Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμος αξιοποίηση του NFC από την ελληνική HOTech

Καινοτόμος αξιοποίηση του NFC από την ελληνική HOTech

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου βρεθήκαμε κατόπιν πρόσκλησης στην παρουσίαση της εταιρείας HOTech την οποία μπορεί να μην γνωρίζαμε, μας έδωσε όμως ένα καλό κίνητρο για να συστηθούμε: μια λέξη-κλειδί που ακούμε ολοένα περισσότερο, το NFC.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου βρεθήκαμε κατόπιν πρόσκλησης στην παρουσίαση της εταιρείας HOTech την οποία μπορεί να μην γνωρίζαμε, μας έδωσε όμως ένα καλό κίνητρο για να συστηθούμε: μια λέξη-κλειδί που ακούμε ολοένα περισσότερο, το NFC.

Η HOTech -Ελληνική Οργανωτική μας εξήγησε τι είναι το NFC και μας παρουσίασε τέσσερις εφαρμογές/υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η ίδια εξ ολοκλήρου και τις οποίες προωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από χώρες των Βαλκανίων, την Ισπανία και τις ΗΠΑ όχι μόνο για αξιοποίηση των λύσεων αλλά και για στρατηγικές συνεργασίες.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι ο κος Δημήτρης Γαλδερίδης, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ένας εκ των εταίρων και συνιδρυτών της HOTech το 1987 (και μάλιστα στην ηλικία των 21 μόλις ετών, πριν καλά καλά σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής στο ΕΜΠ).

Η τεχνολογία NFC δεν είναι ξένη προς τις δραστηριότητες της HOTech. Η εταιρεία από την ίδρυσή της παρέχει λύσεις στους τομείς διαχείρισης ταυτότητας, ελέγχου πρόσβασης, υγείας, ασφάλειας και διαχείρισης ασφαλών συναλλαγών, αναπτύσσει εφαρμογές καταναλωτικής πίστης, διαχείρισης εισιτηρίων και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου έχει συσσωρεύσει εμπειρία πολλών χρόνων στις σχετικές τεχνολογίες (από smart card και RFID έως το σημερινό NFC). Επιπλέον, σήμερα παρέχει λύσεις υπό μορφή υπηρεσίας, βασισμένη σε δικό της datacenter, ώστε να παύει να υπάρχει η ανάγκη για προμήθεια εξοπλισμού, στησίματος δικτύων και εγκατάστασης λογισμικού και οι λύσεις να παρέχονται υπό τη μορφή SaaS (Software as a Service), μειώνοντας παράλληλο το κόστος.

Οι λύσεις που παρουσίασε η ομάδα της HOTech αφορούν στις λεγόμενες κάθετες αγορές: της ασφάλειας (NFC Patrol), της εκπαίδευσης (NFC Campus), της υγείας και όχι μόνο (NFC Field Service) και της διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων (NFC MyFair). Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν από την μια πλευρά εφαρμογές για κινητά, οι οποίες προς το παρόν υποστηρίζονται για πλατφόρμες Android NFC και JSR 257. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξή τους και σε άλλες πλατφόρμες.

Περιπολίες με NFC

Η υπηρεσία NFC Patrol απευθύνεται σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας NFC στην περίπτωση αυτή αξιοποιούνται από την πρόταση της HOTech με διάφορους τρόπους: η εταιρεία ασφάλειας αποκτά στα σημεία που καλείται να περιπολεί NFC tag (Securi-Touch ονομάζονται). Οι φύλακές της έχουν στη διάθεσή τους κινητά τηλέφωνα με NFC για την ανάγνωση των ετικετών αυτών. Κεντρικά, υπάρχει η εφαρμογή παρακολούθησης των περιπόλων. Στην εφαρμογή αυτή εισάγονται στοιχεία για όλα τα σημεία που περιπολούνται, ορίζονται πρότυπα δρομολόγια, προγραμματίζονται αυτόματα μελλοντικά δρομολόγια και τρέχουν ρουτίνες για την τυχαία ανάθεση φύλακα σε δρομολόγιο. Ο φύλακας επισκέπτεται το σημείο που του έχει ανατεθεί, ακουμπά το κινητό του στο Securi-Touch, ενημερώνει μέσω 3G κεντρικά την υπηρεσία για την κατάσταση στο σημείο (μπορεί μάλιστα χωρίς να γίνει αισθητό στον περίγυρό του να χτυπήσει συναγερμό) ή ακόμα και να αποστείλει φωτογραφία και μήνυμα χωρίς να βγει από την εφαρμογή.

