Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γνωριμία με τα tablet με ένα Motorola Xoom

Γνωριμία με τα tablet με ένα Motorola Xoom

Ένα διπλοπύρηνο tablet χρονισμένο στο 1GHz, με μνήμη 1GB και 32GB έξτρα, βασισμένο στο πρώτο Android για ταμπλέτες, φτιαγμένο από τη Motorola χέρι-χέρι με τη Google, μας έστειλε να δούμε η Cosmote, το δίκτυο το οποίο επιδοτεί την αγορά του σε συνδυασμό με ετήσια ή διετή προγράμματα Internet on the Go.

H Cosmote μας διέθεσε για παρουσίαση την πρώτη ταμπλέτα της Motorola. Το Xoom πωλείται στα καταστήματα Γερμανός αντί 769,91 ευρώ και η Cosmote επιδοτεί την αγορά του όταν συνδυάζεται με διετές ή ετήσιο πρόγραμμα συμβολαίου προσβασης στο Ίντερνετ για κίνηση 5GB ή 10GB το μήνα (Cosmote Internet on the Go). Έτσι, η τιμή του μοντέλου με 32GB μνήμη Wi-Fi και 3G μειώνεται στην καλύτερη περίπτωση κατά 220 ευρώ στα 549,90 ευρώ με 24μηνη συνδρομή στο πρόγραμμα Cosmote Internet on the Go 10GB με μηνιαίο πάγιο 40 ευρώ.

Αναλυτικά,

Πρόγραμμα συμβολαίου Πάγιο υπηρεσίας Τιμή συσκευής

Cosmote Internet on the Go 5GB 24μηνο συμβόλαιο€ 30€ 689,90 (- €80)
Cosmote Internet on the Go 5GB 12μηνο συμβόλαιο€ 30€ 689,90 (-€ 80)
Cosmote Internet on the Go 10GB 24μηνο συμβόλαιο€ 40€ 549,90 (- € 220)
Cosmote Internet on the Go 10GB 12μηνο συμβόλαιο€ 40€ 609,90 (- € 160)
  • Εάν χρειάζεστε το πρόγραμμα 3G, με την επιδότηση της Cosmote γλιτώνετε από δύο έως και περισσότερα από 5 μηνιαία πάγια.
  • Τη σύνδεση 3G μπορείτε να τη μοιραστείτε με άλλες συσκευές μέσω Wi-Fi (personal hotspot)

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στα ονομαστικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα της Motorola στην ελληνική γλώσσα. Σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας από τη χρήση του:

H αλήθεια είναι ότι η ταμπλέτα χάνει σημαντικό μέρος από τη χρησιμότητά της όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο Ίντερνετ, οπότε είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να αξιοποιείτε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G της Cosmote. Με αυτό, φυσικά δεν εννοούμε ότι η ταμπλέτα είναι άχρηστη χωρίς Ίντερνετ, εντούτοις είναι γεγονός ότι οι πλέον συνηθισμένες λειτουργίες ενός tablet, που θα το κουβαλάτε μαζί σας παντού, είναι η πρόσβαση στο Ίντερνετ (browsing, search), η πρόσβαση στο Android Market για το κατέβασμα apps, η κοινωνική δικτύωση (Twitter, Facebook).

Αν δεν έχετε πρόσβαση ούτε σε Wi-Fi, θα το χρησιμοποιείτε για να βλέπετε βιντεάκια offline ή φωτογραφίες από τις δικές σας λήψεις (το Xoom υποστηρίζει λήψη βίντεο στα 720p). Μπορείτε επίσης να ακούτε μουσική που θα μεταφέρετε από τον υπολογιστή σας (στη συσκευασία του υπάρχει το απαιτούμενο καλώδιο microUSB σε USB) ή θα το συνδέετε στην τηλεόραση HD μέσω HDMI για να παρακολουθείτε εκεί το περιεχόμενό του (αναπαράγει βίντεο και στα 1080p, H.263, Η.264 και MPEG-4). Για να το κάνετε, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο microHDMI σε HDMI.

