Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nintendo 3DS: Η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή 3D χωρίς γυαλιά

Nintendo 3DS: Η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή 3D χωρίς γυαλιά

Ζωντανά μεταδόθηκε η επίσημη παρουσίαση της πρώτης φορητής παιχνιδομηχανής με δυνατότητα αναπαραγωγής τρισδιάστατων παιχνιδιών και ταινιών χωρίς ειδικά γυαλιά. H Nintendo ανακοίνωσε την επίσημη ημερομηνία διάθεσης, την τιμή και τους πρώτους τίτλους.To tech.in.gr μιλά με τον επίσημο διανομέα στην Ελλάδα, Nortec Multimedia.

Ζωντανά μεταδόθηκε η επίσημη παρουσίαση της πρώτης φορητής παιχνιδομηχανής με δυνατότητα αναπαραγωγής τρισδιάστατων παιχνιδιών και ταινιών χωρίς ειδικά γυαλιά. H Nintendo ανακοίνωσε την επίσημη ημερομηνία διάθεσης, την τιμή και τους πρώτους τίτλους.To tech.in.gr μιλά με τον επίσημο διανομέα στην Ελλάδα, Nortec Multimedia.

Ανανέωση: Τι ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση στις 19 Ιανουαρίου

1. Το 3DS θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις 25 Μαρτίου, και στις ΗΠΑ στις 27 Μαρτίου.
2. Η τιμή του στις ΗΠΑ θα είναι 250 δολάρια (όσο το Wii όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2006).
3. Η τιμή στις άλλες αγορές (σ.σ. Ευρώπης) θα καθοριστούν από τους τοπικούς εκπροσώπους
4. Οι αισθητήρες κίνησης και το γυροσκόπιο αξιοποιούνται στα παιχνίδια και στα βίντεο, ώστε ο χρήστης είτε να χειρίζεται το παιχνίδι κουνώντας την κονσόλα (για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι racing γέρνοντας μπροστά την κονσόλα επιταχύνει, γέρνοντας πίσω επιβραδύνει ή φρενάρει) ή να αλλάξει γωνία θέασης ιδιαίτερα σε περιεχόμενο 3D.
4. Αμφότερες οι δύο εξωτερικές κάμερες κάνουν λήψη φωτογραφιών σε 3D (οι οποίες προβάλλονται φυσικά στην οθόνη 3D).
5. Το 3DS έχει μια εφαρμογή που ονομάζεται Mii Creator, που δημιουργεί avatar από φωτογραφίες του χρήστη, φυσικά με δυνατότητα προσαρμογής από τον ίδιο.
6. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, θα έχουν κυκλοφορήσει 30 νέοι τίτλοι (3D και μη) – Δείτε το βίντεο στη βιντεοθήκη της τεχνολογίας
7. Παλαιότεροι τίτλοι για συμβατές κονσόλες, ακόμα και για το Game Boy θα είναι διαθέσιμες για κατέβασμα.
8. Το 3DS θα κυκλοφορήσει σε μαύρο και μπλε της θάλασσας (όχι κόκκινο ή άλλα χρώματα)

Περισσότερα στοιχεία

Η πρώτη αναφορά στην πολυαναμενόμενη πια φορητή κονσόλα της Nintendo έγινε τον Απρίλιο του 2010 σε ιαπωνική εφημερίδα. Στις 15 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη έκθεση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών E3 στο Λος Αντζελες και έκτοτε αναμένεται με ενθουσιασμό.

3D χωρίς γυαλιά

Η νέα μικροσκοπική φορητή παιχνιδομηχανή ονομάζεται Nintendo 3DS και ειδοποιός διαφορά της με τις σημερινές φορητές κονσόλες της Nintendo, Nintendo DS και DSi που έσπασαν ταμεία το Δεκέμβριο είναι η υποστήριξη μιας νέας τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης χωρίς γυαλιά. Παιχνίδια (αλλά και ταινίες) στις τρεις διαστάσεις θα αναπαράγονται σε μια οθόνη wide με λόγο απεικόνισης 16:9 με διαγώνιο 3,53 ίντσες αποδίδοντας την (ψευδαίσθηση) του βάθους με μια τεχνολογία που μελετά η Nintendo στην Ιαπωνία για τις φορητές κονσόλες της επί μια ολόκληρη δεκαετία.

H ανάλυση της οθόνης 3D είναι 800 x 240 pixel, με 400 εικονοστοιχεία «αφοσιωμένα» σε κάθε μάτι -τα οποία υποθέτει κανείς ότι ίσως «αναβοσβήνουν» με διαφορετικό ρυθμό στη μονάδα του χρόνου ανανέωσης του περιεχομένου της οθόνης ώστε να δώσουν την αίσθηση του βάθους(περισσότερα για την τεχνολογία που κάνει εφικτή την θέαση τρισδιάστατου περιεχομένου είναι πολύ πιθανό να δούμε στην ζωντανή παρουσίαση).

