Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Acer Iconia Tab A500: Η πρώτη ταμπλέτα της Acer με Honeycomb

Acer Iconia Tab A500: Η πρώτη ταμπλέτα της Acer με Honeycomb

Το Acer Iconia Tab είναι η πρώτη ταμπλέτα της Acer. Το μοντέλο Α500 βασίζεται στο Android 3.0.1 ή Honeycomb και είναι ένα από τα πρώτα στην ελληνική αγορά με το λειτουργικό που φτιάχτηκε ειδικά για tablet. Με τα ίδια χαρακτηριστικά, το Iconia Tab κυκλοφορεί και με Windows 7 (μοντέλο W500) και μάλιστα στην ίδια τιμή (499 ευρώ).

Το Acer Iconia Tab είναι η πρώτη ταμπλέτα της Acer. Το μοντέλο Α500 βασίζεται στο Android 3.0.1 ή Honeycomb και είναι ένα από τα πρώτα στην ελληνική αγορά με το λειτουργικό που φτιάχτηκε ειδικά για tablet. Με τα ίδια χαρακτηριστικά, το Iconia Tab κυκλοφορεί και με Windows 7 (μοντέλο W500) και μάλιστα στην ίδια τιμή (499 ευρώ).

Πρόκειται για ένα tablet με σχετικά πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά για την ώρα, κάποια από τα οποία είναι είτε μοναδικά, είτε πολύ χρήσιμα σε ταμπλέτα, όπως η πλήρης θύρα USB, η έξοδος HDMI και η οικιακή δικτύωση με συσκευές DLNA.

Έχει οθόνη πολλαπλής αφής 10,1 ιντσών, εμπρόσθια κάμερα 2Mpixel και πίσω 5Mpixel με δυνατότητα λήψης βίντεο στα 720p, μια θύρα miniUSB καθώς και υποδοχή για κάρτα microSD. Ο σχεδιασμός της υποδοχής στο πλάι που σήμερα δέχεται μόνο microSD μαρτυρά ότι στο ίδιο «σασί» ίσως μελλοντικά τοποθετηθεί και θέση για SIM (στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί μοντέλο 3G, αλλά στις ΗΠΑ λέγεται ότι θα κυκλοφορήσει με υποστήριξη για δίκτυα LTE, μια τεχνολογία 4G). Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος σύνδεσης στο Ίντερνετ είναι μέσω Wi-Fi.

Το A500 βασίζεται στον διπλοπύρηνο επεξεργαστή της nVidia, Tegra 250 Cortex A9, χρονισμένο στο 1GHz, τον ίδιο που φέρουν ανταγωνιστικά tablet με Honeycomb (όπως το Samsung Galaxy Tab 10.1 ή το Motorola Xoom), με ενσωματωμένο τσιπ επεξεργασίας γραφικών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (στοιχείο καθοριστικό για μια φορητή συσκευή). Κατά την αναπαραγωγή παιχνιδιών, όπως το υπάρχον Need for Speed: Shift η γρήγορη εναλλαγή των γραφικών δεν είχε ελλείψεις και γενικότερα, οι εντυπώσεις από την ταχύτητα ανταπόκρισης ήταν πολύ καλές σε όλες τις λειτουργίες.

Εξάλλου, το Iconia Tab A500 έχει αρκετή μνήμη RAM (DDR2 SDRAM) 1GB και 32GB ROM. Στον ξένο Τύπο, αναφέρεται ότι η μνήμη είναι η ταχύτερη DDR3, εντούτοις αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την Acer (και έτσι αναρωτιόμαστε εάν οι εκδόσεις στο εξωτερικό, π.χ. στις ΗΠΑ, είναι διαφορετικές, πράγμα διόλου απίθανο.

Συνoδεύεται από καλώδιο USB (miniUSB-USB) για σύνδεση σε υπολογιστή και τον απαραίτητο φορτιστή (αυτόν θα πρέπει να τον έχετε μονίμως μαζί σας καθώς, η συσκευή δεν φορτίζεται με τη σύνδεση στο PC). Για τη φόρτισή του, κυκλοφορεί ως αξεσουάρ και docking station που συνδέεται στην διαθέσιμη θύρα στην μεγάλη πλευρά του. Ως αξεσουάρ διατίθεται επίσης πληκτρολόγιο Bluetooth και κάλυμμα (αν και δεν τα βρήκαμε στο Multirama που μας διέθεσε τη συσκευή).