  • ΗDMI Mirroring: To Xoom συνδέθηκε απρόσκοπτα σε τηλεόραση HD μέσω καλωδίου microHDMI σε HDMI. Δυστυχώς, το καλώδιο δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Έτσι, είδαμε στην τηλεόραση τις λήψεις μας (φωτογραφίες και βίντεο) -θα μπορούσαμε να παίξουμε και παιχνίδια με το τάμπλετ ως χειριστήριο. Ό,τι βλέπαμε στο Xoom εμφανιζόταν στην τηλεόραση, εξαιρούμενων της «μπάρας» με τα εικονίδια για τις ειδοποιήσεις και τα πλήκτρα πίσω, αρχική και apps.
  • Φυσικά, με αυτό το διπλοπύρηνο τάμπλετ επιβάλλεται να παίζετε παιχνίδια

Μιας και μιλάμε για τη χρήση ενός τάμπλετ, αυτά παραμένουν συσκευές περισσότερο για «κατανάλωση» περιεχομένου και επικοινωνία παρά για επεξεργασία και παραγωγή. «Παραγωγικές» εφαρμογές υπάρχουν, ωστόσο όταν θέλαμε να δουλέψουμε (π.χ. να γράψουμε αυτό το άρθρο) δεν θα επιλέγαμε το τάμπλετ αλλά ένα «αληθινό» υπολογιστή.

  • Tip: Τουλάχιστον θεωρητικά, υπάρχει πληκτρολόγιο ασύρματο Bluetooth από τη Motorola, όπως βλέπουμε στο σάιτ της. Δεν το βρήκαμε στα Γερμανός, δεν υπάρχει προς το παρόν στην Ελλάδα, μας απάντησε η Motorola. Επίσης, πολλά σχόλια αναφέρονται στην προβληματική υποστήριξη ασύρματου πληκτρολογίου και mouse, ακόμα και μετά την αναβάθμιση του Honeycomb, όπως διαβάζουμε στα φόρα.

Βάρος, οθόνη (ήλιος)

Το Xoom είναι σχετικά βαρύ, ζυγίζει 730 γραμμάρια, έχει όμως μεγάλη οθόνη 10,1 ιντσών με ανάλυση 1280×800 pixel (και είναι wide 16:10). Έχει διαστάσεις 24,91 x 16,78 x 1,29 εκατοστά.

Η οθόνη καταλαμβάνει φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής του όψης και γύρω της υπάρχει ένα μαύρο πλαίσιο. Το μόνο κακό είναι ότι η οθόνη δεν διαβάζεται κάτω από το φως του ήλιου, ιδιαίτερα εάν προσπαθεί κανείς να διαβάσει σε μαύρο φόντο (τα e-mail ας πούμε μπορεί και να διαβάζονται). Απαραίτητο είναι και το πανάκι με μικροϊνες για να καθαρίζει κανείς τακτικά την οθόνη από τις δακτυλιές.

Μπροστά υπάρχει κάμερα για βιντεοκλήσεις (με το Google Talk), αριστερά δύο μικροί λεπτοί διακόπτες αυξομείωσης της έντασης τους οποίους δεν βρήκαμε ιδιαίτερα χρηστικούς. Ένα από τα χρήσιμα tip για το Xoom είναι να αυξομειώνει κανείς την ένταση από την οθόνη αφής -πατώντας μεν έναν από τους δύο, αυξομειώνοντας όμως την ένταση με την αφή στο σχετικό ρυθμιστή που εμφανίζεται στην οθόνη.

