Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Windows 7, σύντομα και στο κινητό

Windows 7, σύντομα και στο κινητό

H Microsoft έχει λόγο να ελπίζει ότι το «7» θα είναι ο τυχερός αριθμός της όχι μόνο στα PC αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Η εταιρεία παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης το Windows Phon

H Microsoft έχει λόγο να ελπίζει ότι το «7» θα είναι ο τυχερός αριθμός της όχι μόνο στα PC αλλά και στα κινητά τηλέφωνα.

Η εταιρεία παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης το Windows Phone 7, το λειτουργικό σύστημα με το οποίο ελπίζει να κάνει νέα αρχή στην αγορά των smartphones, πιθανώς από τα τέλη του 2010.

Αντί να αναβαθμίσει το Windows Mobile 6.5, το οποίο απέτυχε πέρυσι να ενθουσιάσει την αγορά, η Microsoft ανέπτυξε ένα νέο προϊόν με δραστικά αλλαγμένη εμφάνιση και λειτουργικότητα.

Το Windows Phone 7 προορίζεται κυρίως για συσκευές με οθόνη αφής και βασίζεται στη λογική των «πλακιδίων» (tiles), δηλαδή εικονικών πλήκτρων σαν ζωντανά εικονίδια που προβάλλουν αυτόματα περιεχόμενο από το Διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, ένα πλακίδιο στην οθόνη υποδοχής μπορεί να απεικονίζει τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, ενώ ένα άλλο προσφέρει πρόσβαση σε λίστες επαφών και φίλων από υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι το λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων, το οποίο βασίστηκε στο Zune, τη φορητή συσκευή μουσικής με την οποία η Microsoft αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να ανταγωνιστεί το iPod στην αμερικανική αγορά.

Τώρα, κάθε φορά που το κινητό συνδέεται στον υπολογιστή, το λογισμικό του Zune θα εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του PC για τη διαχείριση της βιβιλιοθήκης πολυμέσων.

Ακόμα, πολλές από τις εφαρμογές που ενσωματώνει το Windows Phone 7 συνδέονται με διαδικτυακές υπηρεσίες της Microsoft, όπως η μηχανή αναζήτησης Bing και η υπηρεσία online παιχνιδιών Xbox Live.

Η Microsoft ήταν ουσιαστικά αναγκασμένη να προχωρήσει σε δραστική αναβάθμιση της πρότασής της, δεδομένου ότι το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά των smartphone έχει πλέον συρρικνωθεί σημαντικά και περιορίζεται στην τέταρτη θέση με 8,8%.

Το Symbian της Nokia επικρατεί με 47,2%, το Blackberry της RIM ακολουθεί με 20,8% και το iPhone OS της Apple βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15,1%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Canalys.

Στο συνέδριο της Βαρκελώνης, ο Αντι Λις, αντιπρόεδρος του τμήματος κινητών επικοινωνιών της Microsoft, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του αναρωτήθηκε μήπως θα έπρεπε να λανσάρει κι αυτή το δικό της κινητό τηλέφωνο, αντί να πουλά το λειτουργικό σύστημα σε άλλους κατασκευαστές.

«Εξετάσαμε πολλές διαφορετικές παραμέτρους τα τελευταία δύο χρόνια. Σκεφτήκαμε ακόμα και να φτιάξουμε το δικό μας τηλέφωνο» είπε ο Λις.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η σειρά Windows Mobile προκάλεσε σύγχυση στους χρήστες: Οι κατασκευαστές συσκευών είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στο λογισμικό και να το προσαρμόζουν στα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν πολλές διαφορετικές προτάσεις που δεν λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτή τη φορά η Microsoft θα συνεργαστεί πιο στενά με τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές, και μάλιστα θα τους επιβάλλει ορισμένες βασικές τεχνικές προδιαγραφές: Εξωτερικά κουμπιά «home», «search» και «back», oθόνη αφής υψηλής ανάλυσης και κάμερα με ανάλυση τουλάχιστον 5 Mpixel.

Όπως ανακοίνωσε στη Βαρκελώνη ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, η εταιρεία του συνεργάζεται ήδη με κατασκευαστές όπως η Samsung, η LG και η HTC για το λανσάρισμα νέων κινητών πριν από την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024