Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ του Google AlphaGo η πρώτη παρτίδα Go κόντρα στον κινέζο πρωταθλητή

Υπέρ του Google AlphaGo η πρώτη παρτίδα Go κόντρα στον κινέζο πρωταθλητή

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo της Google κέρδισε την πρώτη παρτίδα του παιχνιδιού Go με αντίπαλο τον καλύτερο παίκτη του αρχαίου εξαιρετικά περίπλοκου παιχνιδιού στην Κίνα. Μετά τη νίκη στην αρχαία πόλη του νερού Wuzhen, o AlphaGo θα αναμετρηθεί ξανά δύο φορές με τον Ke Jie, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης -όταν το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ανθρώπων. Ο AlphaGo είχε κερδίσει το 2016 το Λι Σεντόλ, τον πολλάκις παγκόσμιο πρωταθλητή στο Γκο.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo της Google κέρδισε την πρώτη παρτίδα του παιχνιδιού Go με αντίπαλο τον καλύτερο παίκτη του αρχαίου εξαιρετικά περίπλοκου παιχνιδιού στην Κίνα. Μετά τη νίκη στην αρχαία πόλη του νερού Wuzhen, o AlphaGo θα αναμετρηθεί ξανά δύο φορές με τον Ke Jie, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης -όταν το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ανθρώπων.

Ο AlphaGo είχε κερδίσει το 2016 τον νοτιοκορεάτη Λι Σεντόλ, τον πολλάκις παγκόσμιο πρωταθλητή στο Γκο -sτην τελευταία από τις πέντε παρτίδες και με μια μόνο νίκη, ο Λι Σεντόλ εγκατέλειψε τον αγώνα, παραχωρώντας την ιστορική νίκη στο νευρωνικό δίκτυο..

Τα επόμενα παιχνίδια έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και το Σάββατο.

Το ταμπλό του Γκο είναι ένας πίνακας με 19 επί 19 τετράγωνα, στα οποία οι δύο παίκτες παίζουν εναλλάξ τοποθετώντας μαύρα ή άσπρα βότσαλα. Κάθε παίκτης προσπαθεί να περικυκλώσει τα πούλια του αντιπάλου του έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις γύρω του. Τα περικυκλωμένα πούλια απομακρύνονται από τον ταμπλό και η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από την περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό των βότσαλων που κατάφερε να φυλακίσει. Σε μια τυπική αναμέτρηση των 150 κινήσεων, οι πιθανές διατάξεις των πετρών στο ταμπλό φτάνει τις 10170-ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των ατόμων στο Σύμπαν που εξηγεί την πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές.

Ο αλγόριθμος AlphaGo δεν έχει διδαχτεί καν τους κανόνες του παιχνιδιού -είναι ένας αλγόριθμος μάθησης που βελτιώνεται με την εμπειρία. Το νευρωνικό δίκτυο βελτιώθηκε, μαθαίνοντας από τις ιδιαίτερες ικανότητες του ευρωπαίου πρωταθλητή -τον οποίο και νίκησε- και με τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Κι αυτό, λένε οι ερευνητές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού η τεχνητή του νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία και η επιστημονική έρευνα γενικότερα.

Η νέα αναμέτρηση ανθρώπου-μηχανής διεξάγεται στην Κίνα, όπου είναι φανερή είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ανταγωνιστεί διεθνώς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το Reuters αναφέρει ενδεικτικά πως η εταιρεία Baidu, γνωστή για τη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, εγκαινίασε το Μάρτιο ένα προηγμένο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με την κυβερνητική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Παρεμπιπτόντως, η Google δεν παρέχει τις υπηρεσίες της στην Κίνα. Πριν από επτά χρόνια αρνήθηκε να κάνει εξαιρέσεις στα αποτελέσματα της δικής της μηχανής αναζήτησης, μια απαίτηση της κινέζικης κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η πρόσβαση σε αυτήν δεν επιτρέπεται καθώς οι χρήστες μένουν πίσω από το κυβερνητικό τείχος προστασίας. Από το Μάρτιο οι Κινέζοι έχουν όμως πρόσβαση στην υπηρεσία μετάφρασης Google Translate -μια υπηρεσία η οποία επίσης βασίζεται στην μηχανική μάθηση, όπως ο AlphaGo.

Reuters,tech.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024