Απαιτείται ταχύτερη εξασφάλιση αδειών

ΚτΠ Α.Ε.: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο για «Ίντερνετ στο χωριό»

ΚτΠ Α.Ε.: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο για «Ίντερνετ στο χωριό»
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ανακοίνωσε ότι «προχωρά με γρήγορους ρυθμούς» η υλοποίηση του έργου ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές στην Ελλάδα θα αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ -μια υπόθεση που αφορά περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες σε περισσότερα από 5.000 χωριά και οικισμούς και περισσότερους τουρίστες.

Πάντως, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. τονίζει πως «για να υλοποιηθεί με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς το έργο απαιτείται καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και Εφορίες Αρχαιοτήτων, κυρίως  για την γρήγορη εξασφάλιση των σχετικών αδειών.»

Οι κάτοικοι των «λευκών περιοχών» στερούνται σήμερα την δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει προχωρήσει σε  επενδύσεις λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος. Επίσης, εκτιμάται ότι έτσι θα βελτιωθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Οι κυριότερες προσφερόμενες προς τους τελικούς χρήστες υπηρεσίες bit-stream θα είναι:
  • 50 Mbps download/30 Mbps upload,
  • 30 Mbps download/4 Mbps upload,
  • 8 Mbps download/1 Mbps upload.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκταθεί σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.

Το έργο είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 160.000.000 ευρώ. Η ΚτΠ  ΑΕ συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου με δύο εταιρείες Ειδικού Σκοπού, που έχουν κύριους μετόχους τον ΟΤΕ και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί στις 29 Δεκεμβρίου 2014, αφού προκηρύχτηκε για δεύτερη φορά στο τέλος του προηγούμενου χρόνου (Νοέμβριος 2013) - είχε προκηρυχτεί και 2,5 χρόνια νωρίτερα από τότε.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης.

Φιλοδοξία, να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως: Τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on demand.

Όπως σημειώνει η ΚτΠ Α.«Ε., η κάλυψη της χώρας με ευρυζωνικές συνδέσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών προχώρησε και στη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.  Με την στρατηγική αυτή, εκπληρώνεται και ο ρόλος της ΚτΠ Α.Ε στο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων πληροφορικής και του ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής.»

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αύξηση της  ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε λευκές περιοχές, ενίσχυση του τουρισμού και συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚτΠ Α.Ε.

tech.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Θέματα: