Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο έξυπνο μπορεί να γίνει ένα σύστημα πλοήγησης;

Πόσο έξυπνο μπορεί να γίνει ένα σύστημα πλοήγησης;

Ευφυή και κοινωνικά επιχειρούν να καταστήσουν τα συστήματα πλοήγησης οι κατασκευαστές καταφεύγοντας στην αξιοποίηση πληροφοριών που συλλέγουν οι οδηγοί-χρήστες των συστημάτων τους. Τελευταίο παράδειγμα τα χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων Spirit στα συστήματα πλόηγησης της Mio Technology.

Ευφυή και κοινωνικά επιχειρούν να καταστήσουν τα συστήματα πλοήγησης οι κατασκευαστές καταφεύγοντας στην αξιοποίηση πληροφοριών που συλλέγουν οι οδηγοί-χρήστες των συστημάτων τους. Τελευταίο παράδειγμα τα χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων Spirit στα συστήματα πλόηγησης της Mio Technology.

Πόση ώρα απαιτείται για αυτή τη διαδρομή «συνήθως»;

Με τα Mio Spirit 470, 570 και 575 η κατασκευάστρια εταιρεία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει μέσα στο 2011 και στο ελληνικό οδικό δίκτυο στοιχεία από την κίνηση στους δρόμους που προκύπτουν από τους ίδιους τους οδηγούς: για να προτείνει την ταχύτερη διαδρομή προς τον επιθυμητό προορισμό βασίζεται στην μέση ταχύτητα κυκλοφορίας στις εναλλακτικές διαδρομές με βάση ιστορικά στοιχεία που συλλέγονται ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα από τα οχήματα που κινούνται σε αυτές. Η τεχνολογία ονομάζεται IQ Routes και αναπτύχθηκε από την TomTom, ωστόσο αξιοποιείται και από τα νέα μοντέλα της σειράς Spirit της Mio.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει η Μio στο In.gr Τεχνολογία:

«Η λειτουργία IQ Routes είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα σε όλες τις νέες συσκευές της Mio, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει εγκαταστήσει τους πιο πρόσφατους χάρτες (2010.06 version). Οι συσκευές που διατίθενται τώρα στο εμπόριο έχουν τη νέα έκδοση χαρτών, ενώ ενδεχομένως χρήστες που έχουν αγοράσει νωρίτερα τη συσκευή θα πρέπει να κάνουν την αναβάθμιση οι ίδιοι εάν δεν έχουν τη συγκεκριμένη version χάρτη. Τέλος, όσον αφορά τη συλλογή των δεδομένων, έχουν ήδη διεξαχθεί δοκιμαστικές περίοδοι όπου συλλέχθηκαν αρκετά στοιχεία για την πιλοτική λειτουργία του IQ Routes και εν καιρώ θα εμπλουτιστούν καθώς οι οδηγοί θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το GPS.»

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία κίνησης στους δρόμους, η Mio μας απάντησε τα εξής:

«Το TMC προς το παρόν υποστηρίζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία κ.α. αλλά όχι στην Ελλάδα. Η εταιρεία ήδη έχει αρχίσει την υλοποίηση του συστήματος και η έναρξη της λειτουργίας του TMC για τη χώρα μας προγραμματίζεται μέσα στο Q1 2011 ή στις αρχές του Q2 2011.»

Oι προτεινόμενες τιμές πώλησης είναι οι ακόλουθες:

  • Mio Spirit S470Ελλάδα 129,99€
  • Mio Spirit S470 Full Europe 149,99€
  • Mio Spirit S570 Full Europe 169,99€
  • Mio Spirit S575 Full Europe 199,99€

LearnMe: «Τιμόνι Καλαματιανό»;

Από την άλλη, η Mio έλαβε υπόψη της ότι δεν θεωρούν όλοι οι οδηγοί βέλτιστη την ίδια διαδρομή κι αυτό γιατί ίσως δεν ανταποκρίνεται στις προσωπικές οδηγικές τους προτιμήσεις (στροφές, ταχύτητες, διασταυρώσεις, λωρίδες κυκλοφορίας κ.λπ.). Έτσι, στα νέα μοντέλα Spirit έχει ενσωματώσει την τεχνολογία LearnMe με την οποία το σύστημα μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού ώστε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να προτείνει μια διαδρομή να ανταποκριθεί σε αυτές. Για παράδειγμα, με το LearnMe το GPS καταγράφει την ταχύτητα με την οποία οδηγεί κανείς σε 32 διαφορετικούς «τύπους» δρόμων (στην πόλη, στην επαρχία, στις ευθείες, κ.λπ.), το χρόνο που χρειάστηκε ο οδηγός για να κάνει 336 «μανούβρες» και άλλα. Φυσικά, για να προτείνει τελικά ο αλγόριθμος μια διαδρομή προσαρμοσμένη στο εκάστοτε στυλ οδήγησης απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα, ωστόσο η Mio υποστηρίζει ότι τελικά αυτό επιτυγχάνεται με επιτυχία.

Μεγάλες οθόνες με ευφυείς προτάσεις κατά την πληκτρολόγηση

Το Spirit 470 διαθέτει οθόνη αφής 4,3 ιντσών και τα Spirit 570 και 575 διαθέτουν ευρεία οθόνη 4,7 ιντσών. Όλη η νέα σειρά Spirit της Mio υποστηρίζει την τρισδιάστατη απεικόνιση των διασταυρώσεων για ευκρινέστερη πλοήγηση, ειδοποιεί τον οδηγό για κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας και τη λειτουργία Text-to-speech για προφορά της ονομασίας των επερχόμενων δρόμων (και στην ελληνική γλώσσα). Επιπλέον, τo ανανεωμένο πληκτρολόγιο QuickSpell της Mio προτείνει λέξεις κατά την πληκτρογράφηση, με σκοπό να μειώσει τις λανθασμένες εισαγωγές και να βελτιώσει την αναζήτηση.
Η Mio προσφέρει επίσης στους χρήστες των Spirit το πακέτο Αναβάθμισης Χαρτών Total Refresh Mio Map Guarantee, που εξασφαλίζει ότι θα έχουν τον πιο πρόσφατο χάρτη στη συσκευή τους. Συγκεκριμένα, εφόσον η Mio διαθέσει έναν ενημερωμένο χάρτη μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς της συσκευής, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν την αναβάθμιση χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, η Mio προσφέρει μια λύση που θεωρεί ιδανική για τα μικρά ταξίδια και τις διακοπές, παρέχοντας την επιλογή ενοικίασης χαρτών άλλων χωρών με ένα μικρό κόστος.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024