τους γενικούς χρηματοδοτικούς όρους, η Γερμανία ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, το Βέλγιο ως προς τα δίκτυα και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, και η Ιρλανδία ως προς την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την καινοτομία είναι η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Επιπλέον, και στις μετρίως καινοτομικές χώρες υπάρχουν περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας: οι περιοχές Piemonte και Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία και η περιφέρεια Bratislavský kraj στη Σλοβακία.
  • Γενικά, ο πρωταρχικός παράγοντας για την απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στον τομέα της καινοτομίας είναι η θέσπιση ενός ισορροπημένου συστήματος καινοτομίας, το οποίο συνδυάζει κατάλληλο επίπεδο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελεσματικές συμπράξεις καινοτομίας μεταξύ εταιρειών και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και ισχυρές βάσεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και άριστες επιδόσεις στην έρευνα. Ο οικονομικός αντίκτυπος της καινοτομίας πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων, καθώς και στον τομέα της απασχόλησης.
  • Η εξειδίκευση σε βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής αυξάνει τις επιδόσεις ως προς την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τα προηγμένα υλικά, τη βιομηχανική βιοτεχνολογία, τη φωτονική και τις προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης.
  • Κατά την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων της ΕΕ ως προς την καινοτομία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο των επενδύσεων στην καινοτομία κατά το 2017. Μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία το επόμενο έτος έχουν οι επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.

tech.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024