Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αυστραλία μηνύει την Apple για το «θανατηφόρο» Error 53 σε iPhone/iPad

Η Αυστραλία μηνύει την Apple για το «θανατηφόρο» Error 53 σε iPhone/iPad

Αθέμιτη θεωρεί η αρμόδια αρχή της Αυστραλίας για την προστασία του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού την πρακτική της Apple να καθιστά μη λειτουργικά iPhone και iPad όταν το λογισμικό της διακρίνει ότι η συσκευή έχει επισκευαστεί από μη εξουσιοδοτημένο από την ίδια εργαστήριο. Η Επιτροπή μηνύει την αμερικανική εταιρεία, με την κατηγορία ότι αχρηστεύει iPhone και iPad με ενημερώσεις λογισμικού επιστρέφοντας το θανατηφόρο Error 53.

Αθέμιτη θεωρεί η ρυθμιστική Αρχή της Αυστραλίας, αρμόδια για την προστασία του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού, την πρακτική της Apple να καθιστά μη λειτουργικά iPhone και iPad όταν το λογισμικό της διακρίνει ότι η συσκευή έχει επισκευαστεί από μη εξουσιοδοτημένο από την ίδια εργαστήριο.

Η Australian Competition and Consumer Commission μηνύει την αμερικανική εταιρεία, με την κατηγορία ότι αχρηστεύει iPhone και iPad με ενημερώσεις λογισμικού επιστρέφοντας το μήνυμα λάθους με κωδικό 53 (Error 53). Συγκεκριμένα, κατηγορείται για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών στη χώρα.

Αυτό το μήνυμα λάθους είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν διαπιστώθηκε ότι απενεργοποιούσε συσκευές που είχαν αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος που δεν προερχόταν από την Apple. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κατασκευάστριας εταιρείας, επρόκειτο για ένα θέμα ασφάλειας, αφού από το εξάρτημα αυτό εξαρτάται η εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου της συσκευής.

Η ρυθμιστική Αρχή της Αυστραλίας ωστόσο, ενίσταται και διεκδικεί 1,1 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 778 χιλιάδες ευρώ) για κάθε περιστατικό Error 53. Το δικαστήριο θα αποφασίσει πόσα ήταν τα περιστατικά αυτά.

Όπως αναφέρεται από την Επιτροπή, η Apple «κατέστρεφε» τις συσκευές με μια ενημέρωση λογισμικού, αφού διαπίστωνε ότι είχαν υποστεί μη εξουσιοδοτημένο σέρβις -συνήθως για μια ραγισμένη οθόνη («επιλογή που είναι πιο οικονομική για τους καταναλωτές»). Έπειτα, αρνιόταν να καλύψει τα έξοδα επισκευής οποιουδήποτε προβλήματος από το δικό της επισκευαστικό κέντρο.

Το κυριότερο στην υπόθεση αυτή είναι ότι η αυστραλιανή Αρχή επιχειρεί να ανατρέψει την πολιτική της Apple, η οποία δεν καλύπτει τα έξοδα επισκευής ελαττωματικών εξαρτημάτων επειδή η συσκευή έχει προηγουμένως επισκευαστεί από τρίτον, μη εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

  • H Apple έχει αναρτήσει από τον Ιανουάριο του 2017 στο δικτυακό της τόπο οδηγίες για την ανάκαμψη των συσκευών από το Error 53 (σε iOS 9.3). Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, ο χρήστης καλείται να συνδέσει το iPhone/iPad σε υπολογιστή, να τρέξει τη νεότερη έκδοση του iTunes και να κάνει Update. Περισσότερα θα βρείτε στη διεύθυνση https://support.apple.com/en-us/HT205628
  • Φεβρουάριος 2016: Τέλος στο Error 53 που αχρηστεύει iPhone και iPad – Θυσία, το TouchID

tech.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024