Σε ότι αφορά την οθόνη, η φωτεινότητα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και τα χρώματα (και το μαύρο) είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, η οθόνη μας απογοήτευσε έξω, κάτω από το ηλιακό φως, όπου το χρησιμοποιήσαμε κυρίως ως… καθρέφτη.

Επίσης, το πανάκι καθαρισμού που περιλαμβάνεται στην συσκευασία θα πρέπει να παραμένει μονίμως στην τσέπη σας, καθώς οι δαχτυλιές γρήγορα θα λερώσουν και θα σκοτεινιάσουν τόσο την οθόνη που αρχικά θα τρέξετε να πλύνετε τα χέρια σας, αργότερα όμως θα αποδεχτείτε ότι αυτή η οθόνη λερώνεται πολύ εύκολα.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την πληκτρολόγηση (έστω στα αγγλικά), η συσκευή δεν ανταποκρινόταν στην ταχύτητα με την οποία στοχεύαμε τα πλήκτρα (μην φανταστείτε βέβαια ότι γράφαμε με τα δύο χέρια και τυφλό σύστημα!), με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε τι γράφουμε όσο γρήγορα το γράφαμε. Δεν κάναμε το προτεινόμενο reset μήπως και ανταποκριθεί ταχύτερα, φοβούμενοι την απώλεια των δεδομένων. Εντούτοις, να αναφέρουμε ότι κριτικές στον ειδικό Τύπο δεν συμφωνούν μαζί μας και αναφέρουν ότι πρόκειται για μια οθόνη με 10 ενεργά σημεία που ανταποκρίνεται σε πολλούς συνδυασμούς κινήσεων των δαχτύλων, που ίσως κάπως αξιοποιήσουν οι προγραμματιστές εφαρμογών (και ιδιαίτερα παιχνιδιών).

Επίσης, η Acer αναφέρει ότι η γωνία θέασης είναι πολύ καλή (80 μοίρες), αν και το χαρακτηριστικό αυτό δεν το χρειαστήκαμε αφού όταν θέλαμε να μοιραστούμε το περιεχόμενο, συνδέαμε το tablet σε τηλεόραση με HDMI.

Χωρίς ελληνικό πληκτρολόγιο, εγχειρίδιο και καλώδιο microHDMI

Εκτός από εάν σύντομο οδηγό για την πρώτη εκκίνηση του συστήματος (Quick Start Guide), στο κουτί δεν περιλαμβάνεται ελληνικό εγχειρίδιο (το manual πρέπει κανείς να το κατεβάσει από το σάιτ της Acer και δεν είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα). H Τεχνική Υποστήριξη της Acer Ελλάς μας έστειλε τον οδηγό γρήγορης εκκίνησης στα ελληνικά, ο οποίος περιορίζεται σε λίγα λόγια για το περιεχόμενο της συσκευασίας.

Επίσης στην συσκευασία δεν περιλαμβάνεται καλώδιο HDMI για τη σύνδεση σε τηλεόραση με HDMI. Μάλιστα, η διαθέσιμη θύρα είναι microHDMI (type D) και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας πριν προμηθευτείτε καλώδιο. Με ένα τέτοιο καλώδιο ανά χείρας, το συνδέσαμε σε τηλεόραση HD και πράγματι σερφάραμε ενώπιον της οικογένειας στο Ίντερνετ, είδαμε φωτογραφίες και βίντεο και παίξαμε Need for Speed: Shift με χειριστήριο το tablet, ρυθμίζοντας μάλιστα την ευαισθησία του στις κινήσεις μας (αν και για να πατήσουμε φρένο, έπρεπε να κοιτάμε στην οθόνη του tablet). H συσκευή έχει αισθητήρα ώστε να ερμηνεύει κινήσεις σε έξι κατευθύνσεις και 10 σημεία αφής στην οθόνη. Κάποιες φορές, η αναπαραγωγή του περιεχομένου του tablet στην τηλεόραση δεν προβαλλόταν στις σωστές διαστάσεις, αλλά με αυξομείωση ρυθμιζόταν. Με τη σύνδεση στην τηλεόραση, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ηχητικές της δυνατότητες, εάν το Dolby Mobile και τα στερεοφωνικά ηχεία του Iconia Tab A500 δεν σας αρκούν.

