Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lenovo Ideapad Z570 | Multimedia και Συνδεσιμότητα στο επίκεντρο

Lenovo Ideapad Z570 | Multimedia και Συνδεσιμότητα στο επίκεντρο

Με το Lenovo Ideapad Z570 η Lenovo επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο στιλ, τις επιδόσεις με έμφαση στα multimedia, και στην τιμή (η οποία ξεκινά από τα 550 ευρώ και ανεβαίνει όσο προσθέτουμε χαρακτηριστικά και δυνατότητες). Το Lenovo Ideaqad Z570 βρέθηκε για λίγες ημέρες στο δικό μας γραφείο και έτσι σας παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας.

H Lenovo μας έστειλε προς παρουσίαση έναν φορητό υπολογιστή που ανήκει στην σειρά Lenovo Ideapad Ζ. Το μοντέλο Ideapad Z570 έχει πράγματι κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που το εντάσσουν στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών που έχουν κατασκευαστεί για να υποκαθιστούν τον υπολογιστή γραφείου, δίνοντας έμφαση τόσο στην φορητότητα όσο και στην απόδοση στις εφαρμογές πολυμέσων, δηλαδή στην βέλτιστη αναπαραγωγή βίντεο και ήχου.

Με το Lenovo Ideapad Z570 η Lenovo επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο στιλ, τις επιδόσεις με έμφαση στα multimedia, και στην τιμή (η οποία ξεκινά από τα 550 ευρώ και ανεβαίνει όσο προσθέτουμε χαρακτηριστικά και δυνατότητες). Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή:

Δείτε ένα βίντεο για τη σειρά Lenovo Ideapad Z, στην οποία υπάρχουν μοντέλα με οθόνες από 13 ίντσες έως 15,6 ίντσες (το Z570 έχει οθόνη 15,6, 16:9 wide με ανάλυση 1366×768) και επεξεργαστές Intel Core i3, i5 ή i7 με διαφορετικές συνθέσεις (όπως για παράδειγμα με ή χωρίς οδηγό Blu-ray).

Το Lenovo Ideapad Z570 είναι καταρχήν εντυπωσιακό, καθώς το κάλυμμά του έχει μπλε μεταλλικό χρώμα με ένα εφέ τρισδιάστατου (κυκλοφορεί και σε εξίσου εντυπωσιακό κόκκινο-κοραλί και μαύρο-γκρι) που του προσδίδει φινέτσα. Ωστόσο, εάν αναζητάτε ό,τι καλύτερο στο στιλ, τότε στο Ideapad δεν θα το χαρακτηρίζαμε κομψό, αφού δεν είναι από τα ελαφρύτερα (ζυγίζει 2,6 κιλά), τα λεπτότερα ή εξαιρετικά φαντεζί λάπτοπ που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν αναζητάτε κάτι τέτοιο, τότε μάλλον θα πρέπει να στραφείτε στα ultrabook -πολλά είναι πανέμορφα, κοστίζουν όμως τα υπερδιπλάσια. Το Lenovo Ideapad Z570 είναι απλώς όμορφο.

Το πληκτρολόγιο (AccuType Keyboard) μας άρεσε ιδιαίτερα, καθώς οι αποστάσεις ανάμεσα στα πλήκτρα είναι καθαρές και αποτρέπουν τα λάθη. Το αριθμητικό πληκτρολόγιο στα δεξιά είναι επαρκές για να πληκτρολογεί κανείς ταχύτατα αριθμούς.

Στο επάνω μέρος βρίσκουμε κάποια «πλήκτρα» αφής με τα οποία μπορεί κανείς να αυξήσει, να μειώσει την ένταση ή να απενεργοποιήσει τον ήχο. Επίσης, ένα από αυτά με το χαρακτηριστικό εικονίδιο της βιντεοκάμερας ενεργοποιεί τη λειτουργία με την οποία η Lenovo επιχειρεί να βελτιστοποιήσει την απόδοση της εικόνας και του ήχου κατά την αναπαραγωγή ταινιών. Ονομάζεται OneKey Theater System II. Ακουμπώντας το εικονίδιο στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου, θα δείτε να εμφανίζονται στην οθόνη σας τρεις επιλογές που αφορούν στην προβολή περιεχομένου.

