Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ιρλανδία εφεσιβάλλει την απόφαση της Κομισιόν για τα 13 δισ. ευρώ από την Apple

H Ιρλανδία εφεσιβάλλει την απόφαση της Κομισιόν για τα 13 δισ. ευρώ από την Apple

Την έγκριση της κυβέρνησής του επεδίωξε και πέτυχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν και έτσι η Ιρλανδία επισήμως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε «παράνομη κρατική ενίσχυση» την φορολογική αντιμετώπιση της Apple απαιτώντας την είσπραξη 13 δισ. ευρώ αναδρομικά για τη δραστηριότητα του αμερικανικού κολοσσού στην Ε.Ε.

Την έγκριση της κυβέρνησής του επεδίωξε και πέτυχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν και έτσι η Ιρλανδία επισήμως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε «παράνομη κρατική ενίσχυση» την φορολογική αντιμετώπιση της Apple απαιτώντας την είσπραξη 13 δισ. ευρώ αναδρομικά για τη δραστηριότητα του αμερικανικού κολοσσού στην Ε.Ε. Η έφεση της Ιρλανδίας θα κατατεθεί αύριο, δήλωσε ο υπουργός στο Reuters. Η Apple προσφεύγει επίσης κατά της απόφασης αυτής.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Νούναν, η ιρλανδική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός της χώρας· θα προσφέρει φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· αλλά και θα αμφισβητήσει την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».

Η αντίδραση της Apple

Η Apple έχει επίσης ανακοινώσει πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

«Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να καλούμαστε να πληρώσουμε αναδρομικά πρόσθετους φόρους σε μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι δεν τους χρωστάμε περισσότερα από όσα έχουμε ήδη πληρώσει. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί», έγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ σε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στους πελάτες της Apple στην Ευρώπη όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

«Η απόφαση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθιά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Αναφορικά με τη φορολόγηση της Apple, ο Τιμ Κουκ αναφέρει πως όλοι -Apple, Ιρλανδία, ΗΠΑ- συμφωνούν ότι φόροι πρέπει να καταβάλλονται εκεί όπου δημιουργείται αξία. Στην περίπτωση της Apple, όλη η έρευνα και ανάπτυξη λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια, κι έτσι φορολογείται στις ΗΠΑ η πλειονότητα των κερδών της. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει αυτούς τους κανόνες, με αναδρομικά μάλιστα ισχύ, γράφει ο Κουκ και καταλήγει λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή θα βλάψει κάθε αμερικανική επιχείρηση στην Ε.Ε. -δυνητικά, θα μπορούσε να βρεθεί να οφείλει φόρους με βάση νόμους που δεν ίσχυαν.

Reuters,tech.in.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024