Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρυπτογραφημένες βιντεοκλήσεις σε smartphone με το Facebook WhatsApp

Κρυπτογραφημένες βιντεοκλήσεις σε smartphone με το Facebook WhatsApp

Τη δυνατότητα βιντεοκλήσεων από το smartphone αποκτούν οι χρήστες του WhatsApp, της υπηρεσίας επικοινωνίας που έχει περιέλθει από το 2014 στα χέρια του Facebook. Τη στιγμή που η Microsoft προτείνει Skype (με βάση στο PC), η Apple προσφέρει το Facetime, το WhatsApp επιμένει πως στο smartphone η καλύτερη επιλογή, και μάλιστα για videocall από «οικονομικά» smartphone, είναι η δική του πρόταση.

Τη δυνατότητα βιντεοκλήσεων από το smartphone αποκτούν οι χρήστες του WhatsApp, της υπηρεσίας επικοινωνίας που έχει περιέλθει από το 2014 στα χέρια του Facebook. Τη στιγμή που η Microsoft προτείνει Skype (με βάση στο PC), η Apple προσφέρει το Facetime, το WhatsApp επιμένει πως στο smartphone η καλύτερη επιλογή, και μάλιστα για videocall από «οικονομικά» smartphone, είναι η δική του πρόταση, που κρυπτογραφεί την επικοινωνία από άκρο σε άκρο. Ένα δισεκατομμύρια χρήστες του WhatsApp καλούνται να ξεκινήσουν βιντεοκλήσεις ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιούν: από Android, iPhone, και Windows Phone. Με την διάθεση της υπηρεσίας βιντεοκλήσεων σε 180 χώρες, μετά από μια επίσημη παρουσίαση στην Ινδία, το WhatsApp παρέχει τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο χρήστης θα μπορεί να μετακινεί το παράθυρο στο οποίο βλέπει τον συνομιλητή του, να αλλάξει τον προσανατολισμό της κάμεράς του και να παραμερίσει το παράθυρο της βιντεοκλήσεις για να κοιτάξει μηνύματα ή e-mail (multitasking κατά τη βιντεοκλήση). Θα μπορεί τέλος, να σταματήσει τη μετάδοση εικόνας και να συνεχίσει την συνομιλία του. Προς το παρόν, αυτό που απασχολεί το WhatsApp είναι να κατορθώσει να διεκπεραιώνει τις βιντεοκλήσεις απρόσκοπτα, χωρίς διακοπές ή καθυστέρηση στη μετάδοση.

Τα στελέχη της υπηρεσίας -το WhatsApp απασχολεί πλέον 200 μηχανικούς κυρίως και τεχνικούς για την πελατειακή υποστήριξη- μιλούν για την επιμονή με την οποία ανέπτυξαν την απαιτητική υπηρεσία βιντεοκλήσεων ώστε να είναι ικανοποιητική ακόμα και σε λιγότερο ακριβά smartphone. «Μας έχει γίνει εμμονή», είπε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής του, Jan Koum στο Reuters. Οι βελτιώσεις στις κάμερες των σύγχρονων smartphone, η αυξημένη αυτονομία τους και το αυξημένο εύρος ζώνης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα καταστήσουν αξιόπιστη την υπηρεσία βιντεοκλήσεων από το smartphone για ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών του WhatsApp, ακόμα και για εκείνους που χρησιμοποιούν οικονομικά τηλέφωνα, δήλωσε πεπεισμένος ο Κουμ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κρυπτογράφηση της επικοινωνίας με ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τυχόν ανησυχίες των χρηστών για παρακολούθηση του περιεχομένου των ιντερνετικών επικοινωνιών τους από τους διακομιστές του WhatsApp -ή και του Facebook, οι server και οι υποδομές του οποίου αξιοποιούνται και για τις βιντεοκλήσεις- ή, από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Κι όμως, η WhatsApp δεν τίμησε την υπόσχεσή της ότι δεν θα μοιραστεί αριθμούς κινητών τηλεφώνων και λίστες επαφών με το ισχυρό Facebook, όταν άλλαξε την πολιτική απορρήτου του τον Αύγουστο.

  • Ο Τζαν Κουμ σχολίασε την πρόσφατη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ λέγοντας πως το WhatsApp παραμένει στη θέση του για την ασφάλεια των χρηστών του, μετά την εκλογή του νέου προέδρου η οποία «αυξάνει τους φόβους για περαιτέρω παρακολούθηση», μετέδωσε το Reuters.
  • O Ντ.Τραμπ, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο και ο επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι εταιρείες τεχνολογιών θα πρέπει να παραχωρούν τα στοιχεία των πελατών τους σε πολλές περιστάσεις, άποψη η οποία εάν γίνει νόμος θα υποχρεώσει πολλές επιχειρήσεις στη Σίλικον Βάλεϊ, συμπεριλαμβανομένου της WhatsApp να ανασχεδιάσουν τις υπηρεσίες τους. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Μ.Βρετανία συνυπογράφουν τη θέση αυτή. Για τον Κουμ, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το «να πυροβολήσουν τον εαυτό τους στο πόδι», αφού πολλοί διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν το WhatsApp σε πολλές χώρες, είπε.
  • Διαβάστε την επιστολή που έστειλε στον νεοεκλεγή πρόεδρο Ντ.Τραμπ η Internet Association (με 40 μέλη μεταξύ των οποίων οι Amazon, eBay, Google, LinkedIn, Netflix, Pandora, PayPal, Snapchat, Twitter, Uber, Yahoo, Salesforce, Spotify, reddit, Facebook) με τις κυριότερες θέσεις τους σε θέματα πολιτικής: ισχυρή κρυπτογράφηση χωρίς κρυφές ευπάθειες που θα επιτρέπουν την πρόσβαση υπό συνθήκες, η ελλειπής προστασία του απορρήτου χρηστών εκτός ΗΠΑ κ.ά.

{{{related}}}

Reuters,tech.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024