Η πρώτη είναι η κανονική προβολή (σύμφωνα με τις προεπιλεγμένες ή τις δικές σας ρυθμίσεις). Εάν επιλέξετε την δεύτερη, θα δείτε το μαύρο να γίνεται πιο βαθύ, και τα χρώματα να ζωντανεύουν. Η τρίτη επιλογή είναι η αυτόματη προσαρμογή όλων των ρυθμίσεων, των σχετικών με την αναπαραγωγή βίντεο και αφορούν και στον ήχο. Παρατηρήσαμε κάποια βελτίωση κατά την προβολή ταινίας, ωστόσο δεν μας εντυπωσίασαν όσο περιμέναμε οι διαφορές.

Με το Z570 πάντως, είναι ολοφάνερο ότι η Lenovo δίνει έμφαση στα multimedia, αφού έχει προσθέσει επάνω του τεχνολογία Premium SRS Surround Sound και στερεωφονικά ηχεία για έξτρα μπάσα. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι πολύ καλό και εάν σκοπεύει κανείς να έχει το Ideapad Z570 στην πρίζα για να δει ταινία, τότε θα μείνει ευχαριστημένος, αφού για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες αυτού του λάπτοπ, χρειάζεται ενέργεια.

Δείτε το δικό μας βιντεάκι για το λογισμικό και τις λειτουργίες στο Lenovo Ideapad Z570. Παρατηρήστε πως γίνεται η αυτόματη εναλλαγή για την βελτιστοποίηση της προβολής βίντεο και φωτογραφιών, τις επιλογές για την έξυπνη αυτοματοποίηση της διαχείρισης ενέργειας που θα βελτιώσουν την αυτονομία του και άλλα σε ένα επτάλεπτο βίντεο της οθόνης του Ideapad Z570.

Μια ακόμα επιλογή αφής είναι αυτή για τη λειτουργία του ανεμιστήρα στο Lenovo Ideapad Z570 και συγκεκριμένα την ταχύτητα περιστροφής του, μια λειτουργία την οποία η Lenovo ονομάζει Thermal Management System. Με ένα άγγιγμα μπορείτε ακόμα και να τον σταματήσετε και να σιγήσει πλήρως, αλλά αυτό όμως είναι αναμενόμενο θα επηρεάσει τις επιδόσεις του συστήματός σας (και ιδιαίτερα εάν κάνετε κάτι απαιτητικό θα «πιξελιάξει» την οθόνη και θα οδηγήσει σε αλτ του συστήματος). Σκοπός της ύπαρξης του ελέγχου αυτού είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης του λάπτοπ όταν εκτελούνται απαιτητικές λειτουργίες για την καλύτερη ψύξη του συστήματος. Η δυνατότητα να σταματήσετε την περιστροφή του ανεμιστήρα καλύπτει την ανάγκη για συντήρηση και καλείται de-dusting mode (ώρα για ξεσκόνισμα!).

Κάτω από το πληκτρολόγιο βρίσκεται το touchpad (multi-touch) από το οποίο θα κάνετε scroll και zoom. Είναι επαρκώς μεγάλο και ανταποκρίνεται πολύ καλά, αν και η επιφάνεια που κάνει κανείς τις επιλογές του αριστερού και δεξί κλικ ήταν αρκετά σκληρή.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Lenovo ideapad Z570 είναι η πληθώρα των επιλογών που έχει ενσωματωμένες για συνδεσιμότητα και δικτύωση. Στο πλάι, αριστερά και δεξιά θα βρείτε ένα σωρό θύρες: τέσσερις USB 2.0, μια εκ των οποίων λειτουργεί και ως eSATA για τη σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου, VGA για δεύτερη οθόνη, HDMI για σύνδεση στην τηλεόραση, kensington lock, Ethernet, αναγνώστης καρτών μνήμης 5in1.