Πάντως, το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο για τους Έλληνες χρήστες είναι η απουσία εγγενούς υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας από το Honeycomb και η αδυναμία εισαγωγής κειμένου στα ελληνικά. Ελληνικά φυσικά θα βλέπετε, όμως για να γράψετε θα πρέπει να βρείτε μια app για Honeycomb, όπως το Greek IME, που να δουλεύει ικανοποιητικά. Εμείς, εγκαταστήσαμε και χρησιμοποιήσαμε το Greek IME με μια σοβαρή διαφορά: το πληκτρολόγιο εμφανίζεται σε μέγεθος… smartphone (λογικό, αφού αναπτύχθηκε για Android 1.5, ένα παραθυράκι της τεράστιας οθόνης που είχαμε στη διάθεσή μας!

Η επίσημη απάντηση από την Τεχνική Υποστήριξη της Acer σχετικά με το ελληνικό πληκτρολόγιο ήταν ότι «Η συσκευή μπορεί να αναγνωρίσει ελληνικούς χαρακτήρες. Η έκδοση όμως του λειτουργικού συστήματος Android 3.0 – Honeycomb δεν υποστηρίζει προς το παρόν την ελληνική γλώσσα και χαρακτήρες. Υπάρχουν όμως εφαρμογές στο Μarketplace του Android ή στην ιστοσελίδα www.android.com, όπου ο πελάτης μπορεί να βρει διαθέσιμες εφαρμογές δωρεάν ή επί πληρωμή για την υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων, όμως ή εγκατάσταση των εφαρμογών αυτών γίνεται με ευθύνη του πελάτη και την υποστήριξη πάνω σε αυτές τις επιπλέον εφαρμογές αναλαμβάνει ο κατασκευαστής της εφαρμογής και όχι η Acer.»

Φιλόξενο USB

Το A500 διαθέτει θύρα για κάρτες μνήμης microSD (και δέχεται μόνο κάρτες σε FAT ή FAT32, όχι NTFS). Χρήσιμη αποδεικνύεται η «κανονική» θύρα USB (Host USB), στην οποία μπορεί κανείς να συνδέσει φορητή συσκευή αποθήκευσης USB για να αντλήσει φωτογραφίες, βίντεο ή μουσική μέσω των εφαρμογών multimedia που φέρει ήδη η συσκευή.
Για να διαχειριστείτε άλλου τύπου αρχεία, θα πρέπει να βρείτε app για τη διαχείριση αρχείων (όπως τον ASTRO file manager). Μπορείτε επίσης να συνδέσετε εξωτερικό σκληρό δίσκο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα αρχείων είναι επίσης FAT ή FAT32.

Στη θύρα USB Host μπορείτε να συνδέσετε ακόμα και ένα πλήρες ενσύρματο πληκτρολόγιο, αν και η Acer αναφέρει ότι κάποια πλήκτρα ή πληκτρολόγια μπορεί να μην υποστηρίζονται. Εμείς δοκιμάσαμε να συνδέσουμε ένα πληκτρολόγιο της Microsoft και δούλευε μια χαρά, ένα άλλο όμως, του ίδιου κατασκευαστή, δεν ανταποκρινόταν.

Επίσης, η Acer αναφέρει ότι κατά τη σύνδεση αποθηκευτικού μέσου USB, ίσως καθυστερήσει η αναγνώρισή του από τη συσκευή. Σττις δικές μας δοκιμές, τα στικάκια USB έγιναν πολύ γρήγορα «mount» και είδαμε το περιεχόμενό τους από την app για τη διαχείριση αρχείων.

Η Acer προτείνει ελέγχους για ενημέρωση του λειτουργικού, προς υποστήριξη περισσότερων αξεσουάρ (για παράδειγμα, mouse!) που συνδέονται μέσω USB ή/και Bluetooth.

