Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Google και Samsung λανσάρουν το Galaxy Nexus με Ice Cream Sandwich

Google και Samsung λανσάρουν το Galaxy Nexus με Ice Cream Sandwich

Πριν το τέλος του 2011 αναμένεται στην ελληνική αγορά το Samsung Galaxy Nexus, το πρώτο smartphone με την νεότερη έκδοση του Android, 4.0 γνωστή και ως Ice Cream Sandwich. Πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο με υπερμεγέθη οθόνη 4,65 ιντσών, τεχνολογίας HD Super AMOLED και διπύρηνο επεξεργαστή 1,2GHz, για την κατασκευή του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους Google και Samsung.

Πριν το τέλος του 2011 αναμένεται στην ελληνική αγορά το Samsung Galaxy Nexus, το πρώτο smartphone με την νεότερη έκδοση του Android, 4.0, γνωστή και ως Ice Cream Sandwich.

Πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο με σχετικά υπερμεγέθη οθόνη 4,65 ιντσών, τεχνολογίας HD Super AMOLED και διπύρηνο επεξεργαστή 1,2GHz, για την κατασκευή του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους Google και Samsung.

Η κοινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 19 Οκτωβρίου 2011 και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου. Google και Samsung Electronics παρουσίασαν το smartphone που θεωρείται ως η απάντησή τους στο Apple iPhone 4S, οι πωλήσεις του οποίου, σημειωτέον, έφτασαν τα 4 εκατομμύρια μονάδες σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του (στην Ελλάδα έρχεται επίσης πριν τα Χριστούγεννα).

Τι καινούριο φέρνει το Ice Cream Sandwitch

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι η δυνατότητα να εκτελείται σε συσκευές διαφορετικών διαστάσεων και δη, οθονών από έξυπνα τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προγραμματιστές δεν θα χρειαστεί να δημιουργούν δύο εκδόσεις των εφαρμογών τους, ανάλογα με την συσκευή για την οποία την προορίζουν.

Στην εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, η Google δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες για την διάθεση της νέας έκδοσης ευρύτερα, για άλλες συσκευές ανεξαρτήτως κατασκευαστή, ούτε αναφέρθηκε στις απαιτήσεις για την υιοθέτησή του. Πάντως, το Galaxy Nexus έχει διπύρηνο επεξεργαστή και πολύ RAM: 1GB, αν θεωρήσουμε ότι αυτά αποτελούν ένδειξη των απαιτήσεων της νέας έκδοσης του Android.

Face Lock και Google Beam

Το Ice Cream Sandwich υποστηρίζει λειτουργίες που δεν έχουμε ξαναδεί εγγενώς σε ένα κινητό, αν και στο Market υπάρχουν κάποιες ανάλογες εφαρμογές: τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα του τηλέφωνου, η οποία ονομάζεται Face Lock είναι μια από αυτές.

Μια άλλη είναι το μοίρασμα περιεχομένου από ένα τηλέφωνο σε άλλο με το άγγιγμά τους -ένα χαρακτηριστικό που είχαμε γνωρίζει στις συσκευές της HP με WebOS (η κυκλοφορία των οποίων διακόπηκε, μάλλον απότομα). Αυτό σημαίνει ότι δύο συσκευές που υποστηρίζουν το λεγόμενο Google Beam θα μπορούν σχεδόν ακουμπούν και ανταλλάσσουν επαφές, URL, παραπομπές στο Android Market για εφαρμογές ή παιχνίδια που εκτελούνται στο ένα τηλέφωνο, βίντεο στο YouTube. Το Google Beam βασίζεται σε ενσωματωμένους μικροσκοπικούς αισθητήρες NFC, γεγονός που σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας θα πρέπει να έχει NFC (τι είναι το NFC;).

Data Usage ή Εγγενής έλεγχος κόστους

Ένα από τα σημαντικά νέα χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ελέγξει και να θέσει τα δικά του όρια στην κίνηση δεδομένων που προκαλούν οι εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του και μάλιστα όταν εκτελούνται στο παρασκήνιο.

Έτσι, ο χρήστης έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να ελέγχει το κόστος από την κίνηση που προκαλεί στο Διαδίκτυο. H εφαρμογή Data Usage καταγράφει την κίνηση που προκαλούν όλες οι εφαρμογές στο τηλέφωνο και ο χρήστης μπορεί να την περιορίσει και να ελέγχει την κατανάλωση ορίζοντας όρια και ανά χρονικές περιόδους.

Επίσης, η ίδια εφαρμογή αναλαμβάνει να ειδοποιήσει το χρήστη για το πότε πλησιάζει στο όριο που έχει θέσει για την κίνηση δεδομένων ή ακόμα και να διακόψει την κίνηση εάν έχει φτάσει στο όριο για να αποφευχθεί η επιπλέον χρέωση με τις υψηλές τιμές ανά ΜΒ.