Δυνατότητα απενεργοποίησης 3D και γονικού ελέγχου

Ενδιαφέρον είναι ότι στο πλάι της μεγάλης οθόνης υπάρχει ένας «δρομέας»/slider που ρυθμίζει το βάθος του 3D και μπορεί ακόμα και να το απενεργοποιήσει εντελώς. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η θέαση 3D μπορεί υπό συνθήκες και ανά περίπτωση να προκαλέσει ζαλάδα (τουλάχιστον στην τεχνολογία με γυαλιά που γνωρίζουμε σήμερα), η Nintendo δίνει τη δυνατότητα γονικού ελέγχου με την εισαγωγή κωδικού PIN που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τη λειτουργία αναπαραγωγής σε τρεις διαστάσεις. Εξάλλου, νωρίτερα η Nintendo είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα οι τρισδιάστατες προβολές -που στέλνουν ταχύτατα διαφορετική εικόνα στο αριστερό και στο δεξί μάτι- θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της όρασης σε μικρά παιδιά (6 ετών ή μικρότερα).

Ταινίες 3D στο 3DS

Η οθόνη 3D θα αναλάβει και την αναπαραγωγή ταινιών ταινίες 3D, όπως το Legends of the Guardians από την Warner Brothers. Σχετικές συμφωνίες έχουν ήδη συναφθεί με Warner, Disney και Pixar και άλλους παραγωγούς -απομένει να ακούσουμε στην σημερινή ίσως παρουσίαση ποιες ταινίες θα μπορεί κανείς να δει στο 3DS αλλά και πώς θα γίνεται η διανομή του (με τις κλασσικές κασέτες ή θα πρόκειται για περιεχόμενο διαθέσιμο από το διαδίκτυo-download).

Δεύτερη οθόνη αφής Αυξημένες μέθοδοι χειρισμού

Η δεύτερη οθόνη του 3Ds έχει κατάτι μικρότερη διαγώνιο (3,02 ίντσες) και είναι αφής: ο χειρισμός των παιχνιδιών γίνεται από εδώ με τη χρήση stylus 4 ιντσών σε πλήρη ανάπτυξη. Αλλες μέθοδοι επικοινωνίας με την κονσόλα για το χειρισμό παιχνιδιών, εφαρμογών, ρυθμίσεων, ταινιών είναι το ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα παραδοσιακά A/B/X/Y και το pad ελέγχου, τα πλήκτρα αριστερά/δεξιά, το Start και το Select, το νέο Slide pad (αναλογικό χειριστήριο που ακούει σε 360 μοίρες). Το 3DS έχει τις δύο κάμερες των προγενέστερων μοντέλων (η μια βλέπει τον παίκτη και βρίσκεται πάνω από την οθόνη 3D) αλλά και μια επιπλέον εξωτερική, όλες μικρής ανάλυσης (0,3Μpixel). Η δεύτερη εξωτερική έχει μια εντυπωσιακή λειτουργία: τη λήψη φωτογραφιών 3D (βρίσκονται εξωτερικά, πίσω από την οθόνη 3D). Επίσης, το 3DS έχει αισθητήρα κίνησης και γυροσκόπιο.

Πλήρης υποστήριξης των τίτλων του DSi

Οι τίτλοι 3D παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο το 3DS διατηρεί τη συμβατότητα προς τα πίσω, δηλαδή είναι συμβατό με το DSi και μπορεί να παίξει όλα τα παιχνίδια του. Η νέα φορητή παιχνιδομηχανή θα φέρει εγκαταστημένο το DSiware για την πρόσβαση στο Nintendo Shop Channel, το διαδικτυακό κατάστημα βιντεοπαιχνιδιών της Nintendo από το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάσει, αντί συμβολικού, ουσιαστικά, ποσού ή δωρεάν εφαρμογές που έτρεχαν σε home κονσόλες όπως το πρώτο Super Mario (virtual console). Η αγορά από το Shop της Nintendo γίνεται με τα λεγόμενα Points που διατίθενται υπό μορφή καρτών των 1000, 2000 ή 3000 πόντων, όπου 100 πόντοι κοστίζουν 1 ευρώ.

Ογδόντα τίτλοι στην πρεμιέρα;

Στην παρουσίαση της 19ης Ιανουαρίου, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις των πρώτων τίτλων που θα συντροφεύσουν το 3DS σε Ιαπωνία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Πάντως, μέχρι στιγμής η Nintendo έχει παρουσιάσει σειρά δικών της τίτλων και άλλων που ετοιμάζουν εταιρείες όπως η Ubisoft, η Activision και άλλοι (στις E3 αναφέρθηκαν 80 τίτλοι). O πρώτος τίτλος αναμένεται να είναι το Kids Icarus, ένα παιχνίδι που παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο.