Στο επάνω μέρος βρίσκεται η θύρα για την κάρτα 3G και η υποδοχή για την σύνδεση ακουστικών. Στο κάτω μέρος, η θύρα microUSB, η microHDMI και η υποδοχή για τη σύνδεση του φορτιστή. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο (απαραίτητος) φορτιστής, καλώδιο microUSB-USB (το οποίο όμως δεν μπορεί να φορτίσει τις δύο μπαταρίες του Xoom, γεγονός που καθιστά τον ιδιαίτερο φορτιστή της Motorola απαραίτητο). H Μotorola υπερηφανεύεται για την ταχύτητα φόρτισης του τάμπλετ και πράγματι, φορτίζει γρήγορα: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φόρτιση έφτασε στο 100% από το 33% μέσα σε 1 ώρα και 45 λεπτά, με το τάμπλετ σε χρήση για ενημερώσεις μέσω Wi-Fi.

Honeycomb, honey!

To Xoom διακρίθηκε από την αρχή της χρονιάς (στις ΗΠΑ κυκλοφορεί από το Φεβρουάριο) ως η πρώτη ταμπλέτα που έφερε την πρώτη έκδοση του λειτουργικού Android ειδικά για ταμπλέτες, το Honeycomb -αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της εταιρείας με τη Google.

Μάλιστα, όσο το είχαμε στα χέρια μας περιμέναμε πως και πως να δούμε να προωθείται το update του λειτουργικού στην έκδοση 3.1 που θα έδινε ζωή στη υπαρκτή αλλά ανενεργή θύρα καρτών επέκτασης μνήμης SD, θα υποστήριζε εγγενώς την ελληνική γλώσσα ώστε να έχουμε άμεσα τη δυνατότητα εισαγωγής κειμένου στην γλώσσα μας και θα «τέντωνε» το περιβάλλον εφαρμογών που δεν σχεδιάστηκαν για τη μεγάλη οθόνη του στα μέτρα της. Εντούτοις, δεν είμαστε από τους τυχερούς/τυχερές, αλλά μάθαμε αφενός ότι η Google διέθεσε επισήμως την ενημέρωση, αφετέρου ότι η Motorola την προωθεί άμεσα πρώτα στους Ευρωπαίους (αν και λέγεται ότι αυτή αφορά στην έκδοση μόνο Wi-Fi). Από την υποστήριξη της Motorola μαθαίνουμε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου και «το αναμένουμε πολύ σύντομα».

  • Παρεμπιπτόντως, η υποστήριξη της Motorola απαντά στο 210 6800009 (10:00 με 18:00 από Δευτέρα εώς Παρασκευή).
  • Εάν το Xoom χρειαστεί επισκευή, μας παρέπεμψαν στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα Cellcom, στη Λεωφ. Αργυρουπόλεως 65, Αργυρουπολη, Αττική, τηλ. 210 9902582, info2 (at) cellcom.gr

Ελληνικά παρακαλώ!

Το πρόβλημα με την εισαγωγή ελληνικών χαρακτήρων ξεπερνιέται εύκολα: κατεβάσαμε από το Android Market το MultiLing Keyboard και το πακέτο της ελληνικής γλώσσας (έχει και λεξικό) και όλα πήγαν περίφημα.

Διπλοπύρηνο με υποστήριξη flash

Μιλάμε για ένα διπλοπύρηνο τάμπλετ με τον επεξεργαστή της Nvidia Tegra 2, χρονισμένο στο 1GHz. Τη διαφορά στην ταχύτητα θα την αισθανθείτε στην γρήγορη εκκίνηση των εφαρμογών, στο multitasking και στην εναλλαγή από τη μια app στην άλλη. Στα τάμπλετ γενικότερα δεν συνηθίζετε να κλείνουμε εφαρμογές. Οι εφαρμογές είτε «κρασάρουν» και κλείνουν (αναγκαστικό κλείσιμο λόγω σφάλματος) είτε κλείνουν σταδιακά όσες χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο πρόσφατα ώστε να απελευθερωθεί μνήμη. Όσο είχαμε στα χέρια μας το Xoom είδαμε app να κρασάρουν, και όχι μόνο τρίτων developer: και το Market έκλεισε αναγκαστικά κανά δυο φορές.

