Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Intel Inside: Smartphone και Tablet με ισχύ PC

Intel Inside: Smartphone και Tablet με ισχύ PC

H Intel παρουσίασε στις 11 Μάη την καινούρια έκδοση μιας πλατφόρμας βασισμένης στον επεξεργαστή Intel Atom. Στην νέα αυτή έκδοση, η κατανάλωση ενέργειας είναι τόσο χαμηλή ώστε επιτρέπει στον μεγαλύτερο κατασκευαστή επεξεργαστών για PC να στοχεύσει την κατηγορία φορητών όπως τα tablet και τα smartphone.

Οι επιδόσεις των ολοκληρωμένων συστημάτων της πλατφόρμας είναι τόσο υψηλές, ώστε κάθε σύστημα που θα βασίζεται στην νέα πλατφόρμα θα μπορεί να υποστηρίξει με άνεση την παράλληλη εκτέλεση (multitasking) μιας σειράς εφαρμογών πολυμέσων και Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων απαιτητικών εργασιών όπως η αναπαραγωγή/εγγραφή βίντεο υψηλής ανάλυσης και της διεξαγωγής συνδιασκέψεων με βίντεο με πολλούς συμμετέχοντες (multipoint).

H Intel κατόρθωσε να μειώσει την κατανάλωση αλλά και το κόστος και τις φυσικές διαστάσεις της πλατφόρμας, μεγιστοποιώντας παράλληλα τις επιδόσεις της αρχιτεκτονικής της, καθιστώντας πλέον εφικτό να μετατραπούν τα κινητά σε μικρούς, ισχυρούς φορητούς υπολογιστές.

{{{ moto }}}

Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον επεξεργαστή system-on-chip [SoC] της σειράς Intel Atom Processor Z6xx (γνωστό μέχρι τώρα με την ονομασία «Lincroft»), τον ελεγκτή Intel Platform Controller Hub MP20 (έως τώρα «Langwell») καθώς και ένα ειδικά σχεδισμένο Mixed Signal IC (MSIC), γνωστό και ως «Briertown.» Ο επεξεργαστής Intel Atom Processor Z6xx , για την τοποθέτηση του οποίου χρειάστηκε να διαμορφωθεί εκ νέου η πλατφόρμα, συνδυάζει σε ένα μόνο ολοκληρωμένο SoC, έναν πυρήνα Intel Atom στα 45nm, κυκλώματα επεξεργασίας 3D γραφικών, κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές σημάτων βίντεο, καθώς κι ελεγκτές μνήμης και οθόνης. Εκτός αυτών, η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον ελεγκτή MP20 Platform Controller Hub, ο οποίος υποστηρίζει μια σειρά από ρουτίνες σε επίπεδο συστήματος και I/O blocks. Επιπλέον, ένα ειδικά σχεδιασμένο MSIC φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας και την τροφοδοσία, χρησιμοποιώντας πλήθος αναλογικών και ψηφιακών components.

Τα νέα smartphone/tablet θα τρέχουν μεταξύ άλλων, το Android, το Meego και το Moblin.

Θεαματική μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της αυτονομίας

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση της πλατφόρμας είναι τουλάχιστον 50 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη της πλατφόρμας προηγούμενης γενιάς της Intel. Σε λειτουργία audio η μείωση είναι της τάξης του 20x, και σε λειτουργία browsing ή βίντεο, η κατανάλωση πέφτει 2 με 3 φορές πιο χαμηλά σε σχέση με την πλατφόρμα προηγούμενης γενιάς.

Η οικονομία ενέργειας, συνεπάγεται αυτονομία μεγαλύτερη των 10 ημερών (σε κατάσταση αναμονής), έως 2 ημέρες (σε κατάσταση αναπαραγωγή μουσικής), και 4-5 ώρες (σε κατάσταση παρακολούθηση βίντεο ή browsing).

Επιδόσεις smartphone/tablet στα επίπεδα PC

Εκτός όμως από την αυξημένη αυτονομία, έχουμε και αύξηση των επιδόσεων από 150 – 300 % , βελτίωση στην απόδοση των γραφικών κατά 200-400 %, υπερτετραπλάσια ταχύτητα στα JavaScripts, καθώς και υποστήριξη σημάτων HD 1080p (στην αναπαραγωγή) και 720p HD (στην εγγραφή). Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι καινοτομίες, οι οποίες συνοδεύονται από χαμηλή κατανάλωση, θα φέρνουν τη χρηστική εμπειρία των νέων ισχυρών κινητών συσκευών στα επίπεδα ενός PC.

Χρονισμός 1,5GHz στα smartphone, 1,9GHz σε tablet

Όσον αφορά το χρονισμό, η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα συχνοτήτων που φτάνουν έως το 1.5 GHz για smartphones υψηλών προδιαγραφών, και έως το 1.9 GHz για χρήση σε tablets ή άλλες φορητές υπολογιστικές συσκευές.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024