Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι έχει το Ice Cream Sandwich και το θέλουν όλοι;

Τι έχει το Ice Cream Sandwich και το θέλουν όλοι;

Ο ένας μετά τον άλλο, οι κατασκευαστές smartphone ανακοινώνουν τα μοντέλα που θα αναβαθμιστούν, ως επί το πλείστον και κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο 2012 στην έκδοση 4.0 του λειτουργικού συστήματος Android. Η έκδοση αυτή, γνωστή και ως Ice Cream Sandwich, παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 18 Οκτώβρη μαζί με το Googlο-κινητό Samsung Galaxy Nexus. Τι ενθουσίασε όμως το κοινό και γιατί όλοι περιμένουν να ακούσουν εάν το δικό τους smartphone θα ...πάρει παγωτό;

Το πρώτο smartphone (τι είναι αυτό;) στο οποίο τρέχει «από τη μάνα του» εκ γενετής Android 4.0 είναι το Samsung Galaxy Nexus, το οποίο παρουσιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου στο Χονγκ Κονγκ (και αναμένεται και στην ελληνική αγορά πριν το τέλος του 2011). Έκτοτε, οι υπόλοιποι κατασκευαστές σπεύδουν να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, γνωστή με την επωνυμία «Ice Cream Sandwich».

Η HTC για παράδειγμα ανακοίνωσε, από τη σελίδα της στο Facebook, την πρώτη «φουρνιά» με τα μοντέλα που θα σηκώσουν την αναβάθμιση «αρχές του 2012»: τα «πολυτελείας», Sensation, Sensation XL, Sensation XE, και HTC Evo 3D. Περιέργως, η HTC δεν αναφέρεται σε αναβάθμιση τάμπλετ και θα σας εξηγήσω στη συνέχεια γιατί γράφω «περιέργως».

Ενημέρωση: Επικοινώνησα με την HTC και μου είπαν ότι, καταρχήν, HTC Evo 3D, HTC Sensation και HTC Sensation XE με Beats Audio είναι αναβαθμίσιμα σε Ice Cream, χωρίς ωστόσο να έχουμε ακριβή ημερομηνία διάθεσης της ενημέρωσης αυτής στο λειτουργικό, ούτε βέβαια να αποκλείονται άλλα μοντέλα.

Από τη σελίδα της στο Facebook ανακοίνωσε και η LG ότι το πρώτο διπύρηνο, το LG Optimus 2X θα αναβαθμιστεί σε Android 4.0, καθώς και άλλα high-end μοντέλα (αδιευκρίνιστο ποια και πότε ακριβώς). Μάλιστα, η ανακοίνωση της LG έγινε από την… ανάποδη, δηλαδή διέψευσε ότι η φήμη ότι το LG Optimus 2X δεν θα αναβαθμιστεί σε Ice Cream Sandwich.

Ομοίως, η Sony Ericssson είπε ότι τα Xperia θα πάρουν «παγωτό», όπως και η Motorola για το Razr που είδαμε πρόσφατα από κοντά (δείτε το, έχει ενδιαφέρον).

Τι καινούριο φέρνει το Ice Cream Sandwich

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι η δυνατότητα να εκτελείται «σωστά» σε συσκευές διαφορετικών διαστάσεων και δη, οθονών από έξυπνα τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προγραμματιστές δεν θα χρειαστεί να δημιουργούν δύο εκδόσεις των εφαρμογών τους, ανάλογα με την συσκευή για την οποία την προορίζουν.

Στην εκδήλωση στο Χονγκ Κονγκ, η Google δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες για την διάθεση της νέας έκδοσης ευρύτερα, για άλλες συσκευές ανεξαρτήτως κατασκευαστή, ούτε αναφέρθηκε στις απαιτήσεις για την υιοθέτησή του. Πάντως, το Galaxy Nexus έχει διπύρηνο επεξεργαστή και πολύ RAM: 1GB, αν θεωρήσουμε ότι αυτά αποτελούν ένδειξη των απαιτήσεων της νέας έκδοσης του Android.

Face Lock και Google Beam

Το Ice Cream Sandwich υποστηρίζει λειτουργίες που δεν έχουμε ξαναδεί εγγενώς σε ένα κινητό, αν και στο Market υπάρχουν κάποιες ανάλογες εφαρμογές: τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα του τηλέφωνου, η οποία ονομάζεται Face Lock είναι μια από αυτές.

