Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Spark, ένα tablet με χαρακτήρα ελεύθερο

Spark, ένα tablet με χαρακτήρα ελεύθερο

Το Spark δεν είναι ένα φτηνό tablet από μια καιροσκόπο εταιρεία που επιχειρεί να κερδίσει από την τρέλα με τα tablet. Είναι πράγματι ένα tablet των 200 ευρώ που χτίστηκε πάνω σε μια... στοίβα Linux σε ξεκλείδωτο hardware και στο καινοτόμο, ανοικτό τρόπο διεπαφής με τη χρήση Plasma Active, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από Activities. Αυτά γράφει στο blog post του ο επικεφαλής του εγχειρήματος Aaron Seigo, γνωστός developer μέλος (μέχρι πρότινος) της ομάδας ανάπτυξης του περιβάλλοντος εργασίας KDE.

Το Spark δεν είναι ένα φτηνό tablet από μια καιροσκόπο εταιρεία που επιχειρεί να κερδίσει από την τρέλα της εποχής με τα tablet. Είναι πράγματι ένα οικονομικό tablet (κοστίζει 200 ευρώ), που χτίστηκε πάνω σε μια… στοίβα Linux σε ξεκλείδωτο hardware και στο καινοτόμο, ανοικτό τρόπο διεπαφής με τη χρήση Plasma Active, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από Activities. Είναι ο «σπινθήρας» που θα ανάψει μια φλόγα…

Αυτά γράφει στο blog post του, ο επικεφαλής του εγχειρήματος Aaron Seigo, γνωστός developer μέλος (μέχρι πρότινος) της ομάδας ανάπτυξης του περιβάλλοντος εργασίας KDE.

Το Spark είναι το πρώτο tablet που βασίζεται στο UI Plasma Active και στο Zenithink C71, προϊόν της κινέζικης εταιρείας Zenithink. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μπορεί να μην είναι κορυφαία, εντούτοις είναι αξιοπρόσεκτα: επεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM, χρονισμένος στο 1GHz AMLogic, με τσιπ για την επεξεργασία γραφικών Mali-400, έχει 512 MB μνήμη RAM, εσωτερική μνήμη 4GB και θύρα για κάρτες SD και έχει οθόνη 800×480 pixel με διαγώνιο 7 ίντσες τεχνολογίας capacitive, multi-touch και δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης μέσω Wi-Fi (802.11 b/g όχι το ταχύτερο n) με κάμερα 1,3Mpixel μπροστά, δύο θύρες USB και υποδοχή για ακουστικά 3,5». Προς το παρόν τουλάχιστον, λείπει η υποστήριξη 3G, το GPS, και οι κάθε λογής αισθητήρες. Δεν βασίζεται στον πυρήνα του Android, δεν τρέχει εφαρμογές Android (προς το παρόν).

Σύμφωνα με τον Seigo
, το Spark θα είναι έτοιμο για αποστολές ανά την υφήλιο τον Μάιο 2012 και θα πωλείται 200 ευρώ.

Το Spark μπορεί να σηκώσει άλλα λειτουργικά συστήματα (το Zenithink C-71 φέρει Android 2.3), αλλά με κάτι τέτοιο θα έπαυε να ισχύει η εγγύηση.

Επίσης, θα ανοίξει κατάστημα για τη διάθεση περιεχομένου για το Spark. Το Store «με ανοικτό περιεχόμενο και υπηρεσίες», θα έχει apps γραμμένες με το QtQuick. Θα προσφέρει υπέροχα τεχνουργήματα από την «Κουλτούρα του Ελεύθερου», όπως ψηφιακά βιβλία από το Project Gutenberg, αλλά και περιεχόμενο και apps για αγορά. «Θα αποτελέσει μια δίοδο όλων όσων αγαπούν την ανάπτυξη λογισμικού, ελεύθερο ή μη, χρησιμοποιώντας τα τυπικά εργαλεία Linux», γράφει ο Seigo.

Τι είναι το Plasma Active UI

Η νέα μέθοδος που προτείνουν οι δημιουργοί του Plasma Active περιστρέφεται γύρω από τις λεγόμενες Activities (Δραστηριότητες). Αποτελεί κοινό πρότζεκτ ανάμεσα στην κοινότητα KDE, basysKom και open-slx. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα interface λιτοδίαιτο σε πόρους (κυρίως σε μνήμη), το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις ενέργειες του χρήστη (δηλαδή τα activities).

Οι Activities συγκεντρώνουν διαφορετικό περιεχόμενο, όπως apps, widgets και contacts που θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί. Όπως αναφέρεται στο δικτυακό τόπο του Plasma Active, το interface θα προσαρμοστεί γύρω από ό,τι θέλει να κάνει ο χρήστης: να σχεδιάσει ένα ταξίδι, να οργανώσει τη δουλειά ή την ψυχαγωγία τους.

Σέρνοντας προς τα κάτω την λεγόμενη μπάρα Peek&Launch ο χρήστης επιλέγει εφαρμογές ή κάνει εναλλαγή μεταξύ αυτών.

Πολλά Plasma Widgets είναι διαθέσιμα για να διεκπεραιώσουν μικρές λειτουργίες ή να φέρουν περιεχόμενο ή να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με φίλους .

Έτσι, για παράδειγμα, ο χρήστης επιλέγει να εντάξει στην δραστηριότητα «Διακοπές» την ιστοσελίδα του in.gr Ταξίδια ή ένα κομπιουτεράκι στην δραστηριότητα Home Office. Επίσης, υποστηρίζεται το μοίρασμα φωτογραφιών με φίλους ή η δημοσίευσή τους σε έναν διαδικτυακό λογαριασμό αποθήκευσης. Υιοθετείται επίσης το Like σε έγγραφα, ώστε η αναζήτηση να αποφέρει ταχύτερα αποτελέσματα.

Make, Play, Live

Ο Seigo, ως επικεφαλής της προσπάθειας πίσω από το Spark και το Plasma Active interface, απαντά στα αναμενόμενα ερωτήματα σε νεότερη ανάρτηση στο μπλογκ του, οι οποίες αφορούν περισσότερο σε επόμενες εκδόσεις με πιο δυνατά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δίνει έμφαση σε μια άλλη παράμετρο που περνάει λίγο έως πολύ αδιόρατη κάθε φορά που μιλάμε και γράφουμε για tablet. Αφορά στην δέσμευση σε υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες του κατασκευαστή (Apple, Google), η οποία στην προκειμένη περίπτωση, υποστηρίζει ο Seigo, δεν υπάρχει.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024