Σύνδεση στο PC

To Iconia Tab A500 συνδέεται σε PC, ως εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο. Πριν το συνδέσετε, θα πρέπει να επισκεφτείτε το σάιτ της Acer από το PC για να κατεβάσετε υπό μορφή συμπιεσμένου αρχείου τον οδηγό USB και να τον εγκαταστήσετε. Έτσι, μετά τη σύνδεση με το καλώδιο miniUSB-USB, το tablet θα εμφανιστεί ως εξωτερική συσκευή αποθήκευσης και θα μπορέσετε να μεταφέρετε αρχεία από τον file explorer.

Από το ίδιο σάιτ, θα πρέπει να κατεβάσετε και το πρόγραμμα Acer Sync για να συγχρονίζετε το περιεχόμενό του tablet με επιλεγμένους φακέλους στο PC, ή PIM για μεταφορά των Επαφών (σε περιβάλλον Windows XP, παραπεμφθήκαμε στον Windows Media Player). Με το ίδιο πρόγραμμα, μπορείτε να συγχρονίσετε το tablet με Επαφές, Ημερολόγιο, Εικόνες (Picasa), και βίντεο (YouTube), δηλαδή τις υπηρεσίες του Google που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε. Στο συγχρονισμό με λογαριασμό στο Google, ο συγχρονισμός πέτυχε (όλες οι επαφές του Gmail μεταφέρθηκαν στα Contacts), όχι όμως στο PC.

Κάμερες και βίντεο

Η μπροστινή κάμερα με ανάλυση 2Mpixel και σταθερή εστίαση μπορεί να αξιοποιηθεί για βιντεοκλήσεις (π.χ. μέσω του εγκαταστημένου Google Talk). Πίσω, η κάμερα έχει ανάλυση 5Mpixel, αυτόματη εστίαση και φλας με (ένα) LED και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη βίντεο στα 720p. Η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1280x800pixel, προβάλλει με λόγο 16:10 και στο σάιτ της Corning, περιλαμβάνεται στη λίστα των μοντέλων που είναι φτιαγμένα από άθραυστο γυαλί Gorilla Glass, αν και η Acer δεν το αναφέρει πουθενά (και δεν προσπαθήσαμε να την σπάσουμε, όπως στο Desire S).

Η συσκευή υποστηρίζει την αναπαραγωγή flash, δεν περιλαμβάνεται όμως ο player της Adobe, τον οποίο πρέπει να κατεβάσετε από το Market.

Επίσης, υπάρχει εγκαταστημένη η εφαρμογή clear.fi για την αναπαραγωγή φωτογραφιών, βίντεο (αναπαράγονται μόνο αρχεία MP4 και με ενδεχόμενο update ίσως υποστηρίζονται στο μέλλον και άλλα φορμά βίντεο) και μουσικής.

Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή που έχει προσθέσει η Acer στη συσκευή είναι ο Media Server που κάνει streaming περιεχομένου σε συμβατές συσκευές που μοιράζονται την ίδια ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi ή DLNA).

Λήψη
Φωτογραφίες σε JPEG
Βίντεο σε H.264BP – H.264 BP, MPEG-4 SP, H.263

Αναπαραγωγή
Βίντεο H.264 BP, H.264 MP, H.264 HP, MPEG-4 SP, H.263
Δεν αναπαράγει wmv και flv (ούτε καν τα βλέπει στο clear.fi)
Audio AAC-LC

Σχεδίαση

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό, το Acer Iconia Tab A500 μοιάζει με μια κορνίζα σε μαύρο πλαίσιο, με την πίσω πλευρά να κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στο αλουμίνιο. Περιμετρικά, οι δύο μεγάλες πλευρές είναι καμπυλωτές και από εκεί ξεκινά το αλουμίνιο – αν το υλικό στα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου ήταν λίγο καλύτερο, η συνολική εμφάνιση θα ήταν άριστη.

Είναι σχετικά μεγάλο tablet με διαστάσεις 26 x17,7×1,33 εκατοστά και σίγουρα είναι βαρύ, αφού θα διαπιστώσετε ότι γρήγορα θα κουραστείτε να το κρατάτε ακόμα και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

H συσκευή δεν έχει πολλά εξωτερικά πλήκτρα. Περιορίζεται σε ένα για την αυξομείωση της έντασης, που λέγεται ότι η λειτουργία του εξαρτάται από την λειτουργία που εκτελείται, αν και δεν μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Χρειάστηκε να το πιέσουμε αρκετά επάνω ή κάτω για να ανταποκριθεί και θα προτιμούσαμε ένα πιο ποιοτικό πλήκτρο. Το Iconia Tab A500 έχει επίσης ένα ακόμα πλήκτρο που κλειδώνει τον προσανατολισμό του tablet (χρήσιμο) και το on/off που χρησιμεύει και για την ένδειξη της φόρτισης με φωτισμό (κόκκινο, πράσινο φως).

