Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρώτες εντυπώσεις από το Playstation Vita

Πρώτες εντυπώσεις από το Playstation Vita

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το tech.in.gr και η Ανθή Παναγιωτάκη πέρασαν το μαγικό τούνελ στο Public του Συντάγματος και άγγιξαν το Playstation Vita. Βρισκόταν εκεί, κλειδωμένο καλά σε σταντ παρουσίασης, μερικές εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει επισήμως. Διαβάστε και δείτε τις πρώτες, ομολογουμένως αδέξιες, κινήσεις μας.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το tech.in.gr και η Ανθή Παναγιωτάκη πέρασαν το μαγικό τούνελ στο Public του Συντάγματος που οδηγεί στο αφιερωμένο τμήμα gaming και άγγιξαν το Playstation Vita. Βρισκόταν εκεί, κλειδωμένο καλά σε σταντ παρουσίασης, μερικές εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει επισήμως (στις 22/2). Διαβάστε και δείτε τις πρώτες, ομολογουμένως αδέξιες, κινήσεις μας.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς όταν παίξει με το PS Vita είναι η εντυπωσιακή απόδοση των γραφικών -αυτό το μηχανάκι με πλάτος 18 και κάτι εκατοστά έχει τετραπύρηνο επεξεργαστή ΑΡΜ Cortex A9 και GPU (SGX543MP4+). Βεβαίως, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και τα γραφικά «επιπέδου κονσόλας» όπως λέει η Sony, αλλά αυτά συμβαίνουν στην σχετικά μεγάλη ευκρινή οθόνη OLED με διαγώνιο 5 ιντσών (με λόγο θέασης 16:9, ανάλυση 960×544 pixel, και 16.770.000 χρώματα).

Τι θα γινόταν όμως, εάν συνέδεε κανείς το PS Vita στην μεγάλη «μικρή οθόνη», δηλαδή στην τηλεόραση των 32 και πλέον ιντσών; Προφανώς, το PS Vita δεν θα ανταγωνιστεί το PS3 (το οποίο παρεμπιπτόντως, κοστίζει 249 ευρώ, όσο δηλαδή το PS Vita με Wi-Fi). Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορεί να συνδεθεί στην τηλεόραση, καθώς δεν έχει έξοδο βίντεο (ψάξαμε, αλλά στην παρουσίαση στο Public, η συσκευή ήταν καρφωμένη και δεν μπορούσες να το επαληθεύσεις, το έχει όμως διευκρινίσει η Sony, το PS Vita δεν έχει HDMI).

Επίσης, τις εντυπώσεις κερδίζει η πίσω επιφάνεια αφής και η ανταπόκριση στο άγγιγμα σε όλη την επιφάνειά της. Ο χειρισμός στο παιχνίδι σε μια φορητή παιχνιδομηχανή από μια επιφάνεια αφής στο πίσω μέρος μάλλον θα αποδειχτεί πολύ καλή ιδέα, αφού όπως κρατάς τη συσκευή, παίζεις κιόλας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που δυσκολεύει λίγο την εξοικείωση του νέου παίκτη -όπως η γράφουσα- με την φορητή παιχνιδομηχανή της Sony είναι η αξιοποίηση των πολλαπλών τρόπων χειρισμού: κουνάς έναν-έναν τους δύο αναλογικούς μοχλούς, χαϊδεύεις όλη την πίσω επιφάνεια με τα δύο ή… οκτώ δάκτυλα, πατάς τα τέσσερα πλήκτρα ελέγχου και επιχειρείς να κουνήσεις το χαρακτήρα με τα τέσσερα πλήκτρα κίνησης, κουνάς το PS Vita πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά ψάχνοντας τους έξι άξονες, κοιτάς την κάμερα μπροστά, κοιτάς την κάμερα πίσω, μιλάς στο μικρόφωνο, μέχρι να αντιληφθείς πως και σε τι ανταποκρίνεται κάθε ένα από αυτά στο παιχνίδι που προσπαθείς να παίξεις 🙂

Οι πρώτοι τίτλοι είναι σχετικά εύκολοι. Φυσικά, ξεχωρίζει το τίτλος της Sony, το Uncharted: Golden Abyss όπου σκαρφαλώνεις παίζοντας με τα δάκτυλα (σαν να παίζεις πιάνο, ρυθμικά) στην πίσω επιφάνεια. Οι φανατικοί θα πρέπει να περιμένουν τους τίτλους με τους οποίους η Sony θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την φορητή παιχνιδομηχανή κάποιους μήνες μετά την επίσημη πρώτη στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Παρεμπιπτόντως, να θυμήσουμε ότι οι τίτλοι που θα πωλούνται στα καταστήματα για το PS Vita θα έρχονται σε ένα νέο μέσο που φτιάχτηκε για το PS Vita. Είναι μια μικρή μνήμη flash που θα έχει τον τίτλο του παιχνιδιού, αλλά ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει εκεί add-on για το παιχνίδι, ή να κάνει save καθώς προχωράει στο παιχνίδι.

Το PS Vita που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά θα έρθει με αναβαθμισμένο firmware, αυτό που απέκτησαν εκ των υστέρων οι Ιάπωνες μετά τα αδικαιολόγητα κολλήματα που αντιμετώπισαν κάποιοι όταν αυτό κυκλοφόρησε πρώτα εκεί τον Δεκέμβριο του 2011.

