Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζ.Γουέιλς: Το Facebook δεν πρέπει να μας δείχνει μόνο ό,τι θα μας αρέσει

Τζ.Γουέιλς: Το Facebook δεν πρέπει να μας δείχνει μόνο ό,τι θα μας αρέσει

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της συνεργατικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση στην επιλογή δημοσιευμάτων που τρέχουν στη ροή ειδήσεων των μελών του Facebook. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε στο Facebook μόνο ό,τι διακρίνει ότι θα μας αρέσει, μόνο ότι φαίνεται ότι μας εκφράζει, είπε ο δημιουργός του νεότευκτου Wikitribune.

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της συνεργατικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση στην επιλογή δημοσιευμάτων που τρέχουν στη ροή ειδήσεων των μελών του Facebook.

Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε στο Facebook μόνο ό,τι διακρίνει ο αλγόριθμός του ότι θα μας αρέσει, μόνο ό,τι φαίνεται ότι μας εκφράζει, μόνο ότι μοιράζονται οι φίλοι μας, είπε ο δημιουργός του νεότευκτου Wikitribune (για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω κοινωνικών δικτύων).

Πρέπει να μας δίνεται μια σφαιρική εικόνα, πρέπει να μας προκαλεί η αντίθετη άποψη, υποστήριξε ο Γουέιλς κατά τη συζήτηση για την τεχνολογία στην εκδήλωση Viva Tech 2017 στο Παρίσι (η συζήτηση αναμένεται να δημοσιευτεί στο κανάλι της Viva Tech στο YouTube).

Ο Γουέιλς εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να τροφοδοτούμαστε και με άρθρα που εκφράζουν την αντίθετη άποψη από αυτή που είναι φανερό ότι υποστηρίζουμε -η θέση μας σε διάφορα ζητήματα εκφράζεται από τις επιλογές των άρθρων που κάναμε κλικ, εντός και εκτός Facebook, και πολλές ακόμα προτιμήσεις που εκφράστηκαν από εμάς με διάφορους τρόπους (like, αναπαραγωγή βίντεο, όροι αναζήτησης, φίλοι κ.ά.) και καταγράφηκαν από την υπηρεσία.

Εκτός από το να εμφανίζονται διαφημιστικές προτάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρείται πολύ πιθανό να μας ενδιαφέρουν, το Facebook διαθέτει όσα χρειάζεται για να προβάλλει επιλεκτικά άρθρα που εκφράζουν τις ήδη διατυπωμένες απόψεις μας -είτε επειδή δηλώσαμε με σαφήνεια τις πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλων πεποιθήσεις μας στο προφίλ μας, ή επειδή κάνουμε κατ’επανάληψη κλικ στη σχετική θεματολογία από διάφορες πηγές ή, από όσα φαίνεται ότι επιδοκιμάζουμε από τα post των φίλων, των φίλων των φίλων μας ή των Σελίδων που παρακολουθούμε.

Δείτε κι αυτό: Filter Bubble

Η πρόταση Γουέιλς πάντως, εκτιμάμε ότι θα πέσει στο κενό, καθώς στην προσπάθεια της Facebook Inc. να κρατήσει δια παντός τα μέλη της στο δίκτυό της, μάλλον προτιμά να τα ευχαριστεί. Τα post με την αντίθετη άποψη, δεν είναι ευχάριστα και μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση και δυσαρέσκεια στους αποδέκτες τους. Επιπλέον, σε περιόδους έντονων αντιπαραθέσεων (εκλογών, δημοψηφισμάτων, αθλητικών αγώνων κ.λπ.), τα μέλη του Facebook είτε επιλέγουν να μπλοκάρουν ή ακόμα και να διακόψουν τους δεσμούς εικονικής, έστω, φιλίας που τους συνδέουν με άλλα μέλη με τα οποία, την κρίσιμη στιγμή, δεν συμφωνούν. Η αποδυνάμωση των δεσμών στο δαιδαλώδες κοινωνικό δίκτυο του Facebook δεν είναι κάτι που θα επεδίωκε η εταιρεία. Είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν να παραμένουν στην «filter bubble».

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024