2,5 εκατομμύρια θύματα, 28 χιλιάδες σώθηκαν

Στα 22 εκατομμύρια ευρώ η λεία από τις «απαγωγές» αρχείων

Στα 22 εκατομμύρια ευρώ η λεία από τις «απαγωγές» αρχείων
Η πρωτοβουλία No More Ransom ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία της Europol, της Kaspersky και της ολλανδικής αστυνομίας. Σήμερα, οι συνεργάτες ξεπερνούν τους εκατό.  
Οκτώ εκατομμύρια ευρώ σε λύτρα γλίτωσαν οι κάτοχοι 28.000 υπολογιστών τα περιεχόμενα των οποίων κρυπτογραφήθηκαν από ransomware αλλά αποκρυπτογραφήθηκαν με τα 54 εργαλεία που διέθεσε μέσα σε ένα χρόνο το "No More Ransom" η κοινοπραξία εννέα εταιρειών ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων που συνεργάστηκαν με την Europol.  Εντούτοις, τα θύματα ransomware τον τελευταίο χρόνο ήταν 2.581.026, δείχνουν οι μετρήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab που συμμετέχει στο σχήμα, από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017, τα θύματα επιθέσεων για λύτρα αυξήθηκαν κατά 12% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν. Από 2.315.931 τα θύματα ransomware αυξήθηκαν σε 2.581.026.

«Εάν πέσετε θύμα, μην καταβάλλετε λύτρα», επιμένουν οι αστυνομικές αρχές.

  • Δεδομένης της έξαρσης του φαινομένου, καλό είναι να προετοιμαστείτε. Τηρείτε αντίγραφα των πλέον σημαντικών αρχείων σας σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, αποσυνδεδεμένα από το κύριο σύστημά σας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ransomware στο tech.in.gr
Το SiliconRepublic.com επικαλείται έρευνα από τις Google, Chainalysis, UC San Diego, και την σχολή NYU Tandon School of Engineering, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία δύο χρόνια οι επιθέσεις αυτές έχουν αποφέρει περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ στους ενορχηστρωτές τους. Η καταβολή των λύτρων γίνεται σε Bitcoin και είναι μετρήσιμη. Μόνο το ransomware Locky -που χτύπησε και την Ελλάδα- τους απέφερε 6 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή.

tech.in.gr

Ειδήσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Θέματα: