Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 300 εκατ. διασυνδεδεμένα οχήματα στους δρόμους έως το 2025

Πάνω από 300 εκατ. διασυνδεδεμένα οχήματα στους δρόμους έως το 2025

Πραγματικότητα, συντομότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναμένεται να αποτελέσει το πλήρες διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο, που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που έχουμε μάθει να οδηγούμε και να κινούμαστε.

Πραγματικότητα, συντομότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναμένεται να αποτελέσει το πλήρες διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο, που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που έχουμε μάθει να οδηγούμε και να κινούμαστε, σύμφωνα με συγκλίνουσες προβλέψεις όλων των εμπλεκομένων βιομηχανιών που διατυπώνονται στο Mobile World Congress (MWC), στην Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων της βιομηχανίας από 5 τρισ. δολάρια που ήταν το 2015 σε 7,9 τρισ. δολάρια το 2030.

Ήδη έχουμε ξεπεράσει την πιλοτική φάση και κάποιες εφαρμογές διατίθενται και σε εμπορική εφαρμογή από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με νέες να προστίθενται σταδιακά και εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 300 εκατομμύρια αυτοκίνητα διασυνδεδεμένα μέχρι το 2025.

Στο Λονδίνο, όπως αναφέρει στο περίπτερο της Visa στο ΜWC στέλεχος του οργανισμού, καθώς παρουσιάζει τις δυνατότητες αυτόματων πληρωμών σε μια εντυπωσιακή Bentley, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης αυτόματων πληρωμών σε πρατήρια καυσίμων αλλά και σε παρκινγκ, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας.

Για παράδειγμα σε πρατήριο βενζίνης όλα γίνονται πλήρως αυτοματοποιημένα καθώς έχουν ενσωματωθεί συστήματα πληρωμών σε αυτοκίνητο, που επιτρέπουν να γίνει η εξόφληση ψηφιακά.

Το ίδιο και στην εξόφληση για μια θέση παρκαρίσματος, η οποία έχει βρεθεί αυτόματα καθώς το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα αναζήτησης κενών θέσεων, με την πληρωμή να πραγματοποιείται χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται μετρητά ή πλαστικό χρήμα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Visa, ο οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για την ενσωμάτωση των αυτόματων συστημάτων πληρωμών σε αυτοκίνητα νέας παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν στελέχη της Ericsson που παρουσιάζουν στο περίπτερο της εταιρίας λύσεις διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου, στην Σουηδία κυκλοφορούν αυτοκίνητα που παρέχουν ήδη πολλές αυτοματοποιημένες λύσεις που επιτρέπουν στον οδηγό να «συμμετέχει» ολοένα και λιγότερο στην οδήγηση.

Διαθέτουν συστήματα πληροφόρησης και ενημέρωσης που αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εποχή που θα φτάσουμε στην αυτόνομη οδήγηση με ελάχιστη ανθρώπινη συμμετοχή είναι πολύ πιο κοντά από ότι φαντάζεται ο μέσος πολίτης, επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρίας, που παρουσιάζουν τις λύσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το αυτοκίνητο και ο οδηγός του θα δέχονται σε πραγματικό χρόνο μεγάλο όγκο πληροφοριών για τα πάντα: για τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση των δρόμων όπως ακριβώς είναι την στιγμή που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο, όχι μόνον αναφορικά με την κίνηση αλλά και εμπόδια και τις τυχόν κακοτεχνίες, καθώς θα διαθέτουν αισθητήρες που θα μεταδίδουν πληροφορίες σε κέντρα και στην τροχαία (τα οποία θα αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε όλους τους οδηγούς).

Ήδη, στην Σουηδία κυκλοφορούν αυτοκίνητα αυτοματοποιημένα στο επίπεδο 3, επισημαίνουν στελέχη της Ericsson (με την σκάλα μέτρησης από το ένα ως το πέντε, όπου το πέντε είναι το επίπεδο που το όχημα θα κινείται αυτόνομα).

Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζονται στο MWC η διασυνδεδεμένη οδήγηση θα μειώσει τα θανατηφόρα ατυχήματα κατά 50%.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024