Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στην Facebook Inc. για ψευδή στοιχεία

Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ στην Facebook Inc. για ψευδή στοιχεία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επέβαλλε πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ στην Facebook Inc. για την παροχή εσφαλμένων και παραπλανητικών πληροφοριών στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τις συνέπειες της εξαγοράς της υπηρεσίας διαδικτυακής επικοινωνίας WhatsApp στον ανταγωνισμό. Το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ψευδώς, όπως αποδείχθηκε, ότι μπορούσε να συνδέσει τους λογαριασμούς των μελών του με αυτούς που διατηρούσαν στο WhatsApp.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επέβαλλε πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ στην Facebook Inc. για την παροχή εσφαλμένων και παραπλανητικών πληροφοριών στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τις συνέπειες της εξαγοράς της υπηρεσίας διαδικτυακής επικοινωνίας WhatsApp στον ανταγωνισμό.

Το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ψευδώς, όπως αποδείχθηκε, ότι μπορούσε να συνδέσει τους λογαριασμούς των μελών του με αυτούς που διατηρούσαν στο WhatsApp (με κλειδί, τον αριθμό του τηλεφώνου τους).

Ενώ το 2014, εν όψει της εξαγοράς, η Facebook Inc. δήλωνε γραπτώς και κατ’επανάληψη απαντώντας στην Επιτροπή, ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, τον Αύγουστο του 2016 άλλαξε τους όρους παροχής των υπηρεσιών της για να συμπεριλάβει την πιθανότητα να συνδέσει τους αριθμούς τηλεφώνου που είχαν δηλώσει οι χρήστες του WhatsApp με τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Η Επιτροπή διαπίστωσε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι παρά τις δηλώσεις της εταιρείας περί του αντιθέτου η δυνατότητα να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συγχώνευσης των στοιχείων υπήρχε ήδη από το 2014 και το προσωπικό της το γνώριζε.

Η αρμόδια Επίτροπος, Μάργκριτ Βεστάγκερ χαρακτήρισε το πρόστιμο ανάλογο της παραβίασης για την παροχή έγκυρων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας εξαγοράς όσο και αποτρεπτικό για παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

  • Η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας (τα οποία ανήλθαν σε 27,64 δισεκατομμύρια δολάρια ή 24,8 δισ. ευρώ το 2016). Υπολογίζεται λοιπόν πως, το ύψος του προστίμου θα μπορούσε να φτάσει τα 248 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις η Επιτροπή συνυπολόγισε ως ελαφρυντικό στοιχείο την συνεργασία της εταιρείας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για την διερεύνηση της παραβίασης -αφενός την αναγνώρισε, αφετέρου παραιτήθηκε του δικαιώματός της να εξετάσει το σχετικό φάκελο και να ζητήσει προφορική ακρόαση.

Παρά την επιβολή του προστίμου, το γεγονός δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Επιτροπής που ενέκρινε την εξαγορά του 2014.

Από την άλλη, δεν εμποδίζει τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν τα θέματα προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου και προστασίας του καταναλωτή που ενδεχομένως ανακύπτουν από την αλλαγή των όρων παροχής υπηρεσιών της Facebook Inc. τον Αύγουστο του 2016, σημειώνει η Επιτροπή.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024