Σε ότι αφορά στην δικτύωση, το Lenovo Ideapad Ζ570 μας επέτρεψε να συνδεθούμε με Wi-Fi (υποστηρίζει και το ταχύτερο IEEE 801.11n), έχει κάρτα WiMax, Bluetooth και ό,τι απαιτείται για απευθείας σύνδεση υπολογιστών χωρίς τη μεσολάβηση του Διαδικτύου μέσω DirectShare. Μπορείτε να συνδέσετε κινητό μέσω Bluetooth για να αξιοποιήσετε τα ηχεία του Ιdeapad Z570 και να ακούτε από αυτά μουσική/ήχο από το κινητό σας ή να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο ή άλλο μικρόφωνο στο λάπτοπ για να μιλάτε στο κινητό. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε το Bluetooth μεταξύ δύο υπολογιστών Bluetooth για να στήσετε ένα δικτυάκι και να μοιραστείτε περιεχόμενο.

Επίσης, το Ideapad Z570 υποστηρίζει το φημισμένο WiDi της Intel, με το οποίο μπορείτε να «στείλετε» μια ταινία HD στην τηλεόραση χωρίς να καταλαμβάνει την οθόνη του λάπτοπ σας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να έχετε και το «κουτάκι» που θα κάνει την τηλεόρασή σας συμβατή με το Intel WiDi.

Γενικότερα, η διαχείριση των συνδέσεων γίνεται από αυτό που η Lenovo ονομάζει Lenovo ReadyComm, από το οποίο βρήκαμε γρήγορα το δρόμο μας για την πρόσβαση στο Internet και άλλες επιλογές για να διαχειριστούμε τη δικτύωσή μας.

Το Ideapad Z570 έχει οθόνη 15,6 ιντσών 16:9 (wide) με ενσωματωμένη Webcam (0,2 ή και 2Mpixel για βιντεοκλήσεις), την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε πολλαπλώς και άμεσα μέσω του λογισμικού της Cyberlink που είναι εγκαταστημένο στο Z570 για να τραβήξετε βίντεο μπροστά στην οθόνη με την προσθήκη διάφορων χαριτωμένων εφέ με καπέλα και κονφετί, να την αφήσετε να παρακολουθεί το χώρο (surveillance) ή να κάνει capture ό,τι κάνετε στον υπολογιστή σας.

Επίσης, η κάμερα αυτή θα σας φανεί χρήσιμη και για έναν ακόμα λόγο. Το Lenovo ideapad έρχεται με λογισμικό για αναγνώριση προσώπου για να επιτρέπεται η πρόσβαση στο σύστημα. Το δοκιμάσαμε με μια διάθεση να το ξεγελάσουμε αλλά αργότερα διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ βολικό να σηκώνεις την οθόνη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να έχεις το σύστημα έτοιμο προς χρήση χωρίς να έχεις ακουμπήσει πλήκτρο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πριν παίξουμε με τις ρυθμίσεις του Veriface Logon προσπαθήσαμε να το κοροϊδέψουμε με επιτυχία. Κατά την αναγνώριση, του δείξαμε ένα βίντεο με το ίδιο πρόσωπο και πράγματι η αναγνώριση πέτυχε και η είσοδος επιτεύχθηκε γεγονός που μάλλον προκαλεί ανησυχία. Αργότερα όμως είδαμε αφενός πόσο βολικό είναι το Veriface Logon, αφετέρου ότι υπάρχουν ρυθμίσεις (που από προεπιλογή δεν είναι αυστηρές) που μπορούν να βοηθήσουν το σύστημα «να μην την πατάει», δηλαδή να μην δέχεται φωτογραφίες αντί «εμού του ιδίου».

Το πόσο γρήγορα μπορούσαμε να δουλέψουμε στο Ideapad Z570 καθορίστηκε και από μια άλλη λειτουργία που έχει αυτό το λάπτοπ, η οποία φροντίζει να βελτιστοποιήσει (και προφανώς να ελαχιστοποιήσει) τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, δηλαδή το λεγόμενο boot. Η Lenovo υπόσχεται ότι με το Lenovo Enchanced Experience 2.0 for Windows 7 with RapidBoot το σύστημα θα εκκινείται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ταχύτερα σε μια τυπική εγκατάσταση των Windows 7. Εμείς ξεκινήσαμε από τα 45 δευτερόλεπτα και πέσαμε στα 24 δευτερόλεπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από boot σε boot πετυχαίναμε πάντα τον ελάχιστο χρόνο. Πάντως, γενικότερα, η εκκίνηση αλλά και το shutdown ολοκληρώνονταν πολύ γρήγορα.

