Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στην αποκλειστικότητα του Google Search στο Android βάζει η Ρωσία

Τέλος στην αποκλειστικότητα του Google Search στο Android βάζει η Ρωσία

Η Google θα συμμορφωθεί με τις επιταγές της ρωσικής επιτροπής για τον υγιή ανταγωνισμό και θα ανακαλέσει όλους τους όρους που επέβαλλαν εαυτόν ως τη φυσική επιλογή για τη διεξαγωγή αναζητήσεων στο Διαδίκτυο και όχι μόνο. Η Google συμβιβάστηκε αφού η FAS Russia την έκρινε ένοχη για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά συσκευών με Android και της επέβαλλε πρόστιμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα από τάχιστη διεξαγωγή έρευνας (οκτώ μόλις μηνών), η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας έκρινε την Google ένοχη για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά εφαρμογών για συσκευές με Android.

Η καταγγελία είχε γίνει από την Yandex, την ρωσική ιντερνετική επιχείρηση η οποία ελέγχει σχεδόν το μισό της αγοράς ιντερνετικής αναζήτησης και εισπράττει την πλειονότητα των εσόδων από την προβολή διαφημίσεων στα αποτελέσματα, μπροστά από την Google. Η Yandex είχε απευθυνθεί στην υπηρεσία προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού όταν κατασκευαστές την ενημέρωσαν ότι στο εξής δεν δύνανται να διανέμουν προ εγκαταστημένα τα app της για την διεξαγωγή αναζήτησης στο Ίντερνετ και τους χάρτες της.
{{{related}}}
Επιπρόσθετα, η ρωσική υπηρεσία είχε διαπιστώσει ότι η Google επέβαλλε σοτυς κατασκευαστές να εγκαθιστούν άλλα δικά της app για να έχουν στις συσκευές τους το Google Play, το επίσημο κατάστημα διάθεσης εφαρμογών για Android και μάλιστα σε προνομιούχες θέσεις προβολής, όπως επίσης να θέτουν ως προεπιλογή τη μηχανή ιντερνετικής αναζήτησης της Google.

Για να ανακτηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στη Ρωσία, η FAS Russia απαίτησε από την Google να αποσύρει τους επίμαχους όρους από τις συμφωνίες της με τους κατασκευαστές -όπως αυτόν για την αποκλειστικότητα και προνομιακή τοποθέτησης των Google apps, καθώς και εκείνους για την περιορισμένη εγκατάσταση apps και υπηρεσιών τρίτων.

Η FAS Russia επέβαλλε επίσης στην Google πρόστιμο 438,067,400 ρούβλια (7,3 εκατ. ευρώ).

Η Google πρότεινε στην FAS Russia συμβιβασμό, τον οποίο η υπηρεσία έκανε δεκτό όπως και το αρμόδιο δικαστήριο στις 17 Απριλίου.

Η συμφωνία επιβάλλει στην Google να αποσύρει την απαίτηση για αποκλειστικότητα των δικών της εφαρμογών σε συσκευές Android στη Ρωσία, δεν θα της επιτρέπεται να περιορίζει την προεγκατάσταση ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης ακόμα και στην αρχική οθόνη, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ως προεπιλογή τη χρήση του δικού της search engine.

Επίσης, οι συσκευές που κυκλοφορούν ήδη στη ρωσική αγορά θα εμφανίσουν ένα παράθυρο επιλογών στον Google Chrome όπου οι χρήστες θα αποκτήσουν την επιλογή να αλλάξουν τη μηχανή αναζήτησης από την οποία θα διεξάγονται στο εξής οι επερωτήσεις τους. Ομοίως, σε λίγους μήνες η Google θα αναπτύξει για τις νεότερες συσκευές ένα widget που θα αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει για τη διεξαγωγή ιντερνετικών αναζητήσεων στην αρχική οθόνη, ώστε να προστεθεί η δυνατότητα επιλογών εναλλακτικών search engines (Yandex search, Google search, ή άλλη μηχανή κατ’απαίτηση των δημιουργών της).

tech.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024