Πολύ καλός browser

Ολοφάνερη γίνεται η ταχύτητα στο browsing, ειδικά όταν η σύνδεση γίνεται μέσω Wi-Fi και στη λήψη app αρκετών MB. Εκτός από την ταχύτητα με την οποία κάνει τη δουλειά του, ο browser του Honeycomb είναι φορτωμένες με πολύ βολικές λειτουργίες στις οποίες έχουμε συνηθίσει στο PC: μπορεί κανείς να ανοίξει καρτέλες (tabbed browsing), να προσθέσει σελιδοδείκτες, να στείλει μια συντόμευση με το εικονίδιο ενός δικτυακού τόπου στην αρχική οθόνη, να κάνει αναζήτηση, να περιηγηθεί incognito, να ψάξει στην σελίδα, να μοιραστεί ένα URL μέσω Bluetooth, Gmail ή Twitter.

  • Μια ενδιαφέρουσα λειτουργικότητα είναι η δυνατότητα συγχρονισμού των σελιδοδεικτών στον browser του Honeycomb με τους σελιδοδείκτες σε Google Chrome σε PC που συνδέονται μέσω του κοινού λογαριασμού Gmail. To δοκιμάσαμε, δεν το πετύχαμε όμως.
  • Σε ότι αφορά το browsing και την υποστήριξη Flash Player 10.3, η Adobe συστήνει στους κατόχους τάμπλετ με Android 3.0 να περιμένουν την αναβάθμιση στο 3.1. Στην έκδοση αυτή, υποστηρίζεται και η αναπαραγωγή full screen από τους παρόχους περιεχομένου (tap στο περιεχόμενο ή παρατεταμένο tap ώστε να εμφανιστεί το σχετικό εικονίδιο στην επάνω αριστερή γωνία). Δείτε μια επίδειξη στο Xoom στο m.adobeshowcase.com

Εκτύπωση από το Xoom, γίνεται;

Από το Xoom (και όχι μόνο) μπορείτε να εκτυπώσετε, αξιοποιώντας μια νέα υπηρεσία που έχει η Google στα σκαριά: το Google Cloud Print. Με τη βοήθεια του Google Chrome στο PC στο οποίο συνδέεται ο εκτυπωτής και μια εφαρμογή από το Market μπορείτε να εκτυπώσετε μέσω του αδιόρατου cloud. Μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας και τον ορισμό του χρήστη που θα μοιράζεστε τον εκτυπωτή (μάλλον τον κοινό λογαριασμό e-mail στο Gmail που χρησιμοποιείτε σε tablet και PC) θα μπορείτε να τυπώνετε φωτογραφίες, ιστοσελίδες κ.ά. αξιοποιώντας τη λειτουργία Share (μοιράζεστε το αντικείμενο προς εκτύπωση με την υπηρεσία Google Cloud Print και την εκτύπωση αναλαμβάνει ο Chrome στο PC). Εμείς τυπώσαμε φωτογραφίες και ιστοσελίδες.


Μεταφορά βίντεο και ταινιών

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θελήσετε να κάνετε σε οποιοδήποτε τάμπλετ, πόσο μάλλον σε ένα Xoom, είναι να μεταφέρετε υλικό προς βρώση και δη, ταινίες, είτε τις δικές σας αγαπημένες είτε τη Ντόρα την Εξερευνήτρια από αρχεία βίντεο ή DVD. Για αυτό είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να τις περάσετε από τη διαδικασία της μετατροπής (αυτό είναι το transcoding) σε φορμά που υποστηρίζονται από το Xoom. (.3gp και .mp4, .webm) Ένα από τα προγράμματα που λέγεται ότι το κάνουν καλά είναι το DVD Catalyst, ένα άλλο το Foxreal DVD Ripper, ένα δωρεάν το Handbrake -στο Διαδίκτυο θα βρείτε διάφορα.