Το πρώτο «αξεσουάρ» που θα πρέπει πάντως να προμηθευτεί κάθε νέος κάτοχος του PS Vita είναι η κάρτα μνήμης για να αποθηκεύει περιεχόμενο και για ό,τι κατεβάζει -υπάρχει η υποδοχή αλλά δεν έχει μνήμη. H καρτούλες είναι ευπρόσδεκτες και για έναν άλλο λόγο, αφού εκεί θα κατοικούν τα δικά σας βίντεο και η μουσική -το PS Vita, λένε τα πρώτα review, θα είναι ότι πρέπει για να βλέπεις ταινίες σε αυτή την οθόνη OLED 5» και θα αποτελέσει πρώτης τάξεως φορητή συσκευή αναπαραγωγής βίντεο.

Στα Public μας είπαν ότι το PS Vita θα κυκλοφορήσει υπό μορφή πακέτου «bundle», με την απαραίτητη καρτούλα μνήμης 8GB (θα υπάρχουν κάρτες έως και 32GB) και κάποιον τίτλο σε πιο οικονομική τιμή για το πακέτο. Πάντως, στο ντεμπούτο του, η Sony ρίχνει μαζί 21 τίτλους προς τέρψιν των ανυπόμονων παικτών.

Όπως είναι γνωστό, το PS Vita διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια μόνο με Wi-Fi και μια και με 3G. Αυτή η δεύτερη, δυνατότητα δικτύωσης μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αναρωτηθήκαμε τι ρόλο μπορεί να παίζει. Φανταστείτε να παίζετε με το νεοαποκτηθέν PS Vita στο PSN, όντας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, όταν μπαίνετε σε τούνελ. Χάνεις. Σκοπός είναι να κερδίζεις.

Βέβαια, η Sony το έχει απαντήσει αυτό: θα μπορείς να “encounter,” “connect,” “discover,” “share” και “play”, αλλά για το τελευταίο επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Πάντως, ως τηλέφωνο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το PS Vita, ούτε η ιντερνετική σύνδεσή του μπορεί να αξιοποιηθεί από ένα τηλέφωνο με Bluetooth (έχει Bluetooth, αλλά αυτό χρησιμεύει κυρίως για ασύρματα ακουστικά, όχι για πληκτρολόγια, mouse και άλλα). Αυτό όμως που με ενθουσιασμό σας μεταφέρουμε είναι ότι θα υποστηρίζει το Skype (VoIP), δηλαδή τηλέφωνο θα μπορείτε τελικά να πάρετε (ειδικά αν οι καλούμενοι έχουν επίσης Skype, ή εσείς έχετε πρόγραμμα κλήσης σε σταθερά ή άλλα τηλέφωνα).

Πάντως, η επιλογή του μοντέλου 3G ίσως θεωρείται από κάποιους καλή κίνηση για άλλους λόγους από το διαδικτυακό παιχνίδι, όπως το να αξιοποιούν τον browser που φέρει το PS Vita για να σερφάρουν και λίγο στο Διαδίκτυο. Λεπτομέρειες για το συνεργαζόμενο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει, αν και το μόνο που έχουμε ακούσει και γράψει είναι ότι ίσως είναι η Vodafone, οπότε θα πρέπει να μελετήσουμε τα προγράμματα για mobile internet, εκτός εάν δημιουργηθούν νέα ειδικά για το PS Vita.

Επίσης, αναμένουμε τα σχόλια των νέων φανατικών του PS Vita για την δυνατότητα να συνεχίζεις το παιχνίδι που ξεκίνησες στο φορητό PS Vita, στο σαλόνι στο Playstation 3 (όταν πρέπει να έχεις αγοράσει τον ίδιο τίτλο και για τις δύο συσκευές, όπως άλλωστε και τους τίτλους που ήδη έχεις στο PSP για να τους παίξεις στο PS Vita :-(. Ίσως, για να μαζεύεις trophies από ‘δω κι από ‘κει.

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρον βρήκα το γεγονός ότι η Sony έχει πει ότι παιχνίδια που αναπτύχθηκαν για συσκευές με Android θα παίζουν και στο PS Vita.

Διαβάζω τα πρώτα τεστ για την (μη αποσπώμενη, κάτω από την οπίσθια επιφάνεια αφής… κάπως-ακούγεται-αυτό-τώρα) μπαταρία του και για παράδειγμα στο βρετανικό IGN αναφέρεται ότι, εξαντλήθηκε μετά από 4 ώρες και 44 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων το ταράξανε στο Uncharted: Golden Abyss και στο Little Deviants, σερφάρανε στο WWW, κατεβάζανε apps, demo και παιχνίδια από το Playstation Store, χωρίς να απενεργοποιήσουν καθόλου το Vita (αν και έμπαινε σε standby όταν ήταν ανενεργό).

Ωραία ιδέα και το near, που δικτυώνει γνωστούς και άγνωστους αλλά παρακείμενους παίκτες -η πληροφορία για το παιχνίδι που παίζετε δεν φανερώνεται χωρίς τη συναίνεσή σας. Στο near αξιοποιείται με το Wi-Fi, αλλά η Sony προτείνει το 3G (δουλεύει μέσω Playstation Network, και βλέπετε τι παίζουν οι φίλοι σας, ή τι έπαιξαν πρόσφατα). Το θέμα είναι πόσο συχνά θα συναντάς near ανθρώπους με PS Vita (των 250 ή των 300 ευρώ), πόσο μάλλον με πρόγραμμα Mobile Internet (με καυτά ΜΒ).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024