Πολλαπλοί τρόποι αξιοποίησης του WiFiΣυναγωνισμός με άλλους παίκτες

Το 3DS υποστηρίζει την ασύρματη δικτύωση μέσω WiFi για την αξιοποίηση σύνδεσης στο Ίντερνετ, και έχει δύο νέες εφαρμογές για να το εκμεταλλευτεί ως φορητή κονσόλα στο έπακρο εν κινήσει: Με ενεργοποιημένο το WiFi και την παιχνιδομηχανή σε κατάσταση αναμονής (ακόμα και μέσα σε μια τσάντα), το λεγόμενο StreetPass αναλαμβάνει να εντοπίζει άλλες συσκευές «της φυλής» (άλλα παρακείμενα 3DS) και ανταλλάσσει μέσω του hotspot (με τη προηγούμενη συναίνεση του χρήστη) πληροφορίες για τα παιχνίδια που παίζει ο παρακείμενος παίκτης αλλά και τις επιδόσεις του -αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών λειτουργεί προωθητικά, καθώς οι παίκτες γνωρίζονται μέσα από τα παιχνίδια που παίζουν βλέποντας μάλιστα ο ένας το avatar του άλλου και τα στατιστικά του (πόσα Pokemon έχεις πιάσει;). Ωστόσο, η γνωριμία αυτή δεν σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικό παιχνίδι.

SpotPass: Ανοικτό κανάλι ενημέρωσης στην κονσόλα

Η δεύτερη ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το SpotPass που ορίζεται ως μια «μέθοδος αποστολής υλικού μέσω ενεργητικής διαφήμισης». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κανάλι επικοινωνίας της Nintendo με τους κατόχους της φορητής παιχνιδομηχανής της για την προβολή τίτλων, ενημερώσεων κ.λπ. Το SpotPass όμως μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο χρήσιμο, εάν αξιοποιήσει και πάλι το WiFi εν κινήσει για να προβάλλει για παράδειγμα προσφορές παρακείμενων καταστημάτων.

Activity Log: Πόσο περπατήσατε και πόσο παίξατε

Μια ακόμα λειτουργικότητα που υπάρχει στο 3DS είναι το λεγόμενο Activity Log, το οποίο αναλαμβάνει να κρατά στατιστικά για την πραγματική σωματική άσκηση του παίκτη, αφού μετρά τα βήματα των ποδιών του αλλά και των δακτύλων του…(τη δραστηριότητα που αφορά τη χρήση της κονσόλας): ανάλυση αποδόσεων στα παιχνίδια, ώρες παιχνιδιού, συχνότητα και λοιπά.

Αυτονομία;

Ασαφές παραμένει ακόμα πόσο μεγάλη θα είναι η αυτονομία της συσκευής με τη μπαταρία ιόντων λιθίου που θα φέρει, αν και λέγεται ότι θα φτάνει τουλάχιστον αυτή του DSi (17 ώρες υπό συνθήκες), αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ονομαστική διάρκεια διαφέρει από την πραγματική και εξαρτάται από τη χρήση. Ως εκ τούτου, δεν είναι γνωστό πόσο «στραγγίζει» τη μπαταρία το 3D.

Θύρα για SD 2GB (τουλάχιστον)

To 3DS έχει slot για cartridge 3DS και DS (οι κάρτες 3DS θα έχουν χωρητικότητα 2GB «αρχικά», υπονοώντας ότι αναμένονται και σε μεγαλύτερες χωρητικότητες) και θύρα για κάρτες μνήμης SD.

Παρουσιάσεις «σκούπα» σε δημόσιους χώρους

Όσα κι αν γράψει κανείς για την νέα φορητή παιχνιδομηχανή της Nintendo δεν είναι αρκετά για να πειστεί εάν δεν πιάσει στα χέρια του και δεν δει το 3D ή έστω τα εφέ 3D με τα μάτια του. Αυτός είναι ο λόγος που η Nortec Multimedia αναμένεται να διοργανώσει στον κατάλληλο χρόνο, πρωτότυπα event στα οποία μας έχει συνηθίσει: ομάδες performer που βγαίνουν σε πλατείες, εμπορικά κέντρα ή παραλίες (μπορεί να πετύχατε τις νοσοκόμες που επιδείκνυαν το παιχνίδι Braintraining) και δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν την κονσόλα. Επίσης η κυκλοφορία του 3DS αναμένεται να υποστηριχτεί με μεγάλη τηλεοπτική καμπάνια.

Τιμή και διάθεση

Η κονσόλα θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία στις 26 Φεβρουαρίου και το Μάρτιο σε Ευρώπη και Αμερική και θα είναι «κλειδωμένη» ανά περιοχή. H τιμή ανακοινώνεται σήμερα, αν και ήδη εικάζεται ότι δεν θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024