Δείτε ένα βίντεο της Lenovo για την τεχνολογία που ονομάζει Lenovo Enchanced Experience 2.0 for Windows 7

Το Ideapad Z570 που είχαμε στα χέρια μας είχε Core i7 (Sandybridge) 2GHz, με 500άρι σκληρό δίσκο (μπορείτε να επιλέξετε μοντέλο με έως και 1ΤΒ που περιστρέφεται με 5400 ή ακόμα καλύτερα 7200rpm) με Windows 7 Professional και 4GB μνήμη RAM. Από αυτά τα 2,92GB ήταν διαθέσιμα προς εκμετάλλευση, μπορούσαν όμως να αυξηθούν χάρη στην τεχνολογία SpeedBoost. Με το SpeedBoost μπορείτε να αξιοποιήσετε τις τέσσερις διαθέσιμες θύρες γύρω-γύρω για να καρφώσετε USB stick με επιπρόσθετα GB προς εκμετάλλευση για την ταχύτερη λειτουργία του συστήματος. Είναι μια επιλογή που θα εμφανιστεί όταν βάλετε ένα USB stick σε μια θύρα.

Το Ideapad αν και θεωρείται μάλλον desktop replacement δεν του λείπουν οι δυνατότητες βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας, «την καλή υγεία» της μπαταρίας (για να αυξηθεί ο χρόνος λειτουργίας από φόρτιση σε φόρτιση). Φέρει μπαταρία που δίνει ονομαστικό χρόνο αυτονομίας 5 ώρες, αυτονομία η οποία προφανώς εξαρτάται από το πώς αξιοποιείτε το λάπτοπ σας.

Επίσης, το Ideapad Ζ570 έρχεται με χρήσιμο λογισμικό για την τήρηση αντιγράφων ασφαλείας (OneKey Revovery), για την αξιοποίηση του οδηγού εγγραφής δίσκων CD-R/RW, DVD-R/RW (Cyberlink PowerToGo), το λογισμικό για το DirectShare, το Veriface (για την είσοδο με αναγνώριση προσώπου), το λογισμικό για το χειρισμό της WebCam (καθώς και μια δοκιμαστική έκδοση του αντιικού προγράμματος της McAfee).

Σε ότι αφορά στις επιδόσεις, δεν υποβάλλαμε το Ideapad Z570 σε καμία εργαστηριακή δοκιμή, συμβουλευτήκαμε μόνο το λεγόμενο Windows Experience Index με το βασικό σκορ να είναι στο 5,5 με μέγιστο 7,9. Ο δείκτης αυτός λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αγοράς λογισμικού (συνιστάται να εγκαθιστάται λογισμικό που απαιτεί αυτό ή μικρότερο σκορ) αλλά και υπόδειξης του πλέον αδύναμου κρίκου στο hardware προς αναβάθμιση. Το βασικό σκορ υποδηλώνει το ελάχιστο σκορ σε κάποιες από τις δυνατότητές του. Η CPU, ένας Core i7 δεύτερης γενιάς στα 2GHz πήρε Άριστα (7,4), πολύ υψηλή βαθμολογία στην απόδοση γραφικών στο gaming (6,1), λίγο χαμηλότερα στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (5,9) και 5,6 στην μονάδα γραφικών (κυκλοφορούν μοντέλα και με Nvidia GeForce GT540M 2GB καθώς και αναγνώστη δίσκων Blu-ray, το μοντέλο που είχαμε εμείς στα χέρια μας όμως δεν ήταν ένα από αυτά).

Η τελική μας ετυμηγορία θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία θα διατεθεί στην ελληνική αγορά -εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι οι τιμές ξεκινούν από τα 550 ευρώ θα σας λέγαμε ότι είχαμε στα χέρια μας μια πολύ καλή πρόταση.

Δείτε τη σελίδα της σειράς Lenovo Ideapad Z series στο ελληνικό σάιτ της Lenovo

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024