Η εφαρμογή κινητού του NFC Patrol συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, όπου η κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας δεν είναι εγγυημένη. Μέσω της δυνατότητας λειτουργίας σε κατάσταση Offline, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τα σημεία και να τις αποστείλει αμέσως μετά την επανασύνδεση στο δίκτυο.

Campus με NFC

Η εφαρμογή NFC Campus αφορά στον αυτοματισμό διαδικασιών σε σχολικά και ακαδημαϊκά συγκροτήματα. Μαθητές και προσωπικό λαμβάνουν προσωπικά NFC SofTouch Tags (π.χ. σε μορφή κάρτας). Ακουμπώντας την κάρτα τους σε μία συσκευή NFC -κινητό ή άλλον αναγνώστη-, οι μαθητές δηλώνουν την παρουσία τους στο μάθημα, την επιβίβασή τους στο σχολικό, εγγράφονται σε μαθήματα, λαμβάνουν πρόσβαση σε χώρους ή παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του συγκροτήματος και δηλώνουν την ταυτότητά τους στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το προσωπικό του ιδρύματος δηλώνει την παρουσία του και αποκτά πρόσβαση σε ελεγχόμενους χώρους.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων καρτών (μαθητές, καθηγητές, προσωπικό) μπορούν προαιρετικά να συμμετέχουν και σε ένα σύστημα «ηλεκτρονικού πορτοφολιού», μέσω του οποίου μεταφέρουν μικροποσά στην κάρτα τους και μπορούν κατόπιν να τη χρησιμοποιήσουν για πληρωμές χωρίς μετρητά σε σημεία πώλησης εντός του συγκροτήματος. Το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών του NFC Campus μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα ξοδευτούν μόνο σε καθορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχονται εντός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος του συγκροτήματος.

NFC ό,που απαιτείται

Μια ακόμα ολοκληρωμένη λύση συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων είναι η υπηρεσία NFC Field Service. Αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει εργασίες που εκτελούνται σε οποιαδήποτε περιοχή, στην καταγραφή της δραστηριότητας του προσωπικού που τις εκτελεί και στην ανάδειξη των πληροφοριών που συλλέγονται. Τα σενάρια χρήσης περιλαμβάνουν περιπτώσεις συντήρησης ή ελέγχου εξοπλισμού, απάντηση ερωτηματολογίων και αναφορά εργασιών, επιθεώρηση εγκαταστάσεων κ.λπ.

Συνεργεία ή μεμονωμένοι εργαζόμενοι, μέσω των κινητών τηλεφώνων με NFC, μπορούν να ακολουθήσουν προκαθορισμένες διαδρομές ή, εναλλακτικά, να λάβουν οδηγίες δρομολόγησης ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε κλήσεις υποστήριξης. Ακουμπώντας το κινητό τους τηλέφωνο στο NFC tag που έχει τοποθετηθεί στο σημείο ελέγχου, λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες για το εν λόγω σημείο, ενώ παράλληλα καταγράφεται η παρουσία τους και ένα δυναμικό ερωτηματολόγιο «κατεβαίνει» over-the-air στο κινητό τους. Κατόπιν, τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μεταδίδονται μέσω δικτύου πίσω στο κέντρο ελέγχου της πλατφόρμας NFC Field Service, όπου καταχωρούνται και υπόκεινται σε επεξεργασία για να αξιοποιηθούν σύμφωνα με προσαρμοσμένους κανόνες επιχειρηματικής ευφυΐας της εκάστοτε δραστηριότητας.