Μια άλλη είναι το μοίρασμα περιεχομένου από ένα τηλέφωνο σε άλλο με το άγγιγμά τους -ένα χαρακτηριστικό που είχαμε γνωρίζει στις συσκευές της HP με WebOS (η κυκλοφορία των οποίων διακόπηκε, μάλλον απότομα). Αυτό σημαίνει ότι δύο συσκευές που υποστηρίζουν το λεγόμενο Google Beam θα μπορούν όταν σχεδόν ακουμπούν να ανταλλάσσουν επαφές, URL, παραπομπές στο Android Market για εφαρμογές ή παιχνίδια που εκτελούνται στο ένα τηλέφωνο ή και, βίντεο στο YouTube. Το Google Beam βασίζεται σε ενσωματωμένους μικροσκοπικούς αισθητήρες NFC, γεγονός που σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας θα πρέπει να έχει NFC (τι είναι το NFC;).

Data Usage ή Εγγενής έλεγχος κόστους

Ένα από τα σημαντικά νέα χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ελέγξει και να θέσει τα δικά του όρια στην κίνηση δεδομένων που προκαλούν οι εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει στο τηλέφωνό του και μάλιστα όταν εκτελούνται στο παρασκήνιο.

Έτσι, ο χρήστης έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να ελέγχει το κόστος από την κίνηση που προκαλεί στο Διαδίκτυο. H εφαρμογή Data Usage καταγράφει την κίνηση που προκαλούν όλες οι εφαρμογές στο τηλέφωνο και ο χρήστης μπορεί να την περιορίσει και να ελέγχει την κατανάλωση ορίζοντας όρια και χρονικές περιόδους.

Επίσης, η ίδια εφαρμογή αναλαμβάνει να ειδοποιήσει το χρήστη για το πότε πλησιάζει στο όριο που έχει θέσει για την κίνηση δεδομένων ή ακόμα και να διακόψει την κίνηση εάν έχει φτάσει στο όριο για να αποφευχθεί η επιπλέον χρέωση με τις υψηλές τιμές ανά ΜΒ.

Άλλα εξέχοντα χαρακτηριστικά του Ice Cream Sandwich είναι:

  • H γραμματοσειρά: η Google επανασχεδίασε το font για οθόνες υψηλής ευκρίνειας, το οποίο ονομάζει Roboto

  • Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα με το «δαχτυλίδι» που γνωρίσαμε στο Honeycomb, με δυνατότητα άμεσης ενεργοποίηση της κάμερας και το Face Unlock

  • Τα φυσικά πλήκτρα Back, Home, Menu, Search αντικαθίστανται από «ιδεατά» (στο λεγόμενο System bar) που αλλάζουν προσανατολισμό με το γύρισμα της οθόνης και εξαφανίζονται πλήρως όταν προβάλλεται βίντεο.
  • Ανασχεδιασμένο «soft» πληκτρολόγιο για πληκτρολόγηση με λιγότερες αστοχίες, καλύτερη διόρθωση λαθών και έλεγχο ορθογραφίας.
  • Υποστήριξη VPN

  • Αναζήτηση στα μηνύματα των τελευταίων τριάντα ημερών στο Gmail εκτός σύνδεσης (offline), μετάβαση από μήνυμα σε μήνυμα σύροντας το δάχτυλο αριστερά ή δεξιά (προηγούμενο-επόμενο).
  • Επανασχεδιασμένη εφαρμογή για την κάμερα, με δυνατότητα λήψης πανοραμικών φωτογραφιών, αναγνώριση προσώπου και άλλα, δυνατότητα λήψης βίντεο στα 1080p και των λεγόμενων video snapshot που κάνουν λήψη φωτογραφιών ενώ γίνεται ήδη λήψη βίντεο. Επίσης, δυνατότητα άμεσης λήψης screenshot (χρήσιμη στους προγραμματιστές).
  • Οι επαφές έχουν επίσης επανασχεδιαστεί και σε αυτές συγκεντρώνονται πρόσωπα από διαφορετικές πηγές (Facebook, Twitter, LinkedIn και άλλα), με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ανά πρόσωπο
  • Αυτόματη άμεση αποστολή SMS όταν μια κλήση παραμένει αναπάντητη.

O χρήστης έχει την ευκαιρία να κατεβάσει μουσική από το Music Beta της Google (δηλαδή;), απολαμβάνοντας την οπουδήποτε, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο (η υπηρεσία σήμερα αφορά μόνο σε χρήστες από τις ΗΠΑ).

Ανθή Παναγιωτάκη

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024