Άλλα εξέχοντα χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι:

  • H γραμματοσειρά: η Google επανασχεδίασε το font για οθόνες υψηλής ευκρίνειας, το οποίο ονομάζει Roboto
  • Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα με τον «δαχτυλίδι» που γνωρίσαμε στο Honeycomb, με δυνατότητα άμεσης ενεργοποίηση της κάμερας και το Face Unlock
  • Τα φυσικά πλήκτρα Back, Home, Menu, Search αντικαθίστανται από «ιδεατά» (στο λεγόμενο System bar) που αλλάζουν προσανατολισμό με το γύρισμα της οθόνης και εξαφανίζονται πλήρως όταν προβάλλεται βίντεο.
  • Ανασχεδιασμένο «soft» πληκτρολόγιο για πληκτρολόγηση με λιγότερες αστοχίες, καλύτερη διόρθωση λαθών και έλεγχο ορθογραφίας.
  • Υποστήριξη VPN
  • Αναζήτηση στα μηνύματα των τελευταίων τριάντα ημερών στο Gmail εκτός σύνδεσης (offline), μετάβαση από μήνυμα σε μήνυμα σύροντας το δάχτυλο αριστερά ή δεξιά (προηγούμενο-επόμενο).
  • Επανασχεδιασμένη εφαρμογή για την κάμερα, με δυνατότητα λήψης πανοραμικών φωτογραφιών, αναγνώριση προσώπου και άλλα, δυνατότητα λήψης βίντεο στα 1080p και των λεγόμενων video snapshot που κάνουν λήψη φωτογραφιών ενώ γίνεται ήδη λήψη βίντεο. Επίσης, δυνατότητα άμεσης λήψης screenshot.
  • Οι επαφές έχουν επίσης επανασχεδιαστεί και σε αυτές συγκεντρώνονται πρόσωπα από διαφορετικές πηγές (Facebook, Twitter, LinkedIn και άλλα), με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ανά πρόσωπο
  • Αυτόματη άμεση αποστολή SMS όταν μια κλήση παραμένει αναπάντητη.

Το Galaxy Nexus στο οποίο παρουσιάστηκε το Ice Cream Sandwich είναι εξοπλισμένο με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει δυνατότητα πανοραμικής λήψης φωτογραφιών και βίντεο στα 1080p, «με μηδενική απόκλιση της λήψης της φωτογραφίας από την πραγματική εικόνα» και διάφορα εφέ, όπως αστείες εικόνες και προσαρμοσμένο φόντο. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί εφέ ή να αλλάζει το φόντο κατά τη λήψη
βίντεο ή να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις μέσω του Google Talk.

E-mail, επαφές και δεδομένα από τη συσκευή αποθηκεύονται στο cloud. Στο Android Market συγκεντρώνονται περισσότερες από 300.000 εφαρμογές και παιχνίδια, αλλά και βιβλία. Επίσης, υποστηρίζεται η ενοικίαση ταινιών από το τηλέφωνο (τουλάχιστον στις χώρες όπου αυτή η υπηρεσία θα υποστηρίζεται).

Ομοίως, ο χρήστης έχει την ευκαιρία να κατεβάσει μουσική από το Music Beta της Google (δηλαδή;), απολαμβάνοντας την οπουδήποτε, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο (η υπηρεσία σήμερα αφορά μόνο σε χρήστες από τις ΗΠΑ).

Ως κινητό Google, το Galaxy Nexus έρχεται με σειρά υπηρεσιών Google Mobile, όπως το προαναφερόμενο κατάστημα εφαρμογών Android Market, το Gmail, τους χάρτες Google Maps στην έκδοση 5.0 με τρισδιάστατους χάρτες και πλοήγηση βήμα προς βήμα, το Google Earth, την εφαρμογή Movie Studio, το YouTube, το συγχρονισμό με το Google Calendar, και την επανασχεδιασμένη app για το Google+ . Επίσης, το Galaxy Nexus είναι το πρώτο Android με λογισμικό πλοήγησης (δεν υποστηρίζεται όμως σε όλες τις χώρες και μένει να δούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα).


Το Galaxy Nexus αποτελεί το πρώτο smartphone με οθόνη 4,65 ιντσών, τεχνολογίας HD Super AMOLED με ανάλυση 720p (1280×720). Όπως και το Nexus S, το GALAXY Nexus διαθέτει καμπύλη οθόνη. Το κάλυμμα της μπαταρίας είναι κατασκευασμένο από το ειδικό υλικό «HyperSkin» που προσθέτει αντίσταση στην ολισθηρότητα. Η συσκευή έχει πάχος 8,84 χιλιοστά και περίγραμμα οθόνης 4,29 χιλιοστά.

Το νέο Galaxy διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή 1,2GHz, ισχύς απαραίτητη όχι μόνο για την ταχύτερη πλοήγηση στο Web ή την εκτέλεση των app αλλά, κυρίως, για τα απαιτητικά παιχνίδια και βίντεο.

Το Galaxy Nexus θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις για δίκτυα τέταρτης γενιάς (τεχνολογία LTE) και για HSPA+. Τιμές δεν ανακοινώθηκαν, οπότε θα πρέπει να πλησιάσουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας (από το Νοέμβριο, στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα) για να μάθουμε έγκυρα την προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης.

  • Οι χρήστες Galaxy Nexus θα είναι οι πρώτοι που θα λαμβάνουν αναβαθμίσεις λογισμικού και νέες εφαρμογές αμέσως μόλις γίνονται διαθέσιμες.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024