Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αποτυπώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες κατόχων iPhone για το iPhone 8

Πώς αποτυπώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες κατόχων iPhone για το iPhone 8

Οι πωλήσεις iPhone το πρώτο ημερολογιακά τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Οι αναλυτές παρατήρησαν την πτώση και παρά το γεγονός ότι τα έσοδα ήταν κατά 1% αυξημένα από τις πωλήσεις των smartphone της Apple, άκουσαν τον Τιμ Κουκ να τους εξηγεί πως οι καταναλωτές απλώς έπαυσαν τις αγορές τους, επειδή όλοι έγραφαν νωρίτερα απ'ότι συνήθως για το επόμενο iPhone.

Οι πωλήσεις iPhone το πρώτο ημερολογιακά τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Οι αναλυτές παρατήρησαν την πτώση και παρά το γεγονός ότι τα έσοδα ήταν κατά 1% αυξημένα από τις πωλήσεις των smartphone της Apple, άκουσαν τον Τιμ Κουκ να τους εξηγεί πως οι καταναλωτές απλώς έπαυσαν τις αγορές τους, επειδή όλοι έγραφαν νωρίτερα απ’ότι συνήθως για το επόμενο iPhone.

Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα τις πωλήσεις και τα έσοδά της για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017. Αναμενόμενα ογκώδη έσοδα, αφού η Apple συγκέντρωσε 52,896 δισεκατομμύρια δολάρια. To ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε σχέση με το, εορταστικό, τρίμηνο του Δεκεμβρίου υπολείπεται κατά 32%, ωστόσο κι αυτό είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Αυτό που παρατήρησαν όμως όλοι από τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα της Apple για το τρίμηνο ήταν ότι τα έσοδα από την Κίνα μειώθηκαν όχι μόνο από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μείωση αυτή ήταν -14%. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την υπόλοιπη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν αυξημένα από 5% (στην Ιαπωνία) έως και 20% (υπόλοιπη Ασ.-Ειρ.), στην Ευρώπη ήταν +10%, στην Αμερική +11%.

Αξιοσημείωτο επίσης αποτέλεσμα που σχολιάστηκε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση ήταν ότι, οι πωλήσεις των iPhone μειώθηκαν κατά 1% αλλά τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1%. Τα αυξημένα έσοδα δικαιολογούνται από την αυξημένη μέση τιμή πώλησης των τρεχουσών εκδόσεων -δικαιολογημένη και από την επιλογή της ακριβότερης και μεγαλύτερης οθόνης. Εντούτοις, η πτώση στον αριθμό των iPhone που πουλήθηκαν έστω και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

Ο Τιμ Κουκ αναφέρθηκε στην πτώση αυτή. Την απέδωσε στην πολιτική που θεώρησε ότι ακολουθούν οι καταναλωτές, δηλαδή να μην επιλέξουν να αγοράσουν τώρα νέο iPhone αλλά να περιμένουν το επόμενο. Κι αυτό καθώς ο Τύπος άρχισε πολύ νωρίτερα φέτος να γράφει για το επόμενο iPhone (το iPhone 8) και, με αφορμή την 10η επέτειο από το πρώτο iPhone, άρχισε να αποζητά πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά της επόμενης έκδοσης.

Ο Κουκ μίλησε μάλιστα για «παύση αγορών, εν αναμονή του επόμενου μοντέλου, εξαιτίας των πρόωρων δημοσιευμάτων για τις φήμες». Στο παρελθόν βέβαια, τα δημοσιεύματα αυτά είχαν θέση ανέξοδης προώθησης του Νο1 προϊόντος της Apple, αφού αύξαναν τις προσδοκίες, διατηρούσαν ζωντανό το ενδιαφέρον για το smartphone που δημιούργησε την αγορά και μεταφράζονταν τελικά σε πωλήσεις. Τώρα, ανάλογα δημοσιεύματα επέφεραν πτώση στις πωλήσεις τριμήνου.

Ίσως να φταίνε τα δημοσιεύματα, ίσως οι προσδοκίες, ίσως το γεγονός της ιστορικής επετείου για τους φίλους της τεχνολογίας, ίσως πάλι να κρύβεται και μια κούραση από την αναμονή για κάτι πραγματικά νέο, που θα αναστήσει την εποχή Στιβ Τζομπς. Πάντως, οι πωλήσεις έπεσαν.

Πόσο όμως θα κρατήσει αυτό και σε πόσα τρίμηνα θα αποτυπωθεί, διερωτώνται οι οικονομικοί αναλυτές.

Το επόμενο iPhone μπορεί τελικά να μην είναι αυτό στο οποίο η Apple θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους πιστούς της. Μπορεί, να περάσει το 2017 με ένα προοδευτικά εξελιγμένο iPhone 7S. Και τότε, όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν το 12μηνο ή 24μηνο μηνιαίο τίμημα της αντικατάστασης του τρέχοντος μοντέλου από το επόμενο, θα παρατείνουν την παύση αγορών, που επίσης θα αποτυπωθεί στο επόμενο, και στο μεθεπόμενο τρίμηνο, αναμένοντας το επετειακό, το εορταστικό iPhone 8.

Από την άλλη, ο Κουκ δεν φαίνεται να έχει πολλά να φοβηθεί για τις επιδόσεις της διοίκησής του στην Apple -ιδιαίτερα όταν αποδίδει στους μετόχους ολοένα περισσότερα. Είναι φανερό ότι υπάρχουν μερικά ακόμα νούμερα που θα έπρεπε να σταθεί κανείς. Το τρίμηνο αυτό, τα κατά 18% αυξημένα μέσα σε ένα χρόνο έσοδα από τις Υπηρεσίες (Πώληση εφαρμογών για iPhone και iPad, Συνδρομές Μουσική, Ταινιών κ.ά., Φιλοξενία και Συγχρονισμός Αρχείων κ.ά.) ήταν υψηλότερα από ποτέ, επεσήμανε ο Κουκ και προσκάλεσε τους πάντες στο επόμενο διεθνές συνέδριο προγραμματιστών στο Σαν Χοσέ τον Ιούνιο, αναγνωρίζοντας την αξία του προσηλυτισμού περισσότερων ομάδων ανάπτυξης εφαρμογών στην πλατφόρμα της.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

{{{related}}}

tech.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024