Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς χάρτη στο Μετρό του Λονδίνου, από το... DeepMind της Google

Χωρίς χάρτη στο Μετρό του Λονδίνου, από το… DeepMind της Google

Επιστήμονες στην λονδρέζικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind που έχει περάσει στα χέρια της Google κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νευρωνικό δίκτυο με μνήμη το οποίο αναπτύσσει στοιχειώδη «λογική», ώστε να κατορθώσει να περιηγείται στο δαιδαλώδες Μετρό του Λονδίνου -χωρίς να έχει μάθει το χάρτη.

Επιστήμονες στην λονδρέζικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind που έχει περάσει στα χέρια της Google κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νευρωνικό δίκτυο με μνήμη το οποίο αναπτύσσει στοιχειώδη «λογική», ώστε να κατορθώσει να περιηγείται στο δαιδαλώδες Μετρό του Λονδίνου -χωρίς να έχει μάθει το χάρτη.

Χωρίς μνήμη, το νευρωνικό δίκτυο θα χρειαζόταν να κοιτάξει τον χάρτη χιλιάδες φορές για να μάθει τον καλύτερο τρόπο να τον διασχίσει κανείς. Το DNC της DeepMind μπορεί να κατανοήσει έναν χάρτη που δεν έχει ξαναδεί -αρχικά εκπαιδεύεται το νευρωνικό της δίκτυο σε δομές ανάλογες ενός τυχαία διαμορφωμένου χάρτη και σταδιακά μαθαίνει να αποθηκεύει σε εξωτερική μνήμη τις σχέσεις που συνδέσουν τα κομβικά του σημεία και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που τα αφορούν. Μπροστά σε έναν νέο χάρτη, το σύστημα της DeepMind μπορεί να επαναλάβει μια ανάλογη διαδικασία και έτσι όταν αντικρίσει το χάρτη του μετρό του Λονδίνου να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους σταθμούς, να διακρίνει τις σχέσεις που τους συνδέουν, να αποθηκεύει την πληροφορία στην εξωτερική του μνήμη και τελικά, να σχεδιάσει την εκάστοτε βέλτιστη διαδρομή.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι στο μέλλον μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη εικονικών βοηθών οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξερευνούν αμέσως το Διαδίκτυο και να απαντούν σε ερωτήσεις ή να δίνουν οδηγίες με ακρίβεια.

Το σύστημα που ανέπτυξε η DeepMind μπορεί να μάθει να βρίσκει τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο προκαθορισμένων σημείων, να συμπεράνει ποιες συνδέσεις λείπουν σε γραφήματα που δημιουργούνται τυχαία και να εφαρμόσει τις μεθόδους αυτές σε συγκεκριμένα γραφήματα, όπως οι χάρτες ή τα οικογενειακά δέντρα συγγένειας.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα από τα πρώτα που συνδυάζουν την προσθήκη εξωτερικής μνήμης με μια προσέγγιση που ονομάζεται «Βαθιά Μάθηση» (Deep Learning), κατά την οποία το πρόγραμμα «μαθαίνει» πώς να εκτελεί εργασίες ανεξάρτητα από το πώς έχει προγραμματιστεί από τον άνθρωπο.

Η Βαθιά Μάθηση πρόσφατα αναδείχτηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες στρατηγικές υπολογιστών σε εργασίες, όπως η μετάφραση γλωσσών και η αναγνώριση εικόνων και ομιλίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα, η τεχνική αυτή είχε γενικά κακές επιδόσεις σε οποιαδήποτε εργασία στην οποία απαιτείται μια συνολική στρατηγική, όπως η πλοήγηση ή η «κατανόηση» της πραγματικής ουσίας ενός κειμένου.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της DeepMind κατάφερε να το πετύχει αυτό με την προσθήκη εξωτερικής μνήμης, σχεδιασμένη για την προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών στις οποίες μπορεί να ανατρέξει όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο ‘Αλεξ Γκρέιβς, ερευνητής στο Google DeepMind στο Λονδίνο και επικεφαλής του έργου, δήλωσε στην ιστοσελίδα Phys.org ότι το έργο αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης έξυπνων μηχανημάτων. «Είμαι επιφυλακτικός στο να πω με σιγουριά ότι έχουμε δημιουργήσει ένα μηχάνημα που διαθέτει λογική. Έχουμε στα χέρια μας ένα μηχάνημα το οποίο έχει βελτιωμένη μνήμη -ένα διαφορετικό είδος μνήμης που πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη λογική».

{{{related}}}

ΑΠΕ-ΜΠΕ,tech.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024