Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Η επιβίωση είναι δύσκολο παιχνίδι

Υποθέτουμε ότι η ανάπτυξη οποιουδήποτε τίτλου videogame ξεκινάει πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων, ότι κανένα studio δεν λέει «ας κάνουμε τώρα ένα μέτριο παιχνίδι, με όχι και πολύ σπουδαία γραφικά και story που έχουμε δει ξανά και ξανά». Όμως τα πράγματα στην ζωή δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε.

Υποθέτουμε ότι η ανάπτυξη οποιουδήποτε τίτλου videogame ξεκινάει πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων, ότι κανένα studio δεν λέει «ας κάνουμε τώρα ένα μέτριο παιχνίδι, με όχι και πολύ σπουδαία γραφικά και story που έχουμε δει ξανά και ξανά». Όμως τα πράγματα στην ζωή δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε. Αλλαγές στο team, περικοπές στο budget ή απλώς έλλειψη φαντασίας, οδηγούν πολλούς τίτλους στην κόλαση της μετριότητας.
Το Ι Am Alive πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στα χέρια των gamers. Άλλαξε studio παραγωγής, καθυστέρησε, ακυρώθηκε, ξαναμπήκε στο πρόγραμμα και τελικά κυκλοφόρησε (αρχικά για Xbox 360, έπειτα για Playstation 3, τελικά και για PC). Μια πορεία που μας έκανε επιφυλακτικούς για το τελικό αποτέλεσμα…
Το story έχει ως εξής για το 3rd person game: η Γη έχει υποστεί κάποιο συντριπτικό χτύπημα από αδιευκρίνιστη φυσική καταστροφή και ένα χρόνο αργότερα ο πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ο πρωταγωνιστής επιστρέφει στην πόλη που ζούσε κάποτε, ελπίζοντας να βρει την γυναίκα και την κόρη προσπαθώντας παράλληλα να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον – όχι ακριβώς πρωτότυπο αλλά τα survival games έχουν πάντα την χάρη τους στα μάτια μας.
Το I Am Alive καταφέρνει να αιχμαλωτίσει και να μεταδώσει στον παίκτη την αίσθηση ενός μισοκατεστραμμένου κόσμου πάρα πολύ καλά: Τα resources είναι σπάνια, οι δρόμοι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι άλλοι επιζώντες από επιφυλακτικοί έως επιθετικοί απέναντί σας. Το παιχνίδι απαιτεί πολύ σκαρφάλωμα, μόνο που και αυτό έχει μια ρεαλιστική παράμετρο: η αντοχή σας μειώνεται όσο βρίσκεστε κρεμασμένος από κάπου και αν δεν είστε προσεκτικοί απλώς πέφτετε και σκοτώνεστε (μην περιμένετε άνετες εναέριες πιρουέτες αλά Assassin’s Creed επ’ άπειρον).
Ρεαλιστικές μοιάζουν και οι συναντήσεις σας με τους εναπομείναντες της ανθρώπινης κοινότητας. Οι πλέον απελπισμένοι/ τραυματισμένοι θα ζητήσουν την βοήθειά σας, κάποιοι θα ανησυχήσουν με την παρουσία σας και θα προσπαθήσουν να σας απειλήσουν για να απομακρυνθείτε, ενώ άλλοι θα σας την πέσουν για να σας ληστέψουν. Το πώς θα χειριστείτε την κάθε περίπτωση, εξαρτάτε από εσάς. Εχετε όμως υπόψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε εύκολα δύο τύπους με ματσέτες, όπως σε ένα συνηθισμένο action game: Ακόμη και όταν έχετε πιστόλι, οι σφαίρες είναι τόσο σπάνιες (το maximum που μαζέψαμε ήταν 6) που θα το σκέφτεστε δυο και τρεις φορές πριν μπλέξετε σε περιπέτειες.
Ενώ το I Am Alive τα πάει ανέλπιστα καλά στο gameplay και στο γενικότερο feeling που μεταδίδει στον παίκτη, τα χαλάει στα γραφικά. Τα textures είναι χαμηλής ανάλυσης, τα εφέ σχεδόν ανύπαρκτα – εν γένει θυμίζει παιχνίδια που βλέπαμε αρκετά χρόνια πριν. Ίσως δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να καταστρέψουν την διασκέδασή σας αλλά σίγουρα απογοητεύουν. Μέτριο και το voice acting, το οποίο όμως παίζει ρόλο κυρίως στα cut scenes οπότε δεν αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα (μπορείτε να κάνετε πάντα skip).
Η έλλειψη «γυαλίσματος» στην παραγωγή και η μικρή έκταση του campaign, εμποδίζει το I Am Alive να λάμψει και είναι κρίμα, γιατί έχουμε πολλούς τίτλους-υπερπαραγωγές που εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά αλλά δεν έχουν «ψυχή» – τα τελειώνεις και τα ξεχνάς. Αν το πετύχετε όμως σε χαμηλή τιμή, δώστε του μια ευκαιρία, το feeling του θα σας ανταμείψει.
Θανάσης Τολούδης

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024