Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς γεννήθηκε το iPhone; «O Στ.Τζομπς μισούσε έναν τύπο στη Microsoft»

Πώς γεννήθηκε το iPhone; «O Στ.Τζομπς μισούσε έναν τύπο στη Microsoft»

Ο Σκοτ Φόρσταλ, ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην δημιουργία του πρώτου iPhone, καταθέτει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του πρώτου κινητού τηλεφώνου με οθόνη πολλαπλής αφής. Μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας των Υπολογιστών, ο Φόρσταλ αποκαλύπτει ότι το iPhone γεννήθηκε επειδή ο Στιβ Τζομπς «μισούσε έναν τύπο στη Microsoft».

Ο Σκοτ Φόρσταλ, ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην δημιουργία του πρώτου iPhone, καταθέτει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του πρώτου κινητού τηλεφώνου με οθόνη πολλαπλής αφής. Μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας των Υπολογιστών, ο Φόρσταλ αποκαλύπτει ότι το iPhone γεννήθηκε επειδή ο Στιβ Τζομπς «μισούσε έναν τύπο στη Microsoft».

Το πρόσωπο αυτό δεν κατονομάζεται και αναφέρεται μόνο ως ο σύζυγος μιας φίλης της γυναίκας του Τζομπς που εργαζόταν τότε στη Microsoft.

Σε κάθε κοινωνική εκδήλωση όπου βρισκόταν ο Τζομπς και τον συναντούσε, επέστρεφε φανερά εκνευρισμένος. Σε μια τέτοια εκδήλωση, ο άνθρωπος αυτός υπερηφανευόταν στον Τζομπς ότι η Microsoft έχει βρει την καλύτερη πρόταση computing, έχει κατασκευάσει μια ταμπλέτα που χρησιμοποιείται με πενάκι, υποκαθιστώντας τους φορητούς υπολογιστές.

Ο Τζομπς επέστρεψε τη Δευτέρα στο γραφείο εξοργισμένος και άρχισε να αποσυνθέτει τα επιχειρήματα περί τελειότητας της επίμαχης, πρωτοεμφανιζόμενης συσκευής που είχε στα σκαριά η Microsoft, ιδίως τη χρήση με πενάκι (stylus).

Τότε, προκάλεσε τον Φόρτσαλ και την ομάδα του να κατασκευάσουν ένα tablet που θα χρησιμοποιεί «τα δέκα πενάκια με τα οποία γεννιόμαστε», δείχνοντας τα δάκτυλά του.

Πράγματι, η ομάδα συντάχθηκε και τελικά έδειξε μια τεράστια οθόνη πολλαπλής αφής, με τεχνολογία capacitive, σε αντίθεση με την υπάρχουσα τεχνολογία resistive, στην οποία η απόκριση της οθόνης εξαρτάται από την πίεση που ασκείται πάνω της.

Κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος με τον Φόρσταλ, ο Τζομπς παρατήρησε πως όλοι γύρω του χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο και τότε γεννήθηκε η ιδέα για το iPhone. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Apple γνώριζε ότι τα μισά έσοδα της εταιρείας του προέρχονταν από τα iPod και τα τηλέφωνα θα μπορούσαν να κανιβαλίσουν τις πωλήσεις των iPod, διακρίνοντας τον κίνδυνο.

«Αφήστε κατά μέρος το πρότζεκτ για το τάμπλετ και επιχειρήστε να φτιάξετε ένα τηλέφωνο με αυτή την οθόνη capasitive multitoutch σε μέγεθος τσέπης…», είπε ο Τζομπς κατά τη μαρτυρία του έμπειρου σχεδιαστή.


Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης Φόρσταλ στην εκδήλωση του Computer History Museum για τη δημιουργία του iPhone.

Στα τέλη του 2006 ο Στιβ Τζομπς ήταν έτοιμοας να παρουσιάσει «τρία επαναστατικά προϊόντα σε ένα», το πρώτο iPhone.

«Μαζί θα γράψουμε σήμερα ιστορία», υποσχέθηκε τότε ο Τζομπς, «περίμενα δυόμισι χρόνια αυτή την ημέρα. Κάθε τόσο έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν και αλλάζει τα πάντα. Η Apple έχει εισάγει μερικά από αυτά στην ιστορία της, όσο απίθανο κι αν είναι να συμβεί αυτό σε μια εταιρεία με ένα έστω καινοτόμο προϊόν. Το 1984 παρουσίασε τον Macintosh, το 2001 το iPod. Το 2007, η Apple ανακοινώνει τρία επαναστατικά προϊόντα σε ένα: ένα iPod ευρείας οθόνης με έλεγχο αφής, ένα κινητό τηλέφωνο και μια συσκευή ιντερνετικής επικοινωνίας. «Η Apple εφευρίσκει ξανά το τηλέφωνο», είπε και έδειξε ένα iPod με καντράν τηλεφώνου…

O Στήβεν Τζομπς ξεκίνησε την παρουσίαση με μια επίθεση στα επονομαζόμενα smartphone. «Τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι διόλου έξυπνα, ούτε εύχρηστα» είπε δείχνοντας τα MotoQ, Blackberry, Palm Treo και Nokia E62. Όλα έχουν ένα πληκτρολόγιο για όλες τις δουλειές.

Η πρώτη καινοτομία στο σχεδιασμό του iPhone είναι ότι εγκαταλείπει το πληκτρολόγιο. Ολόκληρη η συσκευή είναι μια οθόνη με διαγώνιο 3,5 ιντσών με ένα μόνο πλήκτρο εμπρός και κάποια ακόμα στο πλάι του για τον έλεγχο της έντασης του ήχου.

Ο χειρισμός του γίνεται με το ανθρώπινο μέσο επιλογής: τα δάκτυλα. Η οθόνη αφής multitouch είναι μαγική, αφού είναι τόσο έξυπνη ώστε να αγνοεί τις ακούσιες κινήσεις, είχε πει ο Τζομπς κατά την παρουσίαση του 2007.

tech.in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024