Αυτονομία

Έχει μπαταρία με δύο κυψέλες πολυμερούς λιθίου στα 3260mAh και σύμφωνα με την Acer, αρκεί για αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας έως και 8 ώρες. Εμείς, μέσα σε τέσσερις μέρες δεν χρειάστηκε να το φορτίσουμε περισσότερες από δύο φορές (αρχικά για τέσσερις ώρες, όπως απαιτεί ο κατασκευαστής), δεν το υποβάλλαμε όμως σε εξαντλητικές δοκιμές, όπως η συνεχής επαναλαμβανόμενη αναπαραγωγή ταινιών.

Η κατασκευάστρια του δίνει 8 ώρες για την αναπαραγωγή casual games, 8 ώρες για αναπαραγωγή βίντεο HD και 10 ώρες για σερφάρισμα στο Ίντερνετ με ενεργό φυσικά το WiFi. Φυσικά, οι μετρήσεις αυτές είναι ονομαστικές και αντικειμενικά εξαρτώνται από τις ρυθμίσεις του συστήματος (όπως για παράδειγμα, την φωτεινότητα της οθόνης, το Wi-Fi, το Bluetooth και άλλα). To engadget.com που το έκανε του δίνει αυτονομία περί τις 6,5 ώρες, παίζοντας βίντεο σε κανονική ανάλυση με ενεργό το Wi-Fi.

Εφαρμογές

Σε ότι αφορά στις εφαρμογές, το Market δεν μοιάζει έτοιμο για Honeycomb, αφού δεν είναι διόλου απίθανο να κατεβάσετε εφαρμογές που δεν τα πάνε καλά μαζί του ή τουλάχιστον δεν μπορείτε να περιοριστείτε στην αναζήτηση σε app που έχουν αναπτυχθεί για αυτό.

Η Acer έχει φορτώσει το Iconia Tab με κάποιες δικές της app, όπως το LumiRead για την ανάγνωση ebook (αφού προηγουμένως προμηθευτείτε κάποια, αφού το ράφι είναι άδειο), το SocialJogger που συγκεντρώνει τα update από Facebook και Twitter, καθώς και κάποιες άλλες για την αναπαραγωγή φωτογραφιών, βίντεο και μουσικής σε ωραίο υπόβαθρο. Εγκαταστημένα είναι επίσης και δυο-τρια παιχνίδια όπως το Need for Speed και το Let’s Golf και η app για πρόσβαση στο κατάστημα παιχνιδιών της nVidia (Tegra Zone), που συνεχώς εμπλουτίζεται με παιχνίδια (αν και παραμένουν λίγα αυτά που έχουν ήδη διατεθεί και αρκετά αυτά που πρόκειται να κυκλοφορήσουν αργότερα).

Συνολικά

Εάν πρέπει να αποκτήσετε tablet τώρα, το Acer Iconia A500 ανήκει στα φθηνότερα -το iPad 2 με Wi-Fi και 32GB κοστίζει 619 ευρώ, το Samsung Galaxy Tab 10.1 589 ευρώ και το Motorola Xoom πάνω από 590 ευρώ. Το πρόβλημα με τα ελληνικά ξεπερνιέται, καλώδιο για σύνδεση στην τηλεόραση τελικά θα βρείτε και εάν κάποιο από τα χαρακτηριστικά που του λείπουν σε σχέση με τα πιο ακριβά ανταγωνιστικά μοντέλα δεν δικαιολογεί το επιπλέον κόστος, τότε αποτελεί μια αξιοπρεπή και δικαιολογημένη επιλογή.

Τη συσκευή μας διέθεσε η αλυσίδα καταστημάτων Multirama, όπου διατίθεται αντί 499 ευρώ, με 12 μήνες εγγύηση κατασκευαστή.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024