Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στίβεν Φράι: Η εξάρτηση από την τεχνολογία και το Κουτί της Πανδώρας

Στίβεν Φράι: Η εξάρτηση από την τεχνολογία και το Κουτί της Πανδώρας

Ως εκδότες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε πρόσφατα ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του λογοτεχνικού φεστιβάλ Hay που πραγματοποιείται στην Ουαλία.

Ως εκδότες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε πρόσφατα ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του λογοτεχνικού φεστιβάλ Hay που πραγματοποιείται στην Ουαλία.

Ο Φράι τόνισε ότι τα social media θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους νόμους με τους οποίους συμμορφώνονται οι παραδοσιακοί ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και της διαδικτυακής κακομεταχείρισης.

Περιγράφοντας την άποψή του για την «αναμόρφωση» του διαδικτύου, ο ηθοποιός κατηγόρησε τα κοινωνικά μέσα για την αποτυχία τους να «αναλάβουν την ευθύνη για τα επικίνδυνα, ψευδή και δυσφημιστικά θέματα, η επιρροή των οποίων θα έχει νομικές συνέπειες στα παραδοσιακά έντυπα ή ραδιοτηλεοπτικά μέσα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Ο Φράι συνέχισε λέγοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να χαρακτηριστούν άμεσα ως εκδότες, αφού μέχρι στιγμής αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για το περιεχόμενό τους, καθώς ισχυρίζονται ότι είναι πλατφόρμες και όχι εκδότες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό είναι μια «παράλογη ανωμαλία», αφού τα social media αποτελούν πλέον σημαντική πηγή ειδήσεων για περίπου το 80% του πληθυσμού.

«Εάν αυτοί και οι πλατφόρμες όπως το Twitter αναγνώριζαν τις ευθύνες τους ως εκδότες, τότε θα μπορούσαν να ασχολούνται καλύτερα με το περιεχόμενό τους για την αποτροπή αναρτήσεων με ατιμωτικό, δυσφημιστικό, απειλητικό ή ακόμα φρικτό χαρακτήρα».

Ο ηθοποιός τόνισε επίσης το γεγονός ότι σύντομα τα εν λόγω μέσα θα αναγκαστούν να αναλάβουν νέες νομικές ευθύνες, ενώ προειδοποίησε ότι η εξάρτηση των ανθρώπων από τα ψηφιακά συστήματα θα μπορούσε να προκαλέσει αναπόφευκτα μία κατακλυσμική κυβερνοεπίθεση, η οποία θα «σημάνει μια σκοτεινή περίοδο για το ανθρώπινο γένος».

«Ένα συμβάν σε επίπεδο εξαφάνισης… θα εξαλείψει τα προσωπικά μας αρχεία, θα ακυρώσει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, θα διαγράψει όλα τα αρχεία και τα δεδομένα της ύπαρξής μας και θα δημιουργήσει ένα είδος ψηφιακού χειμώνα για την ανθρωπότητα».

Ο Φράι, κάνοντας τον παραλληλισμό με το κουτί της Πανδώρας, είπε ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία σημαίνει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν είναι πλέον μη αναστρέψιμα.

«Η σκοτεινή πλευρά της ανόδου των μηχανών και η ξαφνική απαξίωση τόσων επαγγελματικών σταδιοδρομιών και θέσεων εργασίας· οι δυνατότητες της εγκληματικότητας, της εκμετάλλευσης και του εκβιασμού· η καταστολή και η επιτήρηση· ακόμα και οι νέες μορφές της κυβερνο-τρομοκρατίας θα μας οδηγήσουν σίγουρα σε νέες προκλήσεις, αφού το κάλυμμα του κουτιού έχει ήδη ανοίξει. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι κρατήσουμε το κάλυμμα και να αφήσουμε την ελπίδα να πετάξει έξω».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024