Οι διαχειριστές του συστήματος μπορούν πάντα να έχουν μία εποπτική εικόνα όλων των δραστηριοτήτων που εκτελούνται στο πεδίο, ενώ παράλληλα έχουν διαθέσιμα όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων καθώς και στατιστικά, που ανακτώνται ανά τοποθεσία, χρονική περίοδο, εργαζόμενο κ.λπ.

Φανταστείτε το σενάριο με έναν γιατρό που επισκέπτεται τους ασθενείς του.

NFC σε εκθέσεις και συνέδρια

Μια από τις ενδιαφέρουσες εφαρμογές της τεχνολογίας NFC αφορά στις εκθέσεις και τα συνέδρια ή γενικότερα τις εκδηλώσεις. Η HOTech μας έδειξε τη λύση NFC MyFair.

Ο διοργανωτής καθορίζει τις παραμέτρους της εκδήλωσης στο σύστημα MyFair Planning, συλλέγει πληροφορίες για τους επισκέπτες μέσω του MyFair web interface, παράγει κάρτες MyFair SofTouch που παραδίδονται στους επισκέπτες κατά την προσέλευσή τους, ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους και καταγράφει παρουσίες και συμμετοχή των επισκεπτών σε περίπτερα, ομιλίες, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα.

Η κάρτα MyFair SofTouch είναι η προσωπική ταυτότητα του κάθε επισκέπτη και τη χρησιμοποιεί για να λαμβάνει εξατομικευμένη εξυπηρέτηση από διάφορα σημεία της εκδήλωσης όπου έχουν τοποθετηθεί συσκευές NFC (π.χ. κιόσκια πληροφοριών, μηχανές αυτόματης πώλησης, σημεία πώλησης).

Οι πληροφορίες μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, over-the-air, από τις συσκευές NFC και αποθηκεύονται στην κεντρική βάση δεδομένων της εκδήλωσης, ώστε να εξαχθούν συγκεντρωτικές αναφορές και στατιστικά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (οργανωτές, επισκέπτες, εκθέτες, πωλητές).

Αυτό από την πλευρά του επισκέπτη, πολύ απλά σημαίνει ότι όταν μπορούμε να επισκεφτούμε μια μεγάλη έκθεση ή ένα σημαντικό συνέδριο και με την κάρτα NFC να συγκεντρώνουμε πληροφορία από τα εκθέματα, να ανταλλάσσουμε στοιχεία επικοινωνίας με τους συνέδρους ή τους εκθέτες, να αξιοποιούμε τις προπληρωμένες παροχές μας με τη χρήση της ίδιας κάρτας, να καταγράφεται από την κάρτα μας το ενδιαφέρον μας για συγκεκριμένα προϊόντα ώστε έπειτα μέσω Διαδικτύου να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορία ειδικά για αυτά καταργώντας τα φυλλάδια με πλήθος από τα οποία συνήθως φεύγουμε από μια έκθεση.

Φανταστείτε επίσης, την περαιτέρω δικτύωση των συμμετεχόντων σε ένα συνέδριο, οι οποίοι προτείνονται ως «φίλοι» με αφορμή το δεδηλωμένο ενδιαφέρον τους σε πολύ συγκεκριμένες πλέον παρουσιάσεις.

Το σημαντικό θέμα της ασφάλειας των δεδομένων αντιμετωπίζεται από τη HOTech: στα tag μπορεί να γίνει εγγραφή κρυπτογραφημένων δεδομένων, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες SSL και VPN στις ασύρματες μεταφορές δεδομένων, και γίνεται πιστοποίηση εγκυρότητας μηνυμάτων, κρυπτογράφηση αρχείων και βάσης δεδομένων, ορίζονται διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης, πιστοποίηση συσκευών και εγκεκριμένων χρηστών που συνδέονται. Τέλος, όλες οι λύσεις παρέχονται ως υπηρεσίες με στόχο το κόστος ανά χρήστη να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά κάτω από 1 ευρώ).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024