Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέλλον, «αν κυκλοφορούσαν μόνο ταξί (χωρίς οδηγό)», κατά τη Lyft

Το μέλλον, «αν κυκλοφορούσαν μόνο ταξί (χωρίς οδηγό)», κατά τη Lyft

Την πλειονότητα των διαδρομών επί πληρωμή θα αναλαμβάνουν τα αυτόνομα οχήματα σταδιακά μέσα στα επόμενα μόλις πέντε χρόνια, εκτιμά ο συνιδρυτής και πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης υπηρεσίας μετακίνησης στις ΗΠΑ.

Την πλειονότητα των διαδρομών επί πληρωμή θα αναλαμβάνουν τα αυτόνομα οχήματα σταδιακά μέσα στα επόμενα μόλις πέντε χρόνια, εκτιμά ο συνιδρυτής και πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης υπηρεσίας μετακίνησης στις ΗΠΑ που συνδέει όσους θέλουν να μετακινηθούν με οδηγούς που διαθέτουν θέση στο όχημά τους.

Ο Τζον Ζίμερ της Lyft, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό TIME, υποστήριξε ότι ήδη σήμερα υπάρχουν διαδρομές που μπορούν να γίνουν από αυτόνομα οχήματα, παρά το γεγονός ότι οι διαδρομές αυτές πληρούν πλήθος προϋποθέσεων, όπως η κατάσταση των δρόμων, η ώρα ή ακόμα και οι καιρικές συνθήκες. Λίγο νωρίτερα, τα πρώτα τέσσερα αυτόνομα οχήματα της ανταγωνιστικής Uber άρχιζαν να εξυπηρετούν επιβάτες ταξί στο Πίτσμπουργκ.

Έτσι, σταδιακά, θα βρεθούμε με αυτόνομα οχήματα στους δρόμους: δεν θα αντικαταστήσουμε τα αυτοκίνητά μας με άλλα που δεν χρειάζονται οδηγό, αλλά θα πληρώνουμε ανά διαδρομή σε αυτόνομα οχήματα, στην αρχή διαθέσιμα υπό συνθήκες και στη συνέχεια, όσο η τεχνολογία -και οι κανονισμοί κυκλοφορίας- εξελίσσονται, ολοένα περισσότερο. Το σενάριο μπορεί να είναι και διαφορετικά με ετήσια συνδρομητικά προγράμματα μετακίνησης για απεριόριστες διαδρομές, όπως συμβαίνει σήμερα με τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας. Δεν χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα που μας ανήκουν -ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ έκαστος- παρά μόνο το 4% του χρόνου διαθεσιμότητας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, εκτιμά ο Ζίμερ, μας συμφέρει να καλούμε ταξί με την ευκολία που παρέχουν σήμερα οι υπηρεσίες ταξί, δηλώνει στο γνωστό περιοδικό.
{{{related}}}
Η Lyft έχει άλλωστε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τις «συνήθεις διαδρομές» και μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια σε ποιο βαθμό οι διαδρομές που διανύει ο στόλος οχημάτων της μπορούν να αναλάβουν αυτόνομα οχήματα -εάν υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες, ποιες συνθήκες επικρατούν στις περισσότερες διαδρομές και πολλά άλλα. Εξάλλου, μέσα σε ένα χρόνο οι διαδρομές με Lyft έχουν τριπλασιαστεί, τριπλασιάζοντας παράλληλα την αξία της πληροφορίας που προκύπτει από την ανάλυση 14,6 εκατομμυρίων διαδρομών Lyft κάθε μήνα, δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας. Ο πάροχος της υπηρεσίας θα λειτουργεί όπως ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας, που ελέγχει ένα δίκτυο αυτόνομων οχημάτων, τη διαχείριση και την κίνησή τους. Για να κερδίσουν την προτίμηση των δυνητικών επιβατών τους, οι πάροχοι υπηρεσιών μετακίνησης θα προσφέρουν υπηρεσίες στο εσωτερικό του οχήματος, αξιοποιώντας ενδεχομένως τις προσωπικές τους προτιμήσεις, εάν ο συνδρομητής αποδεχτεί να τις κοινοποιήσει.

Η Lyft συνεργάζεται από την αρχή του 2016 με την GM με σκοπό να επενδύσουν στην ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων (500 εκατ. δολάρια στην Lyft). Οι δοκιμές τους διεξάγονται στο Φοίνιξ των ΗΠΑ και το 2017 προσδοκούν ότι τα πρώτα ταξί της Lyft θα βγουν στους αμερικανικούς δρόμους.

Ο Ζίμερ αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή που θα μπορούσε να φέρει στην πόλη η αλλαγή της σχέσεως ιδιοκτησίας με τα αυτοκίνητα: περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, πιο μεγάλοι χώροι για κατοικία και εργασία. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αξιοποιούμε το χώρο, υποστήριξε ο Ζίμερ, και η τεχνολογία είναι μια ευκαιρία για να το κάνουμε, είπε στην αποκλειστική συνέντευξή του, απευθυνόμενος όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους έχοντες πολιτική εξουσία.

tech.in.gr

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024