Αυτονομία

Το Xoom έχει RAM 1GB DDR2 και 32GB αποθηκευτικό χώρο on board. Η μπαταρία του δεν είναι αποσπώμενη, και ονομαστικά τουλάχιστον μπορεί να αντέξει έως και 10 ώρες την βαριά αναπαραγωγή βίντεο. Με λίγο ψάξιμο, βρήκαμε ότι υπάρχουν φορητές εξωτερικές μπαταρίες που μπορούν να συνδεθούν στο Xoom για να αυξήσουν την αυτονομία του (USB Power Bank). Στη διάρκεια της δικής μας χρήσης, με πολύ browsing, αναπαραγωγή δύο-τριών βίντεο στο YouTube, social networking, ψάξιμο στο Market, συνήθεις δηλαδή λειτουργίες ρουτίνας, χρειάστηκε να το φορτίζουμε κάθε δυο μέρες πριν αρχίσει να φωνάζει για τροφή.

  • To Xoom έχει θύρα microUSB και καλώδιο σύνδεσης με USB. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όταν το συνδέσετε στο PC θα φορτίζεται. Η θύρα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για φόρτιση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να κουβαλάει κανείς μαζί του το καλώδιο φόρτισης (ή ένα από τα smart αξεσουάρ της Motorola, όπως το Standard Dock ή το Speaker HD Dock με ενσωματωμένα ηχεία).
  • Για να μεταφέρετε μουσική στο Xoom θα αξιοποιήσετε το καλώδιο USB που το συνόδευε. Το Xoom θα εμφανιστεί ώς εξωτερική συσκευή στην οποία θα σύρετε τα αρχεία σας. Σε Mac, απαιτείται η εφαρμογή Android File Manager (www.android.com/filetransfer).

Άμεση ανταπόκριση από την υποστήριξη

Οι απαντήσεις που λάβαμε άμεσα σε βασικά ερωτήματα από τη Cellcom ήταν ενδιαφέρουσες και θεωρούμε χρήσιμες:

  • Όλοι οι πελάτες για την Ελλάδα (για το 3G) και για μερικές Ευρωπαικές χώρες (για το WiFi) εξυπηρετούνται από τη Cellcom εντός 2 εργάσιμων ημερών (max).
  • Παρέχεται υπηρεσία Δωρεάν περισυλλογής και αποστολής (door to door) και ειδική συσκευασία για τις αποστολές. Ο πελάτης πρέπει να επικοινωνήσει με το 210 99 02 582 ή στο 210 68 00 009 για collection και λεπτομέρειες.
  • Στην προσπάθειά μας να μην επιβαρύνουμε άσκοπα τον πελάτη, δεν υπάρχει τιμοκατάλογος υπηρεσιών ανα βλάβη. Η χρέωση διαμορφώνεται ανάλογα, κατόπιν τεχνικού ελέγχου, με τα ανταλλακτικά που πρέπει να αντικατασταθούν + 25,00 ευρώ εργασία (πλέον ΦΠΑ).
  • Ενδεικτικά για αλλαγή touch lens το κόστος ανέρχεται στα 130 ευρώ ενώ εάν πρέπει να αλλαχτεί display + touch lens ανέρχεται στα 185 ευρώ.
  • Ασύρματο πληκτρολόγιο (Bluetooth) υπάρχει και είναι διαθέσιμο καθώς και τα υπόλοιπα αξεσουάρ.
  • Συσκευές Wi-Fi υπάρχουν μόνο για χρήση service σε περιορισμένο αριθμό, το WiFi δεν διατίθεται προς το παρόν στην ελληνική αγορά.
  • Γραμμή Support: 210 9952742 / motorola.support (ατ) cellcom.gr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024