Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη η Digea για ψηφιακή τηλεόραση σε υψηλή ευκρίνεια με DVB-T2

Έτοιμη η Digea για ψηφιακή τηλεόραση σε υψηλή ευκρίνεια με DVB-T2

Τεχνολογικά έτοιμη δηλώνει η Digea να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2. Τα τελευταία επτά χρόνια πουλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τηλεοράσεις HD, από τις οποίες 4399 δέκτες δεν είναι τεχνολογίας DVB-T2 και θα χρειαστούν αποκωδικοποιητή, κόστους 24 ευρώ.

Τεχνολογικά έτοιμη δηλώνει η Digea να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2. Έτσι, εξοικονομείται πολύτιμος χώρος στο φάσμα και δίνεται η δυνατότητα εκπομπής περισσότερων καναλιών, υποστηρίζοντας στην πράξη τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην τηλεόραση, σημειώνει ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Όπως ειδικότερα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας).

  • Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.
  • Βάσει της εξέλιξης των πωλήσεων και των λόγων αλλαγής του τηλεοπτικού δέκτη, προβλέπεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα νοικοκυριά της χώρας θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία HD.
  • Η τιμή πώλησης τόσο των τηλεοπτικών δεκτών όσο και των αποκωδικοποιητών νέας τεχνολογίας μειώνεται. Η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 είναι ήδη στα 24€.
  • Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στο χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κάλυψη που παρέχει το δίκτυο της Digea. Όπως διευκρινίστηκε η Digea καλύπτει στο 100% αυτό που η Πολιτεία καθόρισε ότι πρέπει να καλύπτεται, μέσω του Χάρτη Συχνοτήτων. Η εταιρεία, οφείλει να καλύπτει βάσει της άδειάς της το 95% του πληθυσμού. Βάσει μετρήσεων της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού της χώρας, έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης καθώς ο μέσος όρος κάλυψης για τα ιδιωτικά δίκτυα σε 11 χώρες της Ευρώπης είναι στο 91,6%.

Λεπτομερής ήταν και η ενημέρωση για την τιμολόγηση της εκπομπής των καναλιών. Όπως αναφέρθηκε, η τιμολόγηση για την εκπομπή του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται βάσει συγκεκριμένου Μοντέλου το οποίο έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Το Μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής. Βάσει του Μοντέλου, ένας περιφερειακός σταθμός στην Περιφερειακή Ζώνη των Δωδεκανήσων με εκπομπή σε 25 κέντρα καταβάλει μηνιαίο τίμημα ύψους 1.400 ευρώ (περιλαμβάνει κόστος συχνοτήτων, μηχανημάτων, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης δικτύου κλπ).

Τέλος, στα πλαίσια της απόδοσης τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (2ο ψηφιακό μέρισμα) τονίστηκε ότι η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί πρακτική όλων των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Από την άποψη αυτή υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης αντίστοιχου εθνικού οδικού χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει στον Έλληